ABD'de neden bu kadar evsiz var?

Sana açıklayayım. Orada okurken çok basit bir sağlık sorunum oldu, basit bir ameliyat olmam gerekti. Öğrenciler için sigortam olmasına rağmen ödemem gerekecek miktar öyleydi ki THY ile Türkiye'ye döndüm, ameliyatı özel hastanede oldum, yine THY ile geri döndüm ve söylenen ücretin yarısı tuttu. Dolar o dönemde 1.40 civarındaydı... ABD'de sağlık sorunları nedeniyle yüz binlerce dolarlık maddi külfetin altına girip batan milyonlarca insan var, konuda bahsi geçen evsizlerin de bazıları bu nedenden dolayı evsiz kaldılar.

ABD'de eğitim ve sağlık başlı başına bir sektör durumunda, Türkiye'den bakarak algılayabileceğiniz bir durumdan bahsetmiyorum. İş değiştirirken 1 aylık bir boşlukta olan ciddi bir sağlık sorunu yüzünden batanlar, ortalama üstü çocuğunun iyi eğitim almasını isteyen ebeveynlerin sadece 1 çocuğa üniversite için 250-300 bin dolar düzeylerinde masraf yapmaları gibi gerçekler var.

Dünya'nın her yerinde paranız varsa, vasat çoğunluktan ayrışmayı başarmış kişilerden biriyseniz gayet iyi bir hayat yaşarsınız. Asgari şartlarda yaşamanız için verilen paralarla hiçbir yerde istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz bir hayat yaşayamazsınız.

Bu arada ABD'deki evsizlerin çoğu bir nedenden dolayı (mortgage batağı, sağlık sorunları gibi) batıp tekrar o rekabet içinde debelenmek istemeyenlerden oluşuyor. Gidince oradaki evsizlerle konuşun, çoğuna gidip iş bulsanız bile işe girip hayatını toparlamak istemiyorlar. Zaten aç kalmıyorlar, barınmalarını sağlayacak yerler zaten var. Canları kahve bile çekse başkası için bizdeki 1 TL gibi gelecek sadakayla bunu da karşılayabiliyorlar. Uğraşmadan bir şekilde yaşayabiliyorken neden gece gündüz didinip çalışayım diyor çoğu açık şekilde.

Bu arada benim vasfım var, çok iyi bir eğitim aldım diyorsanız da oradaki çalışma hayatındaki rekabeti Türkiye'de asla anlayamazsınız. En ufak bir hata, en ufak bir zafiyette hiçbir şirket gözünüzün yaşına bakmaz. 6 haftası proje, toplamda 6 aylık bir çalışma dönemim de oldu. Oradaki rekabetin yıpratıcılığı buradakinin yanında öyle bir düzeyde ki benim gibi stres yönetiminde başarılı olmayan ya da üst düzey disiplini olmayanların tutunması imkansız.

Hocam yani Amerika anlatıldığı gibi toz pembe bir ülke değil doğru mu anladım?
Cümlenin ironi olduğu anlaşılsın diye abartma yaptım.

Ha evet yanlış anlamışım. Pardon.
 
Hocam yani Amerika anlatıldığı gibi toz pembe bir ülke değil doğru mu anladım?
Hiçbir yer toz pembe değil, hele ABD'nin toz pembe ile uzaktan yakından alakası yok. :D Her yerin kendi sistemine göre değişen zorlukları var, üstelik farklı kültürden giden biri olarak bu zorluklara adapte olmak daha da zor bir durum yaratıyor ilk 2-3 yılda. Bu süreyi aşabilenlerin oranı gidenlerin muhtemelen çeyreği bile değil.
 
Birçok sebebi var ama büyük kısmı akıl hastası, aşırı fakir, engelli, çalışamayacak durumda. Yani kendi kendine yetemeyen insanlar. Bugün Türkiye şartlarında aile desteksiz ben de bir süre çalışmasam (yatırımımın olmadığını düşünürsek) ben de bakıma ihtiyaç duyarım. Bakımı yapacak biri yoksa ve evin de yoksa, sokağa düşersin. Sistem basit, ülke ismi önemli değil.

Dizilerde bunlar genelde arka planda kaldığından rüyalarına yansımıyor çoğu aklı havada gezenin :D
 
Hocam yani Amerika anlatıldığı gibi toz pembe bir ülke değil doğru mu anladım?
Sadece Amerika değil neresi olursa olsun kendinizi geliştirmediğiniz sürece ve toz pembe Youtube kanallarını izledikçe kolaymış gibi gelecek.

Dil bilseniz dahil kültürüne alışmanız 1-2 yıl sürecektir. Buradan aldığınız diploma muhtemelen orada geçerli olmayacak. Yeniden okumak zorunda kalabilirsiniz. Kaynakçı, kaportacı gibi meslekleri dışarıda tutuyorum.

0'dan bir hayat o kadar kolay olmuyor...
 
Hiçbir yer toz pembe değil, hele ABD'nin toz pembe ile uzaktan yakından alakası yok. :D her yerin kendi sistemine göre değişen zorlukları var, üstelik farklı kültürden giden biri olarak bu zorluklara adapte olmak daha da zor bir durum yaratıyor ilk 2-3 yılda. Bu süreyi aşabilenlerin oranı gidenlerin muhtemelen çeyreği bile değil.

Tamam hocam. Bazen öyle anlatanlara denk geliyorum ki hiçbir şey bilmesen Amerika'yı cennet sanarsın.
 
Birçok sebebi var ama büyük kısmı akıl hastası, aşırı fakir, engelli, çalışmayacak durumda.
Yüzdesel oranını bilemem ama benim konuştuklarım bilerek evsiz kalmayı ve sistemin dışında olmayı seçmiş. Konuştuklarımın çoğu bir nedenden dolayı batmış, geçmişte her şeyleri varken şimdi hiçbir şeyi kalmayan kişilerdi. Sokağa düşünce bazıları toparlanmaya çalışmıyor bile çaba sarf etmeden yaşayabildiklerini görünce.
 
Yüzdesel oranını bilemem ama benim konuştuklarım bilerek evsiz kalmayı ve sistemin dışında olmayı seçmiş. Konuştuklarımın çoğu bir nedenden dolayı batmış, geçmişte her şeyleri varken şimdi hiçbir şeyi kalmayan kişilerdi. Sokağa düşünce bazıları toparlanmaya çalışmıyor bile çaba sarf etmeden yaşayabildiklerini görünce.

Büyük gemi batınca enkazı da büyük oluyor tabii. Son 20 senede bile birkaç kriz geçirdiler, bunlar elbet insanları vuruyor.
 
bilerek evsiz kalmayı ve sistemin dışında olmayı seçmiş. Konuştuklarımın çoğu bir nedenden dolayı batmış, geçmişte her şeyleri varken şimdi hiçbir şeyi kalmayan kişilerdi.
Ona batınca ya da kaybedince her şeyden vazgeçen insan tanımı yapalım.

Savaşmaktan vazgeçen insanın en büyük sığınağıdır, ''bu kurulu düzenden kaçmak.'' E 10 yıl önce bu sistemde bir birey olmak için köpek gibi çalışan da yine sendin. Kazanırken, merdivenleri tırmanırken sistem yok muydu? Kimse kazanıp sokakta yaşamaz, kaybedip düştüğü yerden kalkamayanlar yaşar.

İstisnaları dahil etmiyorum tabii ki.
 
Tembellik ve rahatlıktan bence. Şuan Türkiye'de yokluğu görmüş genç birisine TR'de avukat mı olmak istersin yoksa Londra'da çöp toplamak mı desen, sanmıyorum ki TR'yi seçsin.
 
Savaşmaktan vazgeçen insanın en büyük sığınağıdır, ''bu kurulu düzenden kaçmak.'' E 10 yıl önce bu sistemde bir birey olmak için köpek gibi çalışan da yine sendin. Kimse kazanıp sokakta yaşamaz, kaybedip düştüğü yerden kalkamayanlar yaşar.
İşte zamanında çalışmışlar, 2 haftalık güvencesiz kalınan bir anda olan sağlık sorunu ya da bir kredi batağı yüzünden yıllar verdikleri emeklerini kaybetmişler. Buradaki psikolojiyi anlamak gerekiyor, buradaki sistem o kadar acımasız şekilde üstüne çökmüyor çünkü kaçabileceğin bir sürü gri alan var kanunlarda. Orada ise öyle bir şey söz konusu değil, borçla borcu döndüremiyorsun ya da ailevi kültürlerinden dolayı çoğu zaman çevresel bir destek bulamayabiliyorsun.

Sistemlerinin eledikleri kişiler olarak o durumu düşenler kabullenme süreci içine giriyorlar anladığım kadarıyla. Sonra sosyal sorumluluk projeleri sayesinde yatabilecek yer bulabildiklerini, yemek yiyebildiklerini, canları bir şeyi çektiğinde ise onların alım gücünde çok az bir miktar olan paralarla kendilerine bunları ısmarlatabildiklerini fark ediyorlar. Çabalamadan yaşamanın rahatlığı sokaktaki kişilerin bir kısmının toparlanmaya çalışmamalarının bir nedeni oluyor.

Bu arada buradaki kişilerin bazılarını üzecek bir şey söyleyeyim; evsiz olup da son model iPhone kullanabilenler var. :D
 

Yeni konular

Geri
Yukarı