A8 5600K ve RX 570 sistem aniden kapanıyor

Sefer18

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Selamlar Technopat ailesi.
Yine bir türlü çözüme ulaştıramadığım bir sorunla karşı karşıyayım. Bilgisayarım (genelde düşük yük altındayken) aniden kapanıyor. PUBG oyununu en yüksek ayarlarda oynarken dahi bu hata ile karşılaşmadım ama bazen film izlerken aniden kapanıp yeniden başlıyor. Sorunun güç kaynağından olabileceği aklıma gelmedi değil. Ancak madem güç kaynağı yüksek akım çekildiğinde kendini korumaya alıyor neden oyun oynarken bu sorunla karşılaşmıyorum. Kafam gerçekten çok karıştı. Hatta şebeke elektriğindeki fazları dahi ölçtüm. Ben bu ölçümü yaptığımda nominal değerlerde seyrediyordu. Acaba voltaj aniden yükseliyor da PSU korumak için mi yapıyor? Modifiyeli Windows 10 kullandığımı da belirtmek istiyorum. Ancak normal Windows 10 kullandığımda da (daha seyrek olsa da) bu sorunla karşılaşıyordum.
Lütfen bilginiz yoksa yorum yapmayın. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Sistem özellikleri.
- AMD A8 5600K CPU.
- Gigabyte RX 570 4 GB GPU.
- 8 GB DDR3 RAM.
- 600Watt 80+ Bronze PSU.

Bilgisayar kapanıp yeniden başladığı zaman bildirimler kısmında WattMan gözüküyor mu? Ayrıca sistem boşta bile olsa işlemci sıcaklığını kontrol ettiniz mi? Aldığınız hata ile alakası yok fakat o sistemde darboğaz yaşıyorsunuzdur büyük ihtimalle. Aynı işlemciyi bende kullanmıştım. İşlemci cidden yetersiz kalıyor birçok oyunda. Stok fanı da pek iyi soğutmuyordu.

Donanım sürücüleri eski olabilir de. Fakat bu sistemsel sorun. Eğer donanım ile alakalı bir sorun varsa bakmak gerek. RAM testi de yapabilirsin. Fazla bilgi sahibi olamadığımız için şimdilik bunlari söyleyebilirim. İlk önce sürücülerin driverlerı güncel olup olmadığını öğrenmemiz gerekli

Bilgisayar kapanıp yeniden başladığı zaman bildirimler kısmında WattMan gözüküyor mu? Ayrıca sistem boşta bile olsa işlemci sıcaklığını kontrol ettiniz mi? Aldığınız hata ile alakası yok fakat o sistemde darboğaz yaşıyorsunuzdur büyük ihtimalle. Aynı işlemciyi bende kullanmıştım. İşlemci cidden yetersiz kalıyor birçok oyunda. Stok fanı da pek iyi soğutmuyordu.

Öncelikle ilginiz için minnettarım. Evet bazen WattMan bildirimini görüyorum. İşlemci gerçekten yetersiz. Kule tipi çift fanlı soğutucu var ama bazen aşırı ısınıyor. Yakında işlemciyi I3 9100F ile değiştirmeyi planlıyorum.
PSU markası nedir? Yuk altındayken ve yuk altında değilkenki sıcaklık değerlerini atın.

PSU Thermaltake marka. Sıcaklık değerlerine birazdan göz atacağım.

Öncelikle ilginiz için minnettarım. Evet bazen WattMan bildirimini görüyorum. İşlemci gerçekten yetersiz. Kule tipi çift fanlı soğutucu var ama bazen aşırı ısınıyor. Yakında işlemciyi I3 9100F ile değiştirmeyi planlıyorum.

PSU Thermaltake marka. Sıcaklık değerlerine birazdan göz atacağım.
Bende i3 9100F işlemci kullanıyorum şu an. Beni idare ediyor fakat ileride bütçeniz yeterli olacaksa Ryzen işlemci tercih etmeniz daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Eğer şu an düşük bütçe ile sistem yükseltmesi de düşünüyorsanız ikinci sistemimde kullandığım X4 860K işlemciyi önerebilirim. Eğer bulabilirseniz X4 880K biraz daha iyi olacaktır. Soğutucu da varmış iyi bir OC ile performansını baya arttırabilirsiniz. Ben A8 5600K kadar berbat bir işlemci kullanmamıştım. Birazda o yüzden değiştirmenizi önerdim açıkçası. Sanırım WattMan hatasından dolayı yeniden başlatıyor olabilir. WattMan hatasının net bir çözümü yok maalesef. DDU programını kullanarak şu an yüklü olan ekran kartı sürücüsünü kaldırıp, 20.4.2 ve 20.2.2 sürümlerini bir deneyin. Çözüm olmaz ise başka sürücüleri deneyebilirsiniz. Eğer sürücü değiştirmek de çözüm olmaz ise kartın Frekans Mhz ve güç limitini düşürmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca undervolt işlemini de deneyebilirsiniz.

Bende i3 9100F işlemci kullanıyorum şu an. Beni idare ediyor fakat ileride bütçeniz yeterli olacaksa Ryzen işlemci tercih etmeniz daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Eğer şu an düşük bütçe ile sistem yükseltmesi de düşünüyorsanız ikinci sistemimde kullandığım X4 860K işlemciyi önerebilirim. Eğer bulabilirseniz X4 880K biraz daha iyi olacaktır. Soğutucu da varmış iyi bir OC ile performansını baya arttırabilirsiniz. Ben A8 5600K kadar berbat bir işlemci kullanmamıştım. Birazda o yüzden değiştirmenizi önerdim açıkçası. Sanırım WattMan hatasından dolayı yeniden başlatıyor olabilir. WattMan hatasının net bir çözümü yok maalesef. DDU programını kullanarak şu an yüklü olan ekran kartı sürücüsünü kaldırıp, 20.4.2 ve 20.2.2 sürümlerini bir deneyin. Çözüm olmaz ise başka sürücüleri deneyebilirsiniz. Eğer sürücü değiştirmek de çözüm olmaz ise kartın Frekans Mhz ve güç limitini düşürmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca undervolt işlemini de deneyebilirsiniz.

İlginiz için çok teşekkür ederim. Intel işlemci almak istememin nedeni hackintosh yüklemek. Yoksa kesinlikle AMD Ryzen bir işlemci alırım.

İlginiz için çok teşekkür ederim. Intel işlemci almak istememin nedeni hackintosh yüklemek. Yoksa kesinlikle AMD Ryzen bir işlemci alırım.
Sonuçta bütçe ve tercih meselesi. İhtiyaçlarınızı İntel işlemci karşılayacaksa tabii ki İntel almak daha mantıklı. Bu arada alacaksanız en düşük i5 9400F almanızı tavsiye ederim. Aradaki fiyat farkına değer bence. Veya yeni 10.nesil işlemciler çıktı onlara da bakabilirsiniz. Konuya dönecek olursak dediğim çözüm yöntemlerini deneyin. Bir sonuç olursa yazarsınız ben konuyu takipteyim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı