7700 XT ve R5 7500F sistem ile CS2 oynanırken 80 FPS'e kadar düşüyor

İşletim sistemi
Windows 11

iReassess

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Corsair DDR5 16GB (16x1) 5200MHz
Ekran kartı
Asus Dual RX 7700 XT 12GB OC
Anakart
A620M-E CSM
İşlemci
R5 7500F
CS'de orta seceneginde oynuyordum, neden anlamadim 80-250 FPS almaya başladım. Oncesinde 500 civarlari aliyordum yuksek ayarlarda. CS'de kullanima vs bakmak aklima gelmedi. Valorant gectim, FPS 200-300 civarlariydi yanlış hatirlamiyorsam. CPU kullanimi %100'du ve bunun %76-%40'i Valorant'di, GPU %40-%50'idi. CS ve Valorant oynadigim tum sure boyunca CPU sicakligi ort. 85 dereceydi. Sistemi alali birkaç gun oldu. FPS degerleri Valorant icin konusuyorum, ilk aldigim gun 800 civariydi, 500 falan oldu sonra sonux boyle. Driverlar guncel, BIOS guncel, Windows guncelledim ancak bir dosyayi indiremedigini soylemisti sanirim. Yardimlarini bekliyorum gercekten cok sinir oldum bu duruma biraz da uzdu açıkçası.

1- BIOS güncel değilse güncelleyin. Güncelse 2. adımdan başlayın.
2- BIOS'tan Advanced CPU settings bölümüne girin.
3- CPB(Core Performance Boost)'yi "disabled" yapın.
4- şimdi de BIOS -> Advanced -> AMD overclock yolunu takip edip PBO(Precision Boost OverDrive)'yu "disabled" yapın.
5- kaydedip yeniden başlatın.

Bunları yapınca işlemci sabit olarak temel frekansında çalışır ve oyunlarda minimal bir performans kaybı olur ancak 20-25 derece düşer işlemcinin yükteki sıcaklığı. Hava soğutucu alana kadar özellikle yaz mevsiminde CPB & PBO kapalı takılmanız en sağlıklısı işlemciniz açısından.

Bu arada endişe etmeyin ben 4060 Ti ile 350 FPS civarı görüyordum CS2'de Low ayarlarda stok soğutucu ile(CPB & PBO kapalı). Siz daha fazlasını alırsınız, performans ölmüyor yani. Hava soğutucu aldıkt ofan sonra bu 2 ayarı açmayı unutmayın.

Hocam baktim ancak CPB ve PBO ayarlarini bulamadim. Dediginiz yonergelerse Advanced bolumunden sonrasi yok, dediginiz basliklari goremedim.

Hocam ben msi a620m-e giriş seviyesi anakart ile dediğim şekilde halletmiştim. Anakartınızın modelini bilmiyorum ancak googledan aratırsanız karşınıza hemen çıkar bu ayarların nasıl kapatıldığı. Hava soğutucu alacaksanız hiç kapatmayın bu arada.

Hocam ben MSI A620M-E giriş seviyesi anakart ile dediğim şekilde halletmiştim. Anakartınızın modelini bilmiyorum ancak Google'dan aratırsanız karşınıza hemen çıkar bu ayarların nasıl kapatıldığı. Hava soğutucu alacaksanız hiç kapatmayın bu arada.

Yakin zamanda alamam maalesef hocam.

Hocam ben MSI A620M-E giriş seviyesi anakart ile dediğim şekilde halletmiştim. Anakartınızın modelini bilmiyorum ancak Google'dan aratırsanız karşınıza hemen çıkar bu ayarların nasıl kapatıldığı. Hava soğutucu alacaksanız hiç kapatmayın bu arada.

Anakartim ASUS Prime A620M-E CSM hocam.

1- BIOS güncel değilse güncelleyin. Güncelse 2. adımdan başlayın.
2- BIOS'tan Advanced CPU settings bölümüne girin.
3- CPB(Core Performance Boost)'yi "disabled" yapın.
4- şimdi de BIOS -> Advanced -> AMD overclock yolunu takip edip PBO(Precision Boost OverDrive)'yu "disabled" yapın.
5- kaydedip yeniden başlatın.

Bunları yapınca işlemci sabit olarak temel frekansında çalışır ve oyunlarda minimal bir performans kaybı olur ancak 20-25 derece düşer işlemcinin yükteki sıcaklığı. Hava soğutucu alana kadar özellikle yaz mevsiminde CPB & PBO kapalı takılmanız en sağlıklısı işlemciniz açısından.

Bu arada endişe etmeyin ben 4060 Ti ile 350 FPS civarı görüyordum CS2'de Low ayarlarda stok soğutucu ile(CPB & PBO kapalı). Siz daha fazlasını alırsınız, performans ölmüyor yani. Hava soğutucu aldıktan sonra bu 2 ayarı açmayı unutmayın.

Internet uzerinden de baktim ancak duzgun bir sonucla karsilasmadim ve yapamadim.

Son düzenleme:
Hocam 3 aşağı 5 yukarı benzer yerlerde olur aslında. Biraz menülerde gezinerek rahatlıkla bulursunuz. Bios'unuzda Advanced -> Tweaker -> Advanced CPU Settings şeklinde ilerleyince karşınıza ne çıkıyor?

Hocam 3 aşağı 5 yukarı benzer yerlerde olur aslında. Biraz menülerde gezinerek rahatlıkla bulursunuz. Bios'unuzda Advanced -> Tweaker -> Advanced CPU Settings şeklinde ilerleyince karşınıza ne çıkıyor?
Ai Tweaker bolumu var. CPB hakkinda bir sey goremedim ancak PBO basligi altindakileri ekleyecegim.

Hocam 3 aşağı 5 yukarı benzer yerlerde olur aslında. Biraz menülerde gezinerek rahatlıkla bulursunuz. BIOS'unuzda Advanced -> tweaker -> Advanced CPU settings şeklinde ilerleyince karşınıza ne çıkıyor?

Bir de hocam su soru cok kafama takildi. Dune kadar GPU kullanimi %10 falandi, neden dunden beri Valorant bu kadar fazla (ort. %60) kullanmaya basladi? Ekstra olarak yasadigim sorunlar anladigim kadariyla sogutmadan kaynakli dogru muyum?

Dosya Ekleri

• IMG_20240824_041512.jpg
    IMG_20240824_041512.jpg
    243 KB · Görüntüleme: 40
Son düzenleme:
Ekstra olarak yasadigim sorunlar anladigim kadariyla sogutmadan kaynakli dogru muyum?

Boost özelliğini kapatınca en azından işlemciniz yük altında fazla ısınmamış olacak(stok soğutucuyla Boost kapalı takılmak daha iyi) ve sorununuz işlemci ısınmasından kaynaklıysa çözülecek hocam. İşlemci sıcaklığı düşmesine rağmen yine problemler olursa onun konusunu ayrı açarsınız ve çözüm bulmaya çalışılır.

Boost özelliğini kapatınca en azından işlemciniz yük altında fazla ısınmamış olacak(stok soğutucuyla Boost kapalı takılmak daha iyi) ve sorununuz işlemci ısınmasından kaynaklıysa çözülecek hocam. İşlemci sıcaklığı düşmesine rağmen yine problemler olursa onun konusunu ayrı açarsınız ve çözüm bulmaya çalışılır.

Bunlardan hangilerini kapatacagim hocam?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı