İnceleme Acer Nitro 5 AN517-54

Arkadaşlar laptopu alalı ~15 gün oldu. Yeterli zaman geçti diye düşünüyorum. Eksilerini artılarını, yaşadığım sorunları vb. yazacağım;

Laptopun özellikleri;

Intel i5-11400h CPU.
RTX3060 95W 6 GB GPU.
512 GB SSD.
DDR 4 3200MHz 16 GB RAM (Single channel, diğer slot boş)
17.3' 144Hz Full HD (1920x1080) IPS parlak ya da yarı mat ekran.
4 bölge RGB aydınlatmalı numpadli klavye.
FreeDOS.

Laptopu Vatan'dan 20.999TL'ye aldım. Ben almadan bildiğim için sorun yaşamadım ama bilmeyen arkadaşlar şarj kablosunu takamama gibi bir sorunla karşılaşıyor. Kabloyu taktığınızı düşünüyorsunuz ama aslında takılmıyor, korkmayın ittirin iyice "tık edecek"

Windows 10 kurulumunda SSD'yi görmüyor, bunun için kurulum USB'sine Intel'in sürücülerini koymalı, kurulum esnasında sürücüleri yüklemelisiniz. Google'da aratırsanız sürücüleri görmüyor diye, detaylı basit rehberler var.

Kurulumdan sonra Acer'ın sitesinden güncen driverları sorunsuz şekilde yükledim. BIOS Update'ini yaptım. Acer'ın 3 adet uygulaması var. 2 tanesi gereksiz ama Nitro Sense hem fan kontrol, hem klavye ışıkları, hem de birkaç özelliği kullanmak ya da kolayca ulaşmak için kesinlikle gerekli bir yazılım. Kurduktan sonra klavye üzerindeki "n" işaretli kendi tuşu var. Oradan da açabilirsiniz.

Yaşadığım ilk sorun bu önemli ve gerekli olan Nitro Sense'in bozulması oldu. İnternette 3-4 ayrı çözüm yolu var ve hiçbiri olmadı. Tek bir yorum dikkatimi çekti yabancı bir sitede; sorunun "kernel" sorunu olduğunu, yeniden sistem kurmadan düzeltilemeyeceğini söylüyor, Denetim Masası'ndan yeni bir kullanıcı yaratın onunla açın çalışacak diyordu ve dediği gibi oldu. Bu anda neyse ki bir gün öncesinde sistem geri yükleme noktası vardı. Onu kullanarak bir gün öncesine döndüm ve o zamandan beri (10 günden fazla) Nitro bozulmadan kullanıyorum.

İkinci sorun ise bu bilgisayara özgü değil, tüm MUX Switch özelliği olmayan tek kanallı RAM kullanan bilgisayarlara özgü; bazı oyunlarda GPU'yu tam kullanamıyorunuz. 5-6 oyun yükledim ve yarısında %99'a ulaşıp tam performans kullanırken, yarısında %60'larda GPU kullanımı ile "topal" bir şekilde kaldım. (konu linki; i5-11400h RTX 3060 sistemde darboğaz mı oluyor? ). RAM'leri Dual channel yaptığımda ise sorun çözüldü. (konu linki; Single channel - Dual channel RAM kıyaslaması - Acer Nitro 5 i5-11400h, RTX 3060 ). Neyse ki laptopta boş bir slot var. Bu laptopu alacaksanız, 16 GB tek RAM'i 2X 8 GB ile değiştirmeniz ya da bir 16 GB daha almanız zaruri diyebilirim. Yoksa RTX3060'ı tam verimli kullanamazsınız.
Gelelim laptopun incelemesine;
Performans; yaptığım testlerde diğer benzer özellikli laptoplarla karşılatırdığımda (benchmark siteleri puanları) kayda değer bir eksiklik veya fazlalık görmedim. Yani benzer özellikli laptopların averaj puanında seyrediyor değerler. Tek kanal-çift kanal RAM ise belirli durumlarda performansı etkilediği için genel olarak benchmark sonuçlarını çok etkilemiyor. Yukarıda linkini verdiğim konudan oyunlarda detaylı karşılaştırmaya bakabilirsiniz.

Adsız.jpg


Ekran; bazı incelemelerde ekranın kötü olduğu, görüntü ve renklerin iyi olmadığı söyleniyor ama bu doğru değil. Windows'un renk kalibrasyon aracı ve Intel'in grafik ayarlarından detaylıca uğraşarak iyi bir görüntü, parlaklık, kontrast ve renk değerleri alabilirsiniz. Elinizde rengine güvendiğiniz başka bir ekran, TV vb. varsa, aynı fotoyu kullanarak karşılaştırarak yapabilirsiniz.

Ses; klasik ucuz laptop hoparlörleri. Film izlemek, video izlemek için yeterli ses seviyesi. Müzik için ve oyun için kulaklık şart. Dtsx-Ultra programı ile ince ayarlar yapabilirsiniz. Hoparlöre yaptığınız ayarları ayrı, kulaklığa yaptıklarınızı ayrı olarak saklıyor.

Klavye; klavyenin durumunu zaman gösterecek. Önceki laptoplarımda wasd tuşlarının kaplaması harfleri gitmişti. Ama bozulma olmadı. Bunda da zaman gösterecek. Rahatlık olarak ise gayet rahat. Görünümü güzel. Işıklandırması yeterli ve hoş.

Kasa; Full plastik kasa ama özellikle ekran kısmı çok sağlam. Kapağı açıp kaparken metal zannediyorsunuz. Ağır bir yapıda. Tabii 17.3 olmasıda etkili bunda ama sağ sola eğilip bükülmüyor. Kasada el izi kalıyor direkt.

Soğutma; "çok soğuk ve çok sıcak" boşta, internet kullanımı, video izleme vb.de bir laptopa göre sıcaklıklar gerçekten çok düşük. Şu anda bu mesajı yazarken Chrome kullanıyorum ve toplam 19 sekme açık, 5 YouTube, 4 Technopat, WhatsApp ve çeşitli siteler. Paint ve Nitro Sense açık, ısı CPU 37 derece, sistem genel ısısıda 38 derece. Fakat iş yüke binince değişiyor. Normal kullanımda bu kadar serin çalışan bir laptopun yük altında da diğer laptoplara göre daha serin olmasını beklersiniz ama değil. Yaklaşık 1 saatlik oyunda GPU 80 dereceyi, CPU ise 90'ı görüyor. (coolboost kapalı) thermal throttling söz konusu değil. Bu ısılar klavye üzerinde wasd bölgesinde hissedilmiyor. Diğer bölgelere bakmadım ama muhtemelen oralar sıcak olacaktır.

Fan sesi; "çok sessiz ve çok gürültülü" aynen soğutma gibi bunda da normal kullanım ve oyun arasında uçurum var. Bugüne kadar kullandığım en sessiz laptop normal kullanımda. Bu mesajı yazarken bir önceki paragrafta yazdığım sekmeler programlar açık ve CPU fan hızı 1265RPM ve duymak mümkün değil. Hiç işlem yapmadan bir süre sonra "0" oluyor. Ama doğru olup olmadığına emin değilim. 12Xx'den altını mı göstermiyor yoksa gerçekten kapanıyor mu bilmiyorum. Gelelim yük altında oyun oynarken. Bayağı bir kafa ütülüyor. Coolboost kapalı olduğu halde. Açınca ~1000RPM daha da ekleniyor ve iyice gürültülü oluyor. Bu yüzden oyun oynarken ses izolasyonu iyi olan bir kulaklık kesinlikle şart.

Almayı düşünenler için özet geçersem;

-Aldıktan sonra mutlaka bir adet daha RAM ekleyeceğinizi düşünerek ve üstüne RAM'in parasınıda koyarak düşünün.
-Ses yalıtımı iyi bir kulaklık gerekli.

Artıları;

+Rakiplerine göre genelde fiyatı daha ucuz.
+Ucuz laptoplarda olan kalitesiz malzeme yok plastikte olsa malzeme güzel.
+Basit ve fazla yan yazılım gerektirmeyen esnek kullanım. Sadece Nitro Sense yeterli.

Eksileri;

-Tek kanal RAM (öte yandan boş slot olması bir artıda olabilir tabii)
-Hafıza kartı okuyucu yok.
 
Turbo Boost açıkken 92leri görüyor sıcaklıklar. Aldığımdan beri geçen sürede sıcaklıklar 2-3 derece arttı. Temizlik sürekli yapıyorum, pislikten değil muhtemelen termal macunu değiştirmek lazım. Turbo boost kapalıyken ısı konusunda bir sorun yok ama. Turbo boost'u oyun arka planda açıkken kapatıp açarak aradaki performans farkını görebilirsin. Kayda değer bir kayıp yok. Ram ise kimi oyunda hiç farketmez kimi oyunda %50'den fazla farkeder. Çift kanal şart yani.
benim de böyle, kalitesiz termal macun kullandıklarından olsa gerek, redditte öyle gördüm.
 
Hocam merhaba. Bu laptop hakkında konu ararken sizin konuyu gördüm ve okudum. Hem çift kanal ram, hem genel laptop deneyiminizi okudum. Güzel bir yazı, teşekkür ederim(özellikle Dishonored 2 oynayan birini görünce, daha bir dikkat etdim:)). Bende, şu an olmasada önümüzdeki aylarda fotoğrafda belirttiğim laptopu almayı(belki) düşünüyorum. Sizin laptopla neredeyse aynı, galiba sadece rtx 3070 var fark olarak. Çok büyük bir ihtimal çift kanal ram yapıcam aldığımda. Sorum şu şekilde eğer hala kullanıyorsanız 1 yıldır kullanıyor olmanız gerek. Şu anki tecrübelerinizi paylaşa bilirimisiniz rica etsem ? Almalımıyım yoksa başka bir şey mi arasam ? Kısa da olsa fikirlerinizi bildirirseniz, mutlu olurum.

Birde çok fazla anlamam ama rtx 3070 110W galiba değil mi ? Rtx 3060'a nazaran daha iyi olur diye düşünüyorum. Ama diğer tarafdan da i5 11400h ile birlikte dar boğaz yapıp da tam performans alamayacağımdan korkuyorum. Belirtmekte fayda var, kendime kendi paramla alacağım ilk laptop, o yüzden güzel olmasını, beni gelecek yıllarda üzmemesinini istiyorum. Yanıtınızı bekliyorum hocam.

Screenshot_20231213-060008_Instagram.jpg


@Nvidia Rat Racing hocam, belki görmemişsinizdir diye yeniden etiketlemek istedim
 
Son düzenleme:
Hocam merhaba. Bu laptop hakkında konu ararken sizin konuyu gördüm ve okudum. Hem çift kanal RAM, hem genel laptop deneyiminizi okudum. Güzel bir yazı, teşekkür ederim(özellikle Dishonored 2 oynayan birini görünce, daha bir dikkat ettim:)). Bende, şu an olmasa da önümüzdeki aylarda fotoğrafta belirttiğim laptopu almayı(belki) düşünüyorum. Sizin laptopla neredeyse aynı, galiba sadece RTX 3070 var fark olarak. Çok büyük bir ihtimal çift kanal RAM yapacağım aldığımda. Sorum şu şekilde eğer hala kullanıyorsanız 1 yıldır kullanıyor olmanız gerek. Şu anki tecrübelerinizi paylaşabiliri misiniz rica etsem? Almalı mıyım yoksa başka bir şey mi arasam? Kısa da olsa fikirlerinizi bildirirseniz, mutlu olurum.

Bir de çok fazla anlamam ama RTX 3070 110W galiba değil mi? RTX 3060'a nazaran daha iyi olur diye düşünüyorum. Ama diğer tarafdan da i5 11400H ile birlikte darboğaz yapıp da tam performans alamayacağımdan korkuyorum. Belirtmekte fayda var, kendime kendi paramla alacağım ilk laptop, o yüzden güzel olmasını, beni gelecek yıllarda üzmemesinini istiyorum. Yanıtınızı bekliyorum hocam.

Bu cihazın RTX 3060 modelinin kullanıcısı olarak birkaç detay paylaşayım. Alacağınız laptopun MUX Switch desteği varsa, olmayan bilgisayarlara göre ölümcül bir tek-çift kanal RAM farkı olmayabilir öncelikle bunu araştırın. Bu detayları paylaşan arkadaşın bilgisayarı da belirttiğim gibi MUX Switch desteği olmadığından mecbur çift takan. Çoğu laptopta olduğu gibi ısınma sorunu bulunmaktadır bilginiz olsun. En azından benim kullandığım sürümde böyleydi. Darboğaz yapmaz normal halde ama ısılar fazlasıyla yükseldiğinden işlemci yeteri frekansa çıkamaz ve ekran kartına gerekli desteği veremez. Ek olarak garanti gibi durumlar söz konusu olduğunda ülke şartlarındaki en kötü desteğe sahiptir. En basit hatanızı kollar ve garanti dışı bırakabilirler kolayca. Ben garantiye gönderdim fakat 20 iş günü sonrası gelmedi ve yasal hakkımı kullanıp iade edip, masaüstü bilgisayar aldım. Size de direkt masaüstü öneririm. Ama illa dizüstü derseniz, farklı markalara ya da son Acer sürümlerine bakmanızı önerebilirim.
 
Bu cihazın RTX 3060 modelinin kullanıcısı olarak birkaç detay paylaşayım. Alacağınız laptopun MUX Switch desteği varsa, olmayan bilgisayarlara göre ölümcül bir tek-çift kanal RAM farkı olmayabilir öncelikle bunu araştırın. Bu detayları paylaşan arkadaşın bilgisayarı da belirttiğim gibi MUX Switch desteği olmadığından mecbur çift takan. Çoğu laptopta olduğu gibi ısınma sorunu bulunmaktadır bilginiz olsun. En azından benim kullandığım sürümde böyleydi. Darboğaz yapmaz normal halde ama ısılar fazlasıyla yükseldiğinden işlemci yeteri frekansa çıkamaz ve ekran kartına gerekli desteği veremez. Ek olarak garanti gibi durumlar söz konusu olduğunda ülke şartlarındaki en kötü desteğe sahiptir. En basit hatanızı kollar ve garanti dışı bırakabilirler kolayca. Ben garantiye gönderdim fakat 20 iş günü sonrası gelmedi ve yasal hakkımı kullanıp iade edip, masaüstü bilgisayar aldım. Size de direkt masaüstü öneririm. Ama illa dizüstü derseniz, farklı markalara ya da son Acer sürümlerine bakmanızı önerebilirim.
Bilgilendirme için teşekkür ederim, dediklerinizi göz önünde bulundurarak karar vermeye çalışıcam.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı