Arkadaş oyun oynamak için monitör istediğini yazmış. 6ms'lik monitörle oyun?
Ben onu önermedim, diğerini öneriyorum. GtG tepki süresi 4ms Samsung olan.
Bakın burada yeşilin iki farklı tonu var. Belki seçmekte zorlanabilirsiniz. Gray to Gray(GtG) yani griden griye tepki süresi. Grinin bir tonundan "en yakın" diğer tonuna geçişteki tepki süresi.
Eğer iki renk arasındaki ton farkı artarsa o GtG tepki süresi manasını yitiriyor. Çok uzun yazmak isterdim ama üşendim şimdi. Şunu söyleyeyim yeter: Çok takılmayın şuna, tek kriter için onlarca kriterin çöp olmasına razı gelmek aptalca olurdu.
Bir monitöre oyuncu monitörü denmesi için, bunların farklı olması yeterli. Yani atıyorum sıradan monitöre FreeSync koyunca adı hemen oyuncu monitörü oluyor. Yenileme hızı 60Hz'in üzerinde olunca oyuncu monitörü oluyor.
Mesela şöyle bir monitörü panelden bağımsız standart kabul edelim: 60Hz - 8ms - No-Sync
Bunlardan sadece biri bile farklı olsa hemen oyuncu monitörü damgası vuruluyor. Örneğin: 60Hz -
1ms - No-Sync | En az bir tanesi değişse bile oyuncu monitörü oluyor, lafta tabii ki. Oyuncu monitörü diye bir kavram olamaz. Hiçbir panel şu amaç için bu amaç için özel olarak üretilmiyor.
Bazı monitörler var GtG tepki süresi 1ms iken, WtB tepki süresi 25ms olabilirken. Bazı monitörler var GtG tepki süresi 5ms iken, WtB tepki süresi 12ms olabiliyor. Yani şunu anlayın, her 1ms monitör aynı değil ya da her 5ms monitör aynı değil. Tepki süresi monitörün hızını belirten bir şey hiç değil. Yenileme hızı önemli, tepki süresine "tapınmaktan" vazgeçin artık.
Yahu 2018 yılındayız 21. yüz yıldayız, halen 20. yüz yıldan kalma(TN)...
Mesela 60Hz 5ms IPS/VA panel yerine 75Hz 1ms TN panel alınmaz ama 144Hz veya 240Hz 1ms TN panel alınır.
Yahu ben 75Hz 5ms IPS yerine 60Hz "1ms" TN panel alan insan olduğunu gördüm. Yok artık! Bu ne demek? Adam zannediyor ki o 1ms acayip bir şey.

Aman ne haliniz varsa onu alın.
GtG tepki süresinin kaç olduğunu söyleyen firmalar, neden MPTR tepki süresinden hiç söz etmiyor? Bu ortalaması oluyor. Yemez çünkü söylemezler, adam ucuz paneli pahalıya satarak para kazanıyor, niye söylesin.