Müzik konusu ile oyunlardaki ses kasma karıştırılıyor anladığım kadarıyla.
Olay sadece yayıncılar ne kullanıyor. Onlar ne kullanıyorsa en iyisidir diye bir durum değil. Olay oyunu iyi oynayan yayıncılar ve PRO oyuncular ne kullanıyor?
Ben PRO oyuncuların hepsinden daha iyi ses kasıyorum çünkü kaliteli 7.1 kullanıyorum diye bir iddia ortaya atılabilir. Ancak bunun kanıtlanması kolay bir durum değil.
Genel olarak araştırdığım kadarıyla stereo ses kasma açısından çok daha iyi.
PRO bir oyuncunun parası olupta avantaj sağlayacak bir kulaklığı almak istememesi imkansız. Aynı şekilde monitör mouse klavye konusunda da geçerli.
HyperX kulaklıklara laf edilmiş adamlar yıllardır HyperX Cloud 2, Cloud, Flight gibi kulaklıkları profesyonel oyun arenalarında kullandılar ve kullanmaya devam ediyorlar.
Dersiniz ki yayıncılar reklam alıyor markayı yüceltiyor vs vs tamam peki ya PRO oyuncular onların hepsi de mi reklamla götürüyorlar. Bütün kullandıkları ekipmanlar çok kötü de hep reklamla mı yani.
Bazıları Stüdyo kulaklık bile kullanıyor. Misal BeyerDynamic DT 990 Pro Stüdyo
Bana göre Corsair HS50 gibi 300 liralık bir oyuncu kulaklığı ile bile oyunlarda yeterince iyi ses kasmak mümkün. Hadi PRO oyuncu iseniz paranız çok varsa daha pahalı olanlarını almak sizin keyfinize kalmış bir şey.
Kısıtlı bütçesi olanları daha pahalı kulaklık alırsam daha iyi ses kasarım algısının yaratılması beni üzüyor. Çünkü herkesin o kadar bütçesi yok. Türkiye'de yaşıyoruz. Konu tabi bütçenin dışında ancak çok büyük farklar yaratmayacağını düşünüyorum.
Konu sadece kimin ne kullandığı da değil. Misal Pubg gibi bir oyunda 7.1 destek bile yok.
Çok merak eden varsa iyi bir stereo kulaklık alır ve windows üzerinden sanal 7.1 'i açar dener kullanır. Çok parası olan 7.1 alıp kendi değerlendirsin tabi herkesin kendi tercihi.
Kaliteli bir stereo kulaklığı 7.1 kalitesiz bir kulaklığa her türlü tercih ederim. İnsanların bu konuda yanlış yönlendirilip sırf 7.1 diye daha kalitesiz kulaklık almasını istemem.
Yoksa kim ne kullanıyorsa kullansın herkesin kendi zevki kimseyi ilgilendirmez.
Sanal 7.1'in rekabetçi oyunlarda yön hissiyatını ve derinliğini etkilediğini düşünüyorum. Çünkü Zoccos'da ne kadar sanal 7.1 kulaklık denediysem yön hissiyatının birden giriş seviyesine düştüğünü fark ettim.
Ses göreceli bir konu, yayıncıların veya başkasının ne dediğinin pek önemi yok. Sizin için sanal 7.1 fark yaratıyorsa kullanmaya devam edin. Benim gibi işe yaramadığını düşünüyorsanız kapatıp yolunuza bakarsınız.
Bunun için bile kavga çıkartmanın anlamı yok.
Sesin, renk ve zevk meselesi gibi yanı olduğunu unutmamak lazım. Tizin biraz daha yumuşak ve ön planda olduğu kulakları daha çok seviyorum. Başkası için gümbür gümbür bass daha önemli olabilir.
Sanal 7.1 mevzusunun yazdıklarımdan aşağı kalır yönü yok.
Seviyeli bir fikir tartışması varsa konunun derinine indirip daha doğru noktayı bulmak adına faydalıdır. Kişisel hakaret edilmediği sürece ve amacın en doğrusuna ulaşmak dışına çıkmadığı sürece faydalı görüyorum.
Herkes bilgisini, fikrini ve deneyimini yazmakta özgürdür.
Bu konuyla ilgili birkaç video buldum. İngilizce seviyem pek yeterli değil ama burada gerçek 7.1 bir kulaklıkla birlikte diğerlerini test etmişler ve gerçek 7.1 kulaklık pekte iyi sonuç vermemiş. Ancak Dolby Atmos için iyi denilmiş görünüyor.
Sennheiser GSX 1000 cihazın testini yapmışlar. Ambiyans, atmosfer, echo, reverb (yankı) vs gibi etkiler oluşturduğunu görüyorum. Ses konusunda uzman değilim, bir odyofil değilim. Ancak keyif almak için bunları kullanmak isteyenlere laf edecek de değilim.
Bazı kişiler 7.1 i açtım oyunda bana hile yaptığımı söylediler diyenler oluyor
Bana göre keyfe göre müzik, film hatta single hikaye modlu oyunlar veya keyif alanlar için online oyunlarda kullanmak isteyenler olabilir.
Ancak rekabetçi oyunlarda hile açılmış gibi fark yaratması bence mümkün değil.