8. sınıfların LGS zor demeleri

Şimdi bir şey desem bana ortaokul muamelesi yaparsınız. Yanlış anlamayın ama geçen seneki lgs kurbanlarına çok yazık. 2 Sene hiç eğitim görmeden sınava tabi tutuldular. Bunun mantıklı bir açıklaması yok. Bir de eğitim görsek bile öğrencinin 8 yıllık emeğini tek bir sınavla çöp etmek sizce mantıklı mı. Onlara göre zor sonuçta. Onlarla sizin bir olma gibi bir durumunuz yoktur hocam. Varsayalım ki yksye girecek bir öğrencisiniz. Lgs soruları tabiki size kolay gelir. Sayfa başına 1 adet olan matematik sorusunu verilen sürede yetiştirmek üstüne birde 20 adet fen sorusu çözmek hiç kolay değil. Lütfen sizden küçük olduğu için onları da küçük görmeyin. Yazın çalışmaya başlamış vs. vs. herkes yapamayabilir sonuçta. Çalışıp yapamayan 10larca insan tanıyorum. Yani sorun öğrencilerde değil eğitim sistemimizde. Böylesine berba bir sınav sistemini nasıl yıllardır öğrencilere dayatıyorlar aklım almıyor doğrusu.

Çalışmayan değil, isteksiz olan TEOG'da yapamadı. Eğer şimdiki LGS'ye girseydi şimdi yapma ihtimali hiç yoktu, çünkü isteksiz. Bu sınavla alakalı değil. Çalışmayan hiçbir yerde yapamaz, çalışan da her yerde yapar. Öncelikle şunu kenara yazalım da, sonra linç yemeyelim.
TEOG herkesin kabul ettiği gibi çok daha kolay bir sınavdı ve gayet yeterliydi. Şimdi mesleğe gidecek olan adam, eğer TEOG zamanında sınava girse o zaman da gidecekti. Çünkü isteksizdi, hedefi olmayan; hedefi kötü olan kişi zaten o sınava çalışmaz. Şimdi (LGS) ise çalışacak adamın, çalışacağı varsa da çalışmadı. Kendimi örnek verebilirim. Açıkçası 1 yılımı o uzun, uğraştırıcı; stres kaynağı ve kafa yorucu 90 soruya harcamak mantıklı gelmedi. Yeterli OBP puanım var, yüksek ihtimal OBP ile gideceğim. Gayet de mutluyum. Saçma s*lak soru tarzları, paragraflar ve kafa karıştırıcı yazılar eklemek sadece öğrencilerin aile ile arasındaki iletişimi bozdu. "Oğlum hadi çalış, onu yap, bunu et" cart curt.. TEOG gibi bir sınavda, normal bir öğrencide; böyle bir olay yaşandığını hiç düşünmüyorum. Sadece dersi dinleyip maksimum 5 test (o da konunun pekişmesi adına) çözülmesi yeterli oluyordu. Şimdi bu LGS denen saçma şeyde ise her gün en az 3 saat aynı soru tarzı üzerine soru çözmen gerekiyor çünkü sınav tamamen ezberden ibaret. Aynı soru tarzı, aynı soru tarzı, aynı soru tarzı. Liseye geçince zaten yeni nesil diye bir şey yok. Ayrıca, aynı konuları tekrar görüyoruz. Neden böyle "malca" bir şey yapıldı ki? Gidin bi' 9. sınıf konularına bakın bakalım, neler varmış.
Sonuç olarak, TEOG'da isteksizler; LGS'de ise 1 yılını çöp etmek istemeyenler çalışmadı. Çalışmayanlardan kastım da dersi dinlememek değil, oturup 6 saat test çözüp; sosyal hayatını mahfetmek istemeyenler.

Şuan söylediğiniz şeyin, X kuşağının AKP'nin bizim aleyhimize olan herşeyi yapmasına rağmen "Erdoğan bizim babamızdır." demelerinden bir farkı yok bence.

Ben ergenliğimin en hararetli yıllarında bi tane lise için bu sınavı çekmek zorunda mıyım? Kesinlikle daha iyi bir yöntem bulunması şart. Ama LGS öğrenci seçmede Teog'a göre daha iyi bence de o konuda katılıyorum.

Açıkçası ergenliğimizin en hararetli yılı, sosyal hayatımız ölmesin demek falan çok komik. Gerçekten çalışan biri bu ikisi arasındaki dengeti gayer sağlayabilir. Ayrıca bu sınava çalışmayıp vatan millet için çok yararlı bir şey yapacaksın sanki. Eğer yapacaksan, tamam ama yapmıyorsun işte. Ayrıca şunu da söyleyeyim Türkiye'deki her sınav kesinlikle çalışma ölçüyor. Herhangi bir şekilde zeka ölçmüyor. Çalışan her türlü yapar. Notların yüksek olması bir şey ifade etmez çünkü sorular aynı değil ve basitlik ve zorluk için bir standartı yok. Buna çalışmayı zaman kaybı olarak görenler içinde şunu diyeyim, lise ciddi anlamda karakterinizi şekillendirir. Bu da lisedeki çevre sayesinde olur. Kötü bir okula gidenler genelde vasıfsız eleman olarak mezun olur, iyi br okula gidenler genelde vasıflı eleman olarak mezun olur. Bu kadar. İstisnalar var tabii. Bunca yazıdan sonra eğitim sistemini savunduğum anlaşılmasın ancak eski sistemden çok daha iyi bir sistem olduğu kesin. TEOG'da yıl boyu yatan ile çalışan arasında bir fark yoktu.

Hocam bence daha çok entry girmeyin gittikçe alçalıyorsunuz herkesin anladığı üzere konuyla pek alakanız yok

Kolay sınav zor sınav diye bir şey yoktur. Çalışan adam hepsini yapar. Hatta çalışan için zor sınav daha iyi çünkü çalışmayan ile arasındaki fark daha fazla açılır.
Kimse ağlamasın yok bu sınav zor eskisi kolaydı diye. Sınavların da sadece zorluğu ve adı değişir bu eğitim sistemi değişmedikçe. Çünkü başka soru soramazlar.

7. sınıfı görmedi benim yaşıtlarımın çoğu. Korona vardı ve karantinadaydık. 7. sınıfta matematiğin temeli vardı ve onu görmedik. O yüzden matematik bize olduğundan daha zor geliyor. Yapamamamız normal. Ha diyelim Türkçe, Fen ve İnkılabı yapıyorsun ama 7. sınıfa gitmeyen birisi için bu matematik soruları çok zor.

LGS'ye ilk girenlerdenim. Sınav öncesinde daha lgs açıklanmamışken denemeler çözerdik hepsi çerez gibi gelirdi çok az çalışırdım. Sonrasında sistem değişikliği haberleri filan çıkmaya başladı yok açık uçlu sorular vs. Hal böyle olunca, o yeni nesil denilen soruları çözmeye başlayınca (doğrusu çözemeyince) sıkı bir şekilde çalışmaya başladım. Hem o birden kolaya alışıp zorla karşılaşma stresini yönetmek hem de o zor sorulara çalışmak kolay değildi. Ama başka çare yoktu zor herkese zordu zaten tanıdığım herkes afallamıştı. Gerçekten çok sıkı çalışmıştım o zaman sağolsun destekleyen öğretmenlerimiz de vardı. Sonunda sınavda ise %0,53 gibi bir yüzdeliğe girdim. Demem o ki kuyruğu sıkıştırınca öyle bir koşuyorsunuz ki arkadakiler tozunuza bakakalıyor. Yeter ki kendinize bir motivasyon kaynağı bulun ve çalışmayı bir eziyet değil keyifli bir aktivite olarak düşünün. Bu sene LGS'ye ve akabinde benim gibi YKS'ye gireceklere de başarılar diliyorum. Kalbinizden geçenleri elde edersiniz umarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…