ABD'de yaşamak

Ortalama aylık maaşlar 7.5-11 bin dolar civarı.
Orada maaşlar brüt alınıyor, vergiyi ve sosyal güvenlik giderini çıkardığın zaman eline bunun yarısından belki birazcık daha fazlası kalıyor.

Bu bahsettiğin maaş da ABD'nin her yerinde olan bir miktar değil, California gibi birkaç yerde olan maaşlar. Maaşlar "göreceli" daha yüksek olsa da ev kiraları ve günlük yaşam giderleri de aynı şekilde daha yüksek. Kısacası evde tek maaş ile bir aileyi "iyi" şekilde geçindirmek bu maaşla pek olacak bir şey değil. San Francisco'yu geçtim, Oakland gibi bir yerde bile 1+1 "oturulabilir" ev kiraları 2 bin dolar civarından başlıyor...

Ev kirası falan hariç, ev direkt satın almayı düşünüyorum.
Yabancılar için ev satın alım alt limitini bilmiyorum ama TL'ye çevirdiğin zaman "epey" para yapacak... Ailenin maddi durumu bu kadar iyiyse zaten geleceğin hakkında çok endişelenmene gerek yok, yolunu bulursun bir şekilde.

Ayrıca Green Card olayı falan varmış. Gerçi daha 18 olmama var ama nasıl alınıyor?
Green Card sadece bir çekiliş, çıktığı zaman yerleşim izni verilmiyor. Dediğin gibi bu çekilişten sonra kazananlar ve sonrasında yedekler başka sınamalardan geçiyorlar. Bazı kriterleri karşılaman gerekiyor, bunları yapamadığında Green Card çıkmış olması senin için bir şey ifade etmiyor. Vatandaşlık yemini de hemen olacak bir şey değil, orada oturum iznini alıp vatandaşlık şartlarını sağlayana kadar yıllarca bazı kurallara göre yaşaman gerekiyor.

İngilizceyi orta-yüksek seviyede akıcı konuşabiliyorum
İngilizcesi çok iyi olanlar gördüm, iş anadili İngilizce olan bir yerde konuşmaya gelince istisnasız herkes başta çuvallar. Öğrendiğinden farklı olan bir sürü şey var üstelik bunlar bölgelere göre de değişkenlik gösteriyor.

Yaşamak için ABD hiç de sandığınız kadar iyi bir ülke değil. Bir insanın en temel haklarından 3 tanesi nelerdir? Barınma, sağlık ve eğitim... İşte bu 3 hak da orada inanılmaz şekilde endüstrileşmiş durumda, sigortanla ilgili en ufak bir sorunda (ki milyonlarca insanın başına geldi) sağlık giderlerin yüzünden batabiliyorsun. Ortalama üstü kabiliyette çocuğun var diyelim, iyi özel okullardan kabul alabiliyor ama bursluluk kazanamadı diyelim. Yıllık 80 bin dolar gibi miktarları (toplam) cebinden çıkarman gerekiyor, bu yüzden çoğu kişi çocuğu için doğmadan önce bir yatırım hesabı açmaya çalışıyor.

Kısacası ABD'de paran varsa çoğu ülkede olduğu gibi krallar gibi yaşarsın, benzer durum Türkiye için de geçerli. Bunu yapacak maddi gücün yoksa hayat sana orada da iyi davranmayacak. İş hayatı ile ilgili konuya hiç girmiyorum, Türkiye'de asla karşılaşamayacağınız kadar inanılmaz bir rekabetin içinde oluyorsunuz. Çok yıpratıcı bir süreç, gerçekten çok azimli olmak gerekiyor.

Gelecek de ABD açısından pek huzurlu olmayacak. Son birkaç yıldır eyaletler arası bölgesel farklılıklardan dolayı oluşan ayrışmalar giderek artıyor, bunun üstüne ırkçılıkla ilgili büyük sorunlar da kapılarında. Yönetimsel olarak giderek büyük firmaların güdümüne girmeye başlıyorlar, yerinde olsam "gelecek" planımı ABD'ye göre yapmazdım.

Son düzenleme:
Ülke seçimi çok önemli. Sırf ekonomisi iyi, parası değerli, iş imkanı bol diye ülke seçilmemeli. ABD'de yaşamayı hiç istemem şahsen. Bence hedefin Kanada, Almanya gibi ülkelerde üniversite okumak olmalı. Almanya'da üniversite okuman için zaten YKS puanın çok etkili diye biliyorum. Lisede dil çalışıp YKS sınavına adam akıllı hazırlanırsan üniversiteni orada okuyabilirsin. Alman diploması olan, üst düzey Almanca ve İngilizce bilen adam dünyanın hiçbir yerinde aç kalmaz merak etme. İstersen ABD'ye Almanya'dan gidersin. Emin ol Almanya'dan veya Kanada'dan ABD'ye sekmen hem çok çok daha kolay olur hem de iş olarak çok daha rahat olur.

Tanıdığın birinin orada şirketi varsa torpil ile alır seni. Mesela biz ailecek öyle gideceğiz. Babamın arkadaşı Amerika'da tır şirketi açtı. Bu sayede yolculuk Amerika'ya 🤣🙂. Yakında başvuru yapacak.

Benim yeğen çocukluktan beri Amerika hastası Amerika filmlerdeki gibi hayal etti şimdi hiç gözüktüğü gibi olmadığını anladı şimdi orada ahçı olarak çalışıyor hayaliydi göyaa.:)

Tanıdığın birinin orada şirketi varsa torpil ile alır seni. Mesela biz ailecek öyle gideceğiz. Babamın arkadaşı Amerika'da tır şirketi açtı. Bu sayede yolculuk Amerika'ya 🤣🙂.Yakında başvuru yapacak.

Torpil diye bir şey yok galiba Green Card çekilişten çıktıktan sonra kalanı kolay diye biliyorum dün geceden beri araştırdım para gerek sadece o da sıkıntı değil.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı