75 HP'lik araca 95'lik Turbo takmak mümkün mü?

omercetin6034

Hectopat
Katılım
24 Şubat 2021
Mesajlar
449
Çözümler
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Aktif olarak kullanığımız aile aracımız var Fiat Fiorino 1.3 mj 75 HP geçenlerde bir yerde gördüm adamın biri yorum olarak yazmış 75'lik aracıma 95HP'lik aracın turbosunu taktım ve gayet memnun olduğunu söylemiş. Böyle bir şey mümkün mü? Bende düşünüyorum sizce bunun doğrulu nedir? Sonradan adamın yorunumu bulamadım sorabilmek için bilen kişiler bilgilendirirse çok iyi olur.
 
Trafik tescil işlemleri, ECU ve bağlantıların ayarlanması, emisyon dengesinin sağlanması gibi bir dünya dert tasası var. Kendi başına ağır bir masraf daha etkin bir Turbo taktırmak. Üst modele geçmek daha mantıklı. Aradaki masrafla başa baş denk gelecektir. Ayrıca aracın Turbo modifiyeli olması bakımın zorlaşması ve sürekli masrafları yükseltmesinden dolayı değer düşümü yapmakta. Satışta ilanlara bakarken ilk kenara attığımız seçenek durumunda kalıyor.
 
Bende de 72 beygirlik Fiat Uno var. Turbo takmaya yeltendim, ama masrafı çok büyüyor. Turbo ile kalmıyor ki, soğutma sistemi komple değişiyor radyatörler. Fren sistemi komple değişiyor. Araç daha hızlı olduğu için daha iyi frenlere ihtiyacın oluyor. Süspansiyon sistemin de değişmeli daha sert süspansiyonlara geçmelisin. Egzoz sistemi de mecbur değişiyor çünkü turbolu araçta yanma daha fazla oluyor. Kısaca aracın bütün mühendisliği değişmeli. Proje aracıysa emeğe ve paraya değer, lakin sadece performans istiyorsan farklı araçlara yönelmek daha mantıklı gelir.
 
Yapan kişiler var sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Aracınız zaten Turbo'lu, yukarıda anlatılanlar atmosferik aracı turboluya çevirdiğinde yapılması gerekenler.
 
Son düzenleme:
Atmosferik araca turbo yapmakla, turbo aracın turbosunu büyütmek arasında masraf olarak kat be kat fark var. Hele takılan büyük turbo zaten aynı motorda başka araç veya motor seçeneğinde kullanılıyorsa daha da kolay. Takarsın yazılımı atarsın vs.
 
Takılmaya takılır ancak onu yapana kadar farklı alternatifler değerlendirilebilir.
Araçta intercooler var mı mesela? Intercooler yoksa büyük turbo takmak da tatminkâr bir performans sağlamaz.
Öte yandan turboyu büyütene kadar yazılımla biraz daha güç artışı alabilirsiniz. Sürekli dipgaz gitmediğiniz sürece büyük bir sorun çıkarmaz.
 

Geri
Yukarı