ABD'de neden bu kadar evsiz var?

Amerika'daki evsizlerin büyük kısmı madde bağımlıları. Nüfusa oranları da %0, 15 civarında. Ülke geneline baktığınızda çok büyük değil. 10.000 kişinin yaşadığı ilçede15 kişinin evsiz olması gibi düşünün. Bizde de baksan bu kadar, hatta daha fazla dilenci vardır. Özendiğimi ya da sistemlerini övdüğümü sanmayın ama Amerika hala dünyanın en zengin ve güçlü ülkesi. Nüfusu dünyanın %4'ü ama ekonomik olarak %40'a sahip. Fakir bir Amerikalı fakir bir Türk'ten 12 kat fazla alım gücüne sahip.

Bu arada Amerika'da sağlık sistemi pahalı ama Türkiye'de sahte bir "bedava" görüntüsü var. Bende doğuştan aşırı göz bozukluğu ( 9+ dioptri hipermetropi ) ve ağır ortodonti sorunları vardı. SSK bunları karşılamadı. Devletin tek yaptığı gözlük için olabilecek en ucuz, şişe dipli gözlük vermek. Ortodonti tedavisine bakmıyor bile. Bunlar için on binlerce binlerce lira harcadım. O zamanın parası ile orta halli ikinci el araba alabiliyordum o paraya. Yani Türkiye'de sağlık sistemi iyi falan değil. SAdece kendimizi kandırıyoruz. Alın işte SMA hastası çocuklar örneği. Ya da yarım akıllının birinin Hıfzısıhha''yı kapattırıp aşıda ülkeyi bağımlı hale getirmesi.
 
Yav gerçekten imreniyorum ve bayılıyorum bu gurbete gidipte olaylara objektif bakıyoruz ve güzel bir analiz yapıyoruz ayağına gittikleri yerleri kötüleyen o mükemmel gurbetçi türklerimize :) Yani dalgamı geçiyorsunuz kardeşim yoksa bilerek falanmı yapıyorsunuz bunu ? türkiyede nasıl bir 'yaşam' ve hayat olduğunun farkında değilsiniz herhalde ? acaba kendimizi bir kere kurtardık deyipte (yada o arkadaşı orada olupta ondan duymuş olan kişiler için) arkadaşlarınız kendilerini bir kere kurtardılar diye geldikleri yerlerdeki imkanları ve özgürlükleri kullanıpta kasıtlı şekilde seçici unutkanlık falanmı yapıyorlar acaba türkiyede gerçekte ne olduğuna dair ? yada nasıl bir hayatta kalma savaşı olduğuna dair vs.

hadi diyelim dalga falanda geçmiyorsunuz peki, farkındasınız dimi bu olaylara objektif bakabilme refahını yada belkide analiz edebilme rahatlığını bile o gittiğiniz yerde yapabiliyorsunuz rahatça ? az çok bir şeyler rayında gidiyor herhalde ki bir şeyleri düşünebiliyorsunuz.

bence kendi öznel paranoyalarınızdan kaynaklanan o kötücül senaryoları uygun zaman bulunca belli kalıplara uydurarak yansıtmayın yav millete.Türk milletine kalsak bütün olabilecek senaryolar aç ve açıkta kalma ile bitiyor zaten.

ayrıca amerikada ki evsizlerin çoğu travmatik insanlar yada madde bağımlıları.Madde bağımlılığı ile sonuçlanan travmalara sahip insanlar.Kafa travması olan insanlar vs. bu böyle gider.Bunu nereden biliyorsun diye soracak olursanız daha geçenlerde amerikalı bir psikiyatristin (hatta ünlü doktoru diye geçiyor) paylaştığı bir veriyi görmüştüm, evsizler ile alakalı.Daniel G Amen adıda.

Yani travma yaşamış olan insan hangi ülkede olursa olsun istatistikleri bozacak ve toplumun genel düzenine göre 'anormal' kaçacak şekilde ilerleyebilir hayatına.Bu genel olarak o ülkenin genel refahını ve yaşam şeklini vs. kötülemez yada 'downgrade' etmez ki ? Kafa travması yaşamayın, sağlığınıza dikkat edin ve beyninizde kötü şekilde etkilenerek yanlış çalışmasın, belki bu kadar basit değil ancak çok zorlaştırmaya da gerek yok yani.
 
Türkiye'de de işsizlik çok fazla hem de Amerika'ya benzer şekilde mesela Türkiye'nin neredeyse %20-25'i İstanbul'da oturuyor veya çalışıyor geri kalan büyük çoğunluk birkaç büyükşehire dağılmış durumda aynı şekilde sanayi de. Avrupa'ya bakarsan mesela Almanya'ya araba fabrikalarının her biri farklı ilde üretim yapıyor ve nüfusu oraya göre planlamışlar Türkiye ve Amerika'da bu yok en büyük sebep budur planlama yok Anadolu'daki şehirlere baktığınızda çoğunluk hala tarım ve hayvancılık ile meşgul sanayi yok üretim yok hiçbir şey yok fakirlik var.
 
Amerika'da yaşamak bu kadar kolaysa her şey ucuzsa refah seviyesi varsa neden ABD de "araştırmada, 2019 Ocak resmi kayıtlarına göre, ABD genelinde 568 bin kişinin evsiz olarak hayatını sürdürdüğü, KOVID-19 nedeniyle bu sayıya, bu yıl 250 bin kişinin daha katılabileceği uyarısı yapıldı."bu kadar evsiz var?


Tamamen o hayatı seçtikleri için relax takılıyorlar, çalışmak istemiyorlar, evlenip düzen kurmak istemiyorlar orada zaten evsizlik bir hayat tarzı olmuş bulunmakta dilenerek aç kalmayacak şekilde para kazanmaktalar zaten. Sisteme giremedikleri için falan değil yukarıdaki arkadaşların dediği gibi, sisteme girmek istemedikleri için bu haldeler tabii uyuşturucu maddelerin ve geçmişte yaşadıkları travmalar da insanları evsizliğe itmekte.
 
Tamamen o hayatı seçtikleri için relax takılıyorlar, çalışmak istemiyorlar, evlenip düzen kurmak istemiyorlar orada zaten evsizlik bir hayat tarzı olmuş bulunmakta dilenerek aç kalmayacak şekilde para kazanmaktalar zaten. Sisteme giremedikleri için falan değil yukarıdaki arkadaşların dediği gibi, sisteme girmek istemedikleri için bu haldeler tabii uyuşturucu maddelerin ve geçmişte yaşadıkları travmalar da insanları evsizliğe itmekte.
Hocam eğer bu dediğiniz şeyleri Avrupa'da herhangi bir ülke için söyleseydiniz kabul edilebilir olurdu. Ancak ABD'den bahsediyoruz. Her şeyin tamamen bireysel olduğu, devlet desteğinin hemen hemen yok denecek kadar az olduğu bir ülke değil mi ABD ? Ya da kimin yarın için iş garantisi var ? Bir örnek vereceğim: Yeni ABD başkanı Joe Biden'ın vaatleri arasında saatlik ücretin arttırılması da var. Fakat bu durumun sağlanması için yapılması gerekenlerden birisi de işçi sayısını azaltmak olacaktır. Bunun gibi bir sürü sebeplere işsiz ya da evsiz kalan insanlar var. Bir sürü insanın adam akıllı sağlık sigortası yok. Dünya'nın en iyi okulları ABD'de bulunur fakat halkın büyük bir kısmı bu okullara giremez veya bu eğitimden yararlanamaz.
ABD güzel bir ülke mi ? Bence en iyilerden bir tanesi. Ancak böyle kritik problemleri varken işsiz veya evsizlerin durumlarının "tercih meselesi" olarak değerlendirilmesi fazla yanlış olur. Ha dediğiniz gibi bunu seçen insanlar da var fakat insanlar kafalarına göre evsiz kalmayı seçmiyor, bundan emin olabilirsiniz.
Şunu da belirtmekte fayda var: ABD'de yaklaşık 300 milyon insan var, evsiz ya da işsiz kalmak son derece normal gibi gözükse de ABD büyük bir ülke. Ancak nüfusun fazla olması böyle durumların var olmasının bahanesi olarak kabul edilmemeli.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı