A10 7850K ısınma sorunu

rhn25

Hectopat
Daha fazla  
Son birkaç haftadır bilgisayarımda yavaşlama var. İşlemci sıcaklığı boşta %1-2 yükte iken 45-55 arası, %80 - 100 arası yükte 90 derecelere kadar çıkıyor.

Sistemim :
  • Gigabyte GA-F2A88X -D3H
  • A10 7850K
  • Corsair 2400 MHz 4x2
  • Hadron 650W PSU

Öncelikle denediğim yöntemler :

• İlk akla gelen macun. Farklı 2 marka macunla 3-4 defa macun değiştirdim sıcaklık düşmedi.
  • Bir arkadaşımda aynı işlemciden vardı. Fanı değiştirdim sıcaklık düşmedi
  • Arkadaşımın işlemci ve fanını benim kasaya taktım sıcaklık yine düşmedi

Benim işlmeci ve fan arkadaşımın kasada sıcaklık 30 derece civarı.
En son arkadaşımın PSU'yu benim kasada denedim yine olmadı.

Ayrıca anakartı tamamen söktüm, temizledim yine olmadı. Bilgisayarın çalışmasında hiçbir problem yok. Sadece ısı problemi var.
Bu arada kasanın arkasında 1 tane fan var o da çalışıyor. Kasanın kapağı açık ya da kapalı fark etmiyor. Anakart ısısı 25 derece civarı onda da problem yok.
Programlardan falan olabilir derseniz yeni format attım, BIOS ayarlarını default yaptım sonuç yine değişmedi.

Benim yaptığım denemeler sonucu işlemci ve fanda sıkıntı yok gibi görünüyor. Anakartta nasıl bir arıza olabilir? Fanı takınca da sağlam oturuyor gibi görünüyor. Fanı taktığım anakart üzerindeki ayaklarda falan sıkıntı olabilir mi? O ayakları da değiştireceğim, bir fan alsam çözülür mü acaba? Çözüm önerilerinizi bekliyorum. Saygılar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sıcaklık değerlerini BIOS üzerinden kontrol etmenizi öneririm, Programlar yanlış iletiyor olabilir.​
BIOS güncellemesi de yapılabilir.​
Madem arkadaşınızda aynı sistem var ve ayaklarda sıkıntı olabileceğini düşünüyorsunuz. Son olarak arkadaşınızdaki anakart ayaklarını söküp kendi anakartınıza takarak deneyebilirsiniz.​

BIOS'tan değerleri kontrol ettim.

CPU Vcore = 1,332 V
DRAM Voltage = 1,632 V

+3.3V = 3,304 V
+5V = 5,220 V
+12V = 12,168 V

CPU Temp. = 70 C
System Temp. = 30 C
Fan = 3214

Bu değerler normal mi ? BIOS'tan sadece 2400 Mhz kullanmka için RAM profilini değiştirdim. BIOS default ayarlara getirdim zaten yine değişmedi.

Normal değil tabi ki, BIOS ta işlemci boşta iken 70 derece olması normal değil. İşlemci 70 derece gösterirken, soğutucu bloğun sırasıyla üst, orta ve alt tarafına elinizle dokunun, kalorifer peteğine yakın bir sıcaklık yok ise soğutucu blok ile işlemci teması yetersiz olabilir.

Normal değil tabi ki, BIOS ta işlemci boşta iken 70 derece olması normal değil. İşlemci 70 derece gösterirken, soğutucu bloğun sırasıyla üst, orta ve alt tarafına elinizle dokunun, kalorifer peteğine yakın bir sıcaklık yok ise soğutucu blok ile işlemci teması yetersiz olabilir.

Kardeşim dediğini yaptım. Dediğin gibi hiç sıcaklık yok hatta serin bile sayılır. Anakart üzerinde fanı monte ettiğimiz ayakları da değiştirebileceğim bir fan önerin var mı? Cooler Master Hyper 103 gördüm ben her sokete uygun galiba. Anakarttaki ayakları da değişiyo izlediğim videolarda. Ya da önerebileceğin ucuz yollu fanlar da olabilir.

İşten güçten bilgisayarla pek ilgilenemedim . Ama şu dikkatimi çekti. CPU 55C iken GPU 2C gösteriyo. Oyuna falan girince CPU 100'ü geciyor, GPU 55'lerde falan. APU işlemcilerde CPU ve GPU tümleşik değil mi? GPU neden çok ısınmıyor. Anakartımda mı sorun var acaba ?

cam_050618_1.jpg

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı