80000 TL iş istasyonu toplamak

RTX 4000 ya da 5000 bu sistem için daha mantıklı olacaktır ram olarak minimum 128 GB gerekir muhtemelen o kadar pahalı bir anakarta gerek var mı bilmiyorum.
Neyin kafasını (!) yaşadığını çok merak ediyorum...

Konu sahibi abi bu kişiyle iletişim kurabilirse çok daha iyi olacaktır kendisi forumda ki çoğu kişiyi cebinden çıkartır.
Kendisini tanımam etmem ama tasarımsal olarak modifiye edebildiği forumdaki kişileri cebinden çıkaracağı manasına gelmemektedir. Ayrıca yine forumda yardım arayan birisini neden forum dışı bir yere davet edersiniz ki?

Neyin kafasını (!) yaşadığını çok merak ediyorum...

Kendisini tanımam etmem ama tasarımsal olarak modifiye edebildiği forumdaki kişileri cebinden çıkaracağı manasına gelmemektedir. Ayrıca yine forumda yardım arayan birisini neden forum dışı bir yere davet edersiniz ki?
Sadece tasarımsal değil videolarını izleseniz donanım konusunda da fazlaca bilgili olduğunu görürsünüz ayrıca forum içinde abimizin ihtiyacını kimse karşılamadığı için öneride bulundum.

Arayüz gayet akıcı fakat kullanıcı bilgilerini ekrana yansıtırken ağır kalıyordu test esnasında. Amaç programı o bu istasyonda test edip lokasyonlardaki standart ofis bilgisayarında kullanılabilir hale getirmek ki müşteriyle yüz yüze iken sorun yaşanmasın. Bilen birini bulsaydım görüşüp ne kadar bildiğini tecrübelerini nerede ve hangi firmaya bağlı çalıştığını öğrenip dediğim departman sorumlularına mail atacaktım zaten.
Kullanıcı bilgilerini ekrana getirirken yaşanan yavaşlık aklıma kalabalık bir veritabanı üzerinde yapılan sorguları getiriyor. Bunun üç ihtimali mevcut: Ya mevcut sunucunun veritabanını barındırdığı diskin giriş/çıkış ve işlemci kapasitesi oldukça yetersiz, sorgular çok yavaş çalışıyor. Ya müşterinin istemcilerine atanmış internet hızı veya internet yapılandırması çok katı, filtrelerden geçerken devasa gecikmelere uğruyor veya programcılarınızın kullandığı veritabanı optimizasyonu yöntemleri/veritabanı çözümleri verimsiz, sistem kaynaklarını verimli kullanamıyor.

Bu üç ihtimalden müşterinin internet yapılandırması Türkiye'de artık eskisi kadar göze batacak düzeylerde değil. Birçok müşteri yeterli sayılabilir bağlantı kapasitelerine sahip. Diğer ihtimal olan programcılarınızın veritabanı çözümleri konusunda Türkiye'deki birçok kurum kuruluşta aktif olarak kullanılan verileri sakladıklarını düşündüğümde günceli takip ettiklerini umuyorum. Bu sebeple bu ihtimali kontrol edilebilecekler kategorisine eklemek istiyorum. Son ihtimal olan ise mevcut sistemin yetersiz kalması. Bu konuda, mevcutta kullanılan sistem hakkında ve önceden yazdığım gibi hangi departmanda kullanılacağı konusunda bilgiyi biraz daha açabilir misiniz? Duruma göre parçaları da temin edebileceğiniz kurumsal destek sağlayan bir firmaya da yönlendireceğim.

Öncelikle kullanacağınız sistemde işlemci yüküne mi?
Yoksa veri tabanı ve sql sorgular için veri tabanı iops giriş çıkışlarına mı ihtiyacınız var.
Ayrıca database olarak kullanılacak ise database'in güvenliği önemli mi? Bu gibi soruların cevapları bulunarak ona göre custom server/workstation yada hazır server'lara bakılabilir.

Şayet işlemci yüküne çok ihtiyacınız yok ise intel silver serisi 10/12 core 20/24 thred işlemci yeterli olacaktır. Database için de VROC üzerinden NVME Raid 5 yada bütçeye göre NVME Raid 10 yapılabilir.

Aşırı bilgili olduğum söylenemez ama kendimiz toplayarak o hazır satılan sistemlerin 3 kat iyisini yapabiliriz. Sadece bu işlemcinin soğutucusunu bilmiyorum. Biraz araştırırsanız hem bilgi bulursunuz hem de kötüyse yerine alınabilecek bir soğutucu bulursunuz. Parçalar uyumludur.
Anakart
İşlemci
RAM
SSD
GPU
Kasa
PSU
71-72000 arası bir fiyat etti. Kalan para soğutucu için kullanılabilir.
Ekleme : RAMx2 de yapabilirsiniz.
İş istasyonun da 2080Ti'nin ne işi var? Hani bunun depolama birimleri, ethernet kartları?

Yanlış yapmışlar o zaman. Fiyatı şişirmek için olabilir, her iş istasyonuna lazım değil, lazım ise bu işleri için üretilen Quadro serisi var.

İşlemci ram 1. derecede öneme sahip. Mavi ekran almamak için ramlerin ECC olması ve işlemcinizin EPYC ya da 3990x olması şart. 3990x de ECC desteğine sahip olduğu için ihtiyacınızı EPYC ya da Xeonlara göre çok daha makul bir fiyata çözebilirsiniz. 64 Core 128 Thread ve 4000 dolarlık bir fiyatı var. 2. sırada diskleriniz büyük öneme sahip. Bütçenize göre 4 adet RAID HDD, 2 RAID kontrolcüsü ve sistemin yürütüleceği yüksek hızlı güvenilir tercihen samsung nvme SSD uygun duruyor.

Bu adamın asıl ihtiyacı bilgisayar değil, bilgisayar ihtiyacın biri sadece.
Öncelikle yeterli bilgi olmadığı için bir şey diyemiyorum zaten işin ustası değilim sadece az bilgim var.
Öncelikle bilgi sürekli gir çık yapacağı için interneti önemli.
Metro internet çekip bunu server sisteme bağlayacaksın, Switch'le bunu çoğaltıp diğer bilgisayarlara vereceksin. Hatta birden fazla internet alıp Routerle bağlayabilir ya da Ethernet kartı alıp servete takıp oradan bilgisayarlara bölebilirsin.
CAT7 çekip bilgisayarlara dağıtılacak, ağ üzerinden bağlantıları olacak, bir server kasan olacak.
Ardından iş gücüne göre bilgisayarlar alınacak, server ile diğer bilgisayarlar arası kurulum yapılacak. Adam gibi bir bilgi olmadığı için en fazla bunu yazabilirim.en kolay kısım bilgisayar toplama kısmı. Asıl iş sistemi kurmak.
CAT7 çekilecek, buna göre elektrik tesisatı, Server Kasa, kurulum, internet çekilecek vsvs.
Hatta bunlara ihtiyaç bile olmayabilir, tam ne istediği belli değil :)

Mavi ekran almamak için ramlerin ECC olması
ECC bellekler mavi ekranı engellemez. ECC bellekler hata düzeltme özelliğine sahiptir, veriler yedeklidir. Yazılım çakışması durumlarında oluşabilecek veri kayıplarında verilerin geri getirilebilmelerini sağlarlar. Bunun dışında hatalı veriler ECC kısımlara da kopyalanabilir ve yine mavi ekrana sebebiyet verilebilirler.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı