700-800 TL Civarı Oyuncu Monitörü Önerisi

IPS panel ile oyun performansı daha düşüktür. 1 MS önemsiz diyorsunuz. Halbuki 1ms'in değeri çok önemli, gözle görülebilir bir değerdir. Video'da görmeye çalışmayın, yaptığınız çok saçma olur. Çünkü sen de bir monitörden görüyorsun. Mesela 60Hz vs 144Hz videoları var. 1.si videoyu izleyen adamın monitörü 60 Hz, Youtube 60Hz videoları yayınlıyor. Sizin dediğinizin bunla bir farkı yok.

Yoksa ben de biliyorum IPS panel monitörü.
23.8" Benq Gw2406z 5ms (vga+display+hdmı) Full Hd Ips Monitör - n11.com
Adamlar böyle bir monitör yaptıkları halde neden dediğim monitörü alsınlar? IPS panel oyunlar için üretilmemiş. Konu başlığında oyuncu monitörü yazıyor.
Ancak bu kadar boş konuşulabilirdi. Kaç kere yazacağım bilmiyorum ama daha 1 MS'de sıkıntı çıkarmadan oynatabilen bir panel üretilmedi, haberin olsun. IPS panel oyun için değilmiş, TN panel oyun içinmiş. Sana net söylüyorum IPS veya VA panel kullandıktan sonra TN panele bir daha dönmezsin.
700-800 TL arasında uzun süre kullanabileceğim bir monitör istiyorum, tavsiyelerinizi bekliyorum.
Monitör olarak da yukarıdaki arkadaşın attığı bu monitörü :
Samsung LC24F390FHMXUF 23.5" 4ms (Analog+HDMI) Full HD FreeSync Curved Monitör
düşünmeden alabilirsin.

Arkadaş oyun oynamak için monitör istediğini yazmış. 6ms'lik monitörle oyun?
Ben onu önermedim, diğerini öneriyorum. GtG tepki süresi 4ms Samsung olan.
Bakın burada yeşilin iki farklı tonu var. Belki seçmekte zorlanabilirsiniz. Gray to Gray(GtG) yani griden griye tepki süresi. Grinin bir tonundan "en yakın" diğer tonuna geçişteki tepki süresi.
66.jpg

Eğer iki renk arasındaki ton farkı artarsa o GtG tepki süresi manasını yitiriyor. Çok uzun yazmak isterdim ama üşendim şimdi. Şunu söyleyeyim yeter: Çok takılmayın şuna, tek kriter için onlarca kriterin çöp olmasına razı gelmek aptalca olurdu.
Bir monitöre oyuncu monitörü denmesi için, bunların farklı olması yeterli. Yani atıyorum sıradan monitöre FreeSync koyunca adı hemen oyuncu monitörü oluyor. Yenileme hızı 60Hz'in üzerinde olunca oyuncu monitörü oluyor.

Mesela şöyle bir monitörü panelden bağımsız standart kabul edelim: 60Hz - 8ms - No-Sync

Bunlardan sadece biri bile farklı olsa hemen oyuncu monitörü damgası vuruluyor. Örneğin: 60Hz - 1ms - No-Sync | En az bir tanesi değişse bile oyuncu monitörü oluyor, lafta tabii ki. Oyuncu monitörü diye bir kavram olamaz. Hiçbir panel şu amaç için bu amaç için özel olarak üretilmiyor.

Bazı monitörler var GtG tepki süresi 1ms iken, WtB tepki süresi 25ms olabilirken. Bazı monitörler var GtG tepki süresi 5ms iken, WtB tepki süresi 12ms olabiliyor. Yani şunu anlayın, her 1ms monitör aynı değil ya da her 5ms monitör aynı değil. Tepki süresi monitörün hızını belirten bir şey hiç değil. Yenileme hızı önemli, tepki süresine "tapınmaktan" vazgeçin artık.

Yahu 2018 yılındayız 21. yüz yıldayız, halen 20. yüz yıldan kalma(TN)...
Mesela 60Hz 5ms IPS/VA panel yerine 75Hz 1ms TN panel alınmaz ama 144Hz veya 240Hz 1ms TN panel alınır.

Yahu ben 75Hz 5ms IPS yerine 60Hz "1ms" TN panel alan insan olduğunu gördüm. Yok artık! Bu ne demek? Adam zannediyor ki o 1ms acayip bir şey. :D Aman ne haliniz varsa onu alın.
GtG tepki süresinin kaç olduğunu söyleyen firmalar, neden MPTR tepki süresinden hiç söz etmiyor? Bu ortalaması oluyor. Yemez çünkü söylemezler, adam ucuz paneli pahalıya satarak para kazanıyor, niye söylesin.

Son düzenleme:
Az önce aldığın monitörden nasıl bir pişmanlık duymayı bekliyorsun, böyle bir pişmanlık için ürünün kusurlu olması lazım. Bu şey gibi 1050 Ti aldım tüm oyunları 60 FPS oynuyorum o yüzden 1060 alma gibi birşey.

2 El oyun attım yırtılma yok, renkler gayet canlı, boyut güzel ve ayarlar oldukça detaylı. Renkler istediğim gibi olmasa pişman olurdum mesela lütfen laf olsun diye konuşma.

Oyun için IPS kullanılmaz VA ya da TN kullanılır. Ayriyeten laptop ekranım IPS.
Oyun için şu veya bu kullanılır gibi bir şey olamaz. VA, IPS ve TN bunları dümdüz görüyorsunuz. Bakın bunlar genel isim, 15-20 adet VA panel çeşidi var. 30 çeşit IPS var. Her çeşidin farklı kalite ve üretim süreçlerinden geçen modelleri var. Mesela arka aydınlatması iyi olan ile olmayan arasında panel kalite farkı bu durumu eşitleyemez.
Millet zannediyor ki bir tane IPS veya TN panel var, her cihazda aynı panel farklı boy ve çözünürlükte kullanılıyor. Yahu çarşı ekmeği mi alıyorsunuz?
@inPijamas Kullandığın monitörün GtG tepki süresi 1ms, MPRT tepki süresi 5ms, Input lag'ı ise 10ms. Zaten en önemlisi önce giriş gecikmesi(Input lag) ve yenileme hızı.

1 milisaniye = 0,001 saniye | 5ms = 0,005sn (Komik)

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı