80000 TL iş istasyonu toplamak

ECC bellekler mavi ekranı engellemez. ECC bellekler hata düzeltme özelliğine sahiptir, veriler yedeklidir. Yazılım çakışması durumlarında oluşabilecek veri kayıplarında verilerin geri getirilebilmelerini sağlarlar. Bunun dışında hatalı veriler ECC kısımlara da kopyalanabilir ve yine mavi ekrana sebebiyet verilebilirler.
Ben fazladan bir modülün donanımsal olarak denetleme yaptığını ve olası crashlerden zarar görmemek için kullanıldığını biliyorum.
Sanırım Buffered ile karıştırdınız.

Son düzenleme:
Olası hatalar dediğiniz durumlar zaten yazılım çakışmalarıdır. Daha detaylı açıklayacak olursak evet, bellek kartı üzerinde ekstradan her bellek yongası kümesine tekabül edecek ek 1 adet daha yonga bulunur ECC belleklerde. Okuma, yazma ve erişim esnasında bit bazında kontrol yapıp (çünkü verinin tam bir kopyası veya hash kodu kendi üzerinde mevcuttur) duruma göre meydana gelebilecek veri kayıplarını yedekten geri yükler veya işlemciden yeniden hesaplayıp göndermesini ister. Bunun sonucu olarak bellek üzerinde yoğun olarak işlem yapan programların çökmeden veya hata vermeden çalışmasıdır. Tabii ki ECC var diye işletim sistemleri mavi ekran veya kernel panic vs. vermeyecek diye bir kaide yok. Bu bahsettiğim durumlar çökme durumları tüm veriler doğrulanmış olmasına rağmen meydana gelip mavi ekrana sebebiyet verebilir.

Yine ECC bellekler hakkında bir başka kullanıcının yazdığı cevabı da inceleyebilirsiniz.
ECC özellikli belleklerde veri akışı esnasında bellekte oluşan hatayı tanıma ve düzeltme yongası bulunur. Belleğin işlemci veya diğer donanımlar ile olan iletişimi sırasında oluşan bit hataları ECC desteği ile doğrulanır ve tekrarlanması engellenir. Buda sistemin daha performanslı çalışmasını sağlar.

ECC yongalı bir RAM kullandığınızda sistem performansında genel olarak %2'ye tekabül eden bir düşüş yaşanır. Fakat disk okuma/yazma işlemleri fazla olan iş istasyonlarında bellek hataları daha sık yaşanır ve bu hataların giderilmesi, bilgisayarınıza güvenli çalışma ve okuma/yazma işlemlerinde performans getirisi sunar.

Kısacası ECC olmayan bellek kullanılması günlük kullanıcı için daha makuldür. Ayrıca anakartınızın ECC belleklere desteği yok.

Arkadaşlar konunun uzmanları Netaşla irtibata geçip olayı halletmişler. Asıl açma amacım zaten merak etmemdi işin erbabı olmadığım için tabii ki de bana bütün bilgileri vermeye gerek duymadılar doğal olarak. Forumda hala birilerine yardım etmeye çalışan aklı başında insanların olduğunu görmek güzel. Değerli vakitlerini ayırdıkları için kendilerine sonsuz teşekkür ederim.

Olası hatalar dediğiniz durumlar zaten yazılım çakışmalarıdır. Daha detaylı açıklayacak olursak evet, bellek kartı üzerinde ekstradan her bellek yongası kümesine tekabül edecek ek 1 adet daha yonga bulunur ECC belleklerde. Okuma, yazma ve erişim esnasında bit bazında kontrol yapıp (çünkü verinin tam bir kopyası veya hash kodu kendi üzerinde mevcuttur) duruma göre meydana gelebilecek veri kayıplarını yedekten geri yükler veya işlemciden yeniden hesaplayıp göndermesini ister. Bunun sonucu olarak bellek üzerinde yoğun olarak işlem yapan programların çökmeden veya hata vermeden çalışmasıdır. Tabii ki ECC var diye işletim sistemleri mavi ekran veya kernel panic vs. vermeyecek diye bir kaide yok. Bu bahsettiğim durumlar çökme durumları tüm veriler doğrulanmış olmasına rağmen meydana gelip mavi ekrana sebebiyet verebilir.

Yine ECC bellekler hakkında bir başka kullanıcının yazdığı cevabı da inceleyebilirsiniz.
Yani normal RAM kullanıldığında genel kullanımda diyelim 1 yılda alınacak mavi ekran=x, ECC kullanılırsa alınacak mavi ekran sayısı da=x mi diyorsunuz? Kısaca evet ya da hayır der misiniz?

Yani normal RAM kullanıldığında genel kullanımda diyelim 1 yılda alınacak mavi ekran=x, ECC kullanılırsa alınacak mavi ekran sayısı da=x mi diyorsunuz? Kısaca evet ya da hayır der misiniz?
+- tolerans değerleri dışında evet, x kadar alınır.

Konuyu gec gordum. 7/24 kapanmayacaksa onun adi is istasyonu degil, sunucudur. Is istasyonu sabah mesai baslayinca acilir, mesai saatleri icinde yogun islem yapar aksam kapanir. Sunucu surekli yuk altinda hatasiz calismak zorundadir ama peak zamanlar disinda is istasyonu kadar agirlikli yuk cekmez. Sunucuda hatasizlik cok onemlidir, ECC RAM bu yuzden kullanilir, is istasyonunda zorunlu degildir. Is istasyonuna sahip adam icin zaman kiymetlidir, 20 dk kisa surede render almasi ona makinenin parasini cikartir, server icin processing power o kadar onemli degildir, hatasizlik ve multi-thread cok daha onemlidir. Is istasyonu 100m depar atan adamdir, zamani gelince herkesten hizli kosmasi beklenir. Sunucu maraton kosusucudur, ayni tempoda kilometrelerce kosmasi beklenir.

Server MOBO, ECC RAM ve yine server icin uretilen islemcilerle bu isi goturursunuz. ( Kaliteli PSU ve 10GBs network kurulumu ile. )

Eger GPU agirlikli is yapilacaksa paralel bagli GPU kurulumu yapmaniz gerek, bunun icin de Mining setup'lari referans alabilirsiniz. Onlar da aslinda paralel GPU sunucusu olarak calisiyorlar teknik olarak.

Tam olarak nasil bir is yukunu, ne kadar agirlikli olarak cekecegine gore degisir bu sistemin ozellikleri. Ama benim anladigim kadariyla standart bir rack server size yeter gibi duruyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı