Neden bu kadar vergi var?

Bor' u 3'e verip 9'a alan yönetim ekibine teşekkür ederim.

Arada ki 6'ya işleme fabrikası açmak çok zor ki böyle yapıldı.

Emekçiye 1 verip 3 alarak bu hazineye para giriyor.

Emekçi de tarım yapıyor o parayla sonra o hasatları da zararla satıyor.

Sonra da "Ekonomi iyi" derler.

Hocam şöyle bir şey var. Neredeyse hiçbir ülkeyle dostluğumuz yok. Boşa kükremeyi çok seviyoruz. Böyle olunca çoğu ülke bizi ciddiye almıyor. Ülke 1970'lerdeki gibi yönetiliyor. Bu ülkeyi başta paşalar sonrasında mühendisler yönetti. Şu anda işletmeciler yönetiyor. Yani kısacası ülke yönetiminden anlayan çok ama çok az insan yönetimin başına geçti. Çok ama çok fırsat kaçırdık. Sanayi devrimini kaçırdık benzinli otomobil dönemini kaçırdık. Şu an Elektrik'li otomobil dönemindeyiz. Devletimiz şu an buna göre bir proje üretti. Lakin bende dahil çoğu kişi bu aracın 2023'te Yollar'da olamayacağını tahmin ediyoruz. Yani devlet güven vermiyor hiçbir konuda. Bundan dolayı yatırımcı ülkemize yatırım çok az yapılıyor. Fabrikalar açılmıyor haliyle üretim olmayınca tüketim arşa çıkar. Şu an'ki durumda bu. 2008 yılıydı sanırsam. O zaman akp iyi yönetiyor'du doğru kararlar alıyordu. Halk ı düşünüyordu. Cukkaya para indirmiyordu. Ozamanki 2008 Krizi'ni atlatmıştık mesela. Ama sonradan akp kendini düşünmeye başladı. Ve 2016 yılıydı sanırsam O Zaman'da kriz olmuştu. O zaman'ki kriz i 2008'deki gibi kolay atlatamadık ve dolar yükselmeye başladı. En büyük darbe 2018 yılında oldu. Bir tane rahip yüzünden başımıza gelmeyen kalmadı. Dolar 2 katından fazla değerleri çıktı. O zaman yine de düşüş yaşanmıştı. Ondan sonra ufak ufak artırdılar bizde buna göz yumduk. Halk olarak gıkımızı çıkarmadık. Sonuçlarını çekiyoruz bundan dolayı. Vergilerin bu kadar yüksek olması hem halkın hem de devletin suçudur. Fırsat'ları elimizle tepmezsek ama bundan sonraki hala toparlanabiliriz. Her şey bitmiş değil yine de.

Benim dedemin çiftliği var sayılır tam değilde yani var diyelim. Patateslerini yetiştirmek için o kadar ilaç ve gübre alıyorlar ki sattıkları patates geçin kârı ilaç ve gübrelerin parasını bile karşılayamıyorlar. İlaç ve gübreyle bitmiyor iş. 2 tane traktörleri var. Onların mazotuydu, yağıydı derken gene iş bitmiyor. Biri bozulduğunda sadece tekiyle çalışıyorlar ve bu da %50 daha az çalışma demek.
Hocam şöyle bir şey var. Neredeyse hiçbir ülkeyle dostluğumuz yok. Boşa kükremeyi çok seviyoruz. Böyle olunca çoğu ülke bizi ciddiye almıyor. Ülke 1970'lerdeki gibi yönetiliyor. Bu ülkeyi başta paşalar sonrasında mühendisler yönetti. Şu anda işletmeciler yönetiyor. Yani kısacası ülke yönetiminden anlayan çok ama çok az insan yönetimin başına geçti. Çok ama çok fırsat kaçırdık. Sanayi devrimini kaçırdık benzinli otomobil dönemini kaçırdık. Şu an Elektrik'li otomobil dönemindeyiz. Devletimiz şu an buna göre bir proje üretti. Lakin bende dahil çoğu kişi bu aracın 2023'te Yollar'da olamayacağını tahmin ediyoruz. Yani devlet güven vermiyor hiçbir konuda. Bundan dolayı yatırımcı ülkemize yatırım çok az yapılıyor. Fabrikalar açılmıyor haliyle üretim olmayınca tüketim arşa çıkar. Şu an'ki durumda bu. 2008 yılıydı sanırsam. O zaman akp iyi yönetiyor'du doğru kararlar alıyordu. Halk ı düşünüyordu. Cukkaya para indirmiyordu. Ozamanki 2008 Krizi'ni atlatmıştık mesela. Ama sonradan akp kendini düşünmeye başladı. Ve 2016 yılıydı sanırsam O Zaman'da kriz olmuştu. O zaman'ki kriz i 2008'deki gibi kolay atlatamadık ve dolar yükselmeye başladı. En büyük darbe 2018 yılında oldu. Bir tane rahip yüzünden başımıza gelmeyen kalmadı. Dolar 2 katından fazla değerleri çıktı. O zaman yine de düşüş yaşanmıştı. Ondan sonra ufak ufak artırdılar bizde buna göz yumduk. Halk olarak gıkımızı çıkarmadık. Sonuçlarını çekiyoruz bundan dolayı. Vergilerin bu kadar yüksek olması hem halkın hem de devletin suçudur. Fırsat'ları elimizle tepmezsek ama bundan sonraki hala toparlanabiliriz. Her şey bitmiş değil yine de.
Peki 2008'deki yönetime geri geçebilir miyiz yoksa o tren çoktan kaçtı mı?

Diğer tüm sebepleri göz ardı ederek bir şeye değinmek istiyorum. Türkiye`de hatrı sayılır bir kesim lüks ürün meraklısı. Asgari ücretli birisi yediği yemekten bile kısarak sadece şehir içinde kullanacak olmasına rağmen sıfır VW Passat, hiçbir özelliğini kullanmadığı halde iPhone 11 Pro Max, doğru dürüst gitmeyeceği halde yazlık villa alıyor. Dengesiz harcama da ülkedeki cari açığı ciddi anlamda etkiliyor. Ağır vergilerin bir amacı da bu. Şöyle bir gerçek de var, Türkiye`de devlet bence çok yanlış ekonomik politikalar izliyor. Hem devletin doğru ve istikrarlı politikalar izlemesi, hem de halkın dengeli harcamalar yapması gerekiyor.

Benim dedemin çiftliği var sayılır tam değil de yani var diyelim. Patateslerini yetiştirmek için o kadar ilaç ve gübre alıyorlar ki sattıkları patates geçin kârı ilaç ve gübrelerin parasını bile karşılayamıyorlar. İlaç ve gübreyle bitmiyor iş. 2 tane traktörleri var. Onların mazotuydu, yağıydı derken gene iş bitmiyor. Biri bozulduğunda sadece tekiyle çalışıyorlar ve bu da %50 daha az çalışma demek.

Peki 2008'deki yönetime geri geçebilir miyiz yoksa o tren çoktan kaçtı mı?

Geçmişten ders çıkarıp önümüze bakmak daha iyidir. Şu an bu yapılmıyor tabii. Baştakiler değişmesini çoğu kişi istiyor. Evet bende istiyorum. Lakin onlar yerine kim gelecek işte budaha önemli bir konu. Hiçbir parti şu an halk ı düşünmüyor. Mesela akp ye oy vermek istemeyen CHP ye veya başka partiye veriyor. Aynı şeyin Lacivert'i bu da. Parti lazım adam gibi yapacağım dediği zaman yapmadan duramayan bir parti. Şu anda fark etmesek'te biyandan ondan dolayı elimiz kolumuz bağlı.

Devlet aslında bir bakımdan üretenlerden daha fazla kazanıyor fakat bunun bedelini halk ödüyor, 2002-2019 yılları arasında sadece ÖTV'den 161 Milyar TL vergi toplamışlar, bu neredeyse yıllık ÖTV'den 10 milyar TL vergi gelirine denk geliyor. Alınan diğer vergiler ağırlıklı olarak askeriye'ye, diyanete gidiyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı