8+4 pin CPU soketli anakart 8 pin ile kullanılabilir mi?

epochN

Kilopat
Yeni sisteme geçeceğim ve bunun için işlemci olarak Ryzen5 3600X düşünüyorum. Anakart olarak ya X470 (ASRock taichi ) ya da B450-F serisi bir anakart almayı düşünüyorum. Fakat sıkıntı burada başlıyor. X470 bir anakarta yöneldiğim zaman anakart için gereken güç 8+4 pin benim PSU'da bulunan 8 pin. Buna sorun çıkartmayacak bir çözüm bulunabilir mi? Ya da ASUS B450-F bir anakart alıp BIOS güncellesem AMD 3600X ile kullanmaya başlasam işlemciyi sorunsuz tam performansta kullanabilir miyim? OC yaptığımda vesaire sistem stabil çalışır mı? Herkese şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tek 4 pin taksan bile R5 3600X çalışır. Tek 4 pin kablo teorik olarak 150 watt güç beslemesi sağlayabiliyor. Pratikte ise anakart ve güç kaynağı farklılıklarına bağlı olarak bu değer 100 ila 150 watt arasında esneklik gösterebiliyor. Kısacası 8 pin kablo ile işlemcini rahatlıkla çalıştırır, hatta overclock bile yapabilirsin. 12 pinlik slotun hepsini doldurmak zorunda değilsin. Temelde 12 pinlik soketin 8 pini overclock için ayrılmıştır.

B450 ile BİOS'u update ederseniz sorunsuz bir şekilde tam verimle kullanırsınız. OC yapabilirsiniz B450 ile fakat yüksek seviyelere çıkmayı beklemeyin. 8+4 pinli ana kartı 8 pin ile beslerseniz çalışır lakin gene yüksek OC için sorun yaratabilir. Genelde cpu bağlantı çoklayıcısı kullanılır ama tek kablo üzerinden tasarlandığının üstünde güç çekeceği için sağlıklı olmayabiliyor karar sizin.

Cevabınız için teşekkür ederim.
Power Suply ;

Peki hocam merak ettiğim için soruyorum. Öğrenmek için. Madem 8pin yeterli. Neden 8+4 soket koyulmuş ?
B450 ile BİOS'u update ederseniz sorunsuz bir şekilde tam verimle kullanırsınız. OC yapabilirsiniz B450 ile fakat yüksek seviyelere çıkmayı beklemeyin. 8+4 pinli ana kartı 8 pin ile beslerseniz çalışır lakin gene yüksek OC için sorun yaratabilir. Genelde cpu bağlantı çoklayıcısı kullanılır ama tek kablo üzerinden tasarlandığının üstünde güç çekeceği için sağlıklı olmayabiliyor karar sizin.
Cevabınız için teşekkürler. Yüksek değerlerden kastınız nedir ?

Power Suply ;

Peki hocam merak ettiğim için soruyorum. Öğrenmek için. Madem 8pin yeterli. Neden 8+4 soket koyulmuş ?

Daha iyi overclock performansı için daha fazla amper gerekiyor. Sen sadece 8 pini takarsan ve overclock konusunda anakartın sınırlarına dayanmak istersen bunu 8 pin ile başaramazsın. 4 pin daha takman gerekir. Belirttiğim gibi stok değerlerde kullanacaksan doğru yere 4 pini takman bile yeterli ama sen yine de 8 pini tak. 8 pin ile yüksek seviye bile overclock yapabilirsin.

Güç kaynağın çok kaliteli olmasa da işini görebilecek bir güç kaynağı. Herhangi bir dönüştürücü vs. almadan direk 8 pini tak ve kullan. O boş kalan 4 pini doldurmakla vaktini harcama.

Power Suply ;

Mesela üreticinin sana verdiği imkanlarla BİOS'tan tıklayacağın tek bir tuşla artırdığın GHz hızı normal ve standart Oc olarak kabul edebiliriz ama sen bu bana yetmez ben kendim voltajlarla uğraşıp kapsamlı soğutucu takıp 5 GHz'leri görecem dersen bu yüksek Oc işlemi gerektirir bununla beraber daha fazla güç ve soğutma ihttiyacı gerekecektir.

Mesela üreticinin sana verdiği imkanlarla BİOS'tan tıklayacağın tek bir tuşla artırdığın GHz hızı normal ve standart Oc olarak kabul edebiliriz ama sen bu bana yetmez ben kendim voltajlarla uğraşıp kapsamlı soğutucu takıp 5 GHz'leri görecem dersen bu yüksek Oc işlemi gerektirir bununla beraber daha fazla güç ve soğutma ihttiyacı gerekecektir.
Yok öyle değil demek istediğim mesela 3.8 GHz taban frekans değil mi maksimum frekans da diyelim 4.2 GHz ben bu 4.2 görsem problem yaşar mıyım 8 pin ile onu diyorum.
Daha iyi overclock performansı için daha fazla amper gerekiyor. Sen sadece 8 pini takarsan ve overclock konusunda anakartın sınırlarına dayanmak istersen bunu 8 pin ile başaramazsın. 4 pin daha takman gerekir. Belirttiğim gibi stok değerlerde kullanacaksan doğru yere 4 pini takman bile yeterli ama sen yine de 8 pini tak. 8 pin ile yüksek seviye bile overclock yapabilirsin.

Güç kaynağın çok kaliteli olmasa da işini görebilecek bir güç kaynağı. Herhangi bir dönüştürücü vs. almadan direk 8 pini tak ve kullan. O boş kalan 4 pini doldurmakla vaktini harcama.
Yani 8pin ile fabrikasyon ayarlı OC ile maksimum değerleri görebilirim doğru mudur ?

Yok öyle değil demek istediğim mesela 3.8 GHz taban frekans değil mi maksimum frekans da diyelim 4.2 GHz ben bu 4.2 görsem problem yaşar mıyım 8 pin ile onu diyorum.

Yani 8pin ile fabrikasyon ayarlı OC ile maksimum değerleri görebilirim doğru mudur ?
Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi eğer kaliteli bir psu'nuz varsa sorun yaşayacağınızı sanmam. Çünkü yeni ryzen işlemcilerin tdp değerleri düşük zaten.

PSU bu Bronz 80+ ama ne kadar iyi ne kadar kötü pek bilemem.
Attığınız link'te ürünü göremedim ama sertifikalı ürün "aerocool kcas 600w" orta-alt seviyeye hitap eden bir model biraz sesli çalıştığı söyleniyor.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı