Çözüldü Acer Nitro 5 Laptop 17' Laptopta CPU Wattı yükselince GPU Wattının düşmesi

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Critical mass

Hectopat
Makaleler
1
Öncelikle donanım;

Acer Nitro 5 Laptop 17'
Intel I5-11400H
Nvidia RTX3060 (95Watt)
2X16GB Ram (3200 Dual)
Windows 10 Pro son sürüm
180Watt orijinal şarj adaptörü

Arkadaşlar bir süredir dikkatimi çeken bir şey var; Normalde oyun oynarken Turbo boosttan bağımsız olarak CPU'ya binen yüke göre (utilization) CPU Wattı artıyor biliyorsunuz. CPU'yu çok kullanmayan oyunlarda turbo boost devreye girdiğinde bile işlemci 21-30Watt arasında oluyor fakat CPU'ya çok yük bindiren oyunlarda turbo boostla birlikte işlemcinin maksimum gücü olan 41Watta dayanıyor. 21-30Watt arasıyken GPU'da sorun yok 85-95Watt arası değişiyor ama 30Wattın üstünde, özellikle 40-41watt işlemci maksimum gücündeyken GPU 75-80Watt'a düşüyor. Normalde birkaç FPS etkiler ama bunun GPU kullanım oranını da düşürdüğüne inanıyorum. Çünkü tamda bu senaryonun yaşandığı oyunlarda GPU kullanım düşüşleri var. Bazıları optimizasyon kaynaklı muhtemelen ama tamamen oyundan kaynaklı olmadığına inanıyorum. Ayrıca normal oyunlarda oyun oynarken şarj çok az azalıyorken, bu tür CPU kullanan oyunlarda daha fazla azalıyor. Bunun nedeni ne olabilir? Şarj aletinin Wattı mı yetmiyor yoksa alette mi sorun var anlamadım. Çünkü tüm bunlardan CPU maksimum gücü olan 41Wattla, GPU maksimum gücü 95Watt aynı anda çekilemiyor sonucu çıkıyor.

Öncelikle denediğim şeyleri yazayım;

Nvidia Exp,NitroSense veya MSi Afterburner gibi 3. parti yazılımları tamamen devredışı bırakarak denedim.
Isınma konusunda problem yok.
Temiz sistem kurup, sadece temel sürücüleri kurarak deneme yaptım.
Değişik Windows 10, Nvidia Denetim Masası, Intel iGPU vb. performans ayarlarının hepsini kontrol ettim.

Sizce bu durum normal mi? Yoksa bir sorun mu? Sorunsa güç kaynağı mı problem? Ve bunu test etmenin bir yolu var mı? Aldığım yer olan Vatan bilgisayarda teşhirde hala benim modellerden var. Oraya götürüp onların güç kaynağı ile denemeyi düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Tabii ki de aynı güç çalışmaz, gpun 80+15 watt bir GPU ve bunu Dynamic Boost ile karşılıyor, Dynamic Boost'u açıklamama gerek var mi bilmiyorum ama anlatmak gerekirse, gerekirse yükü CPU'dan alıp GPU'ya verir, gerekirse GPU'dan CPU'ya verir. CPU'ya verdiği durumda senin o +15 watt artık GPU'da değil CPU'da olur bu sebeple o değerlere düşmesi normal.
Tabii ki de aynı güç çalışmaz, gpun 80+15 watt bir GPU ve bunu Dynamic Boost ile karşılıyor, Dynamic Boost'u açıklamama gerek var mi bilmiyorum ama anlatmak gerekirse, gerekirse yükü CPU'dan alıp GPU'ya verir, gerekirse GPU'dan CPU'ya verir. CPU'ya verdiği durumda senin o +15 watt artık GPU'da değil CPU'da olur bu sebeple o değerlere düşmesi normal.

Çözüm

Valla çok sağol. Ne zamandır içimi kemiriyordu bazı oyunlarda sorun çıkması. Adaptörden mi, donanımsal mı, yoksa oyundan mı diye. Sorunsuz çalışıp oynadığım oyunların ekran görüntülerini inceledim. MSi Afterburner verileride görüntüde. Bu şekilde CPU son gücünde ekran kartı ise boostlamamış çalışırken GPU kullanım oranlarına baktım %99'du. Yani benim tahmin ettiğim gibi bir durum değil. Ayrıca sorun çıkaran oyunlardan daha da fazla CPU kullanan oyunların görüntülerinde de GPU kullanım sorunu yok. Sanırım problem oyunların optimizasyonundan kaynaklanıyor.

Sorunsuz oynadığım oyunlar;

Superposition Game modu
Dying Light 2
Bright Memory Infinite
Re Evil Village
Wolfenstein 2
Wolfenstein Youngblood
Wolfenstein New Order
Doom Eternal

Hafif sorun çıkaranlar;

Far Cry 6
Far Cry 5
Far Cry New Dawn

Ciddi derecede GPU kullanım düşüşleri olanlar;

Cyberpunk 2077
Snowrunner
DeathLoop

Çözüm olarak raporladım.

Valla çok sağol. Ne zamandır içimi kemiriyordu bazı oyunlarda sorun çıkması. Adaptörden mi, donanımsal mı, yoksa oyundan mı diye. Sorunsuz çalışıp oynadığım oyunların ekran görüntülerini inceledim. MSi Afterburner verileride görüntüde. Bu şekilde CPU son gücünde ekran kartı ise boostlamamış çalışırken GPU kullanım oranlarına baktım %99'du. Yani benim tahmin ettiğim gibi bir durum değil. Ayrıca sorun çıkaran oyunlardan daha da fazla CPU kullanan oyunların görüntülerinde de GPU kullanım sorunu yok. Sanırım problem oyunların optimizasyonundan kaynaklanıyor.

Superposition Game modu
Dying Light 2
Bright Memory Infinite
Re Evil Village
Wolfenstein 2
Wolfenstein Youngblood
Wolfenstein New Order
Doom Eternal

Hafif sorun çıkaranlar;

Far Cry 6
Far Cry 5
Far Cry New Dawn

Cyberpunk 2077
Snowrunner
DeathLoop

Çözüm olarak raporladım.

Son birşey sorucam fikir alıcam; Bazı oyunlarda olan bu düşük GPU olayına ne diyorsun? Şarj adaptörü yeterli watt sağlamadığında bazı oyunlarda bu tür düşüş olup bazıları düzgün çalışabilir mi? Benim bildiğim wattı yetmiyorsa şarj hızla azalır, çok düşünce ancak performans düşüşü olur değil mi?

Son düzenleme:
Vallahi çok sağ ol. Ne zamandır içimi kemiriyordu bazı oyunlarda sorun çıkması. Adaptörden mi, donanımsal mı, yoksa oyundan mı diye. Sorunsuz çalışıp oynadığım oyunların ekran görüntülerini inceledim. MSI Afterburner verileride görüntüde. Bu şekilde CPU son gücünde ekran kartı ise boostlamamış çalışırken GPU kullanım oranlarına baktım %99'du. Yani benim tahmin ettiğim gibi bir durum değil. Ayrıca sorun çıkaran oyunlardan daha da fazla CPU kullanan oyunların görüntülerinde de GPU kullanım sorunu yok. Sanırım problem oyunların optimizasyonundan kaynaklanıyor.

Superposition Game modu.
Dying Light 2
Bright Memory Infinite.
Re Evil Village.
Wolfenstein 2
Wolfenstein Youngblood.
Wolfenstein New Order.
Doom Eternal.

Hafif sorun çıkaranlar;

Far Cry 6
Far Cry 5
Far Cry New Dawn.

Cyberpunk 2077.
SnowRunner.
Deathloop.

Çözüm olarak raporladım.

Son bir şey soracağım fikir alacağım; Bazı oyunlarda olan bu düşük GPU olayına ne diyorsun? Şarj adaptörü yeterli watt sağlamadığında bazı oyunlarda bu tür düşüş olup bazıları düzgün çalışabilir mi? Benim bildiğim wattı yetmiyorsa şarj hızla azalır, çok düşünce ancak performans düşüşü olur değil mi?

Anakartin güç sistemi ile alakalı, eğer anakart tüm sistem için yeterli gücü verebilecek limite sahipse ve adaptör yetersiz geliyorsa şarj azalır, GPU olayida zaten optimizasyon, sahnelerden vs habire değişiyor, adaptörden dolayı sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.

Anakartin güç sistemi ile alakalı, eğer anakart tüm sistem için yeterli gücü verebilecek limite sahipse ve adaptör yetersiz geliyorsa şarj azalır, GPU olayida zaten optimizasyon, sahnelerden vs habire değişiyor, adaptörden dolayı sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.

Hocam Far Cry New Dawn oynamaya çalışıyorum ama oynanmıyor. Hem GPU kullanımı düşüyor, hem de CPU saat hızı 700lere kadar iniyor. Sıcaklık değerleri normal. Yukarda liste yazmıştım. Aldığımdan beri oynadığım oyunların neredeyse yarısında sorun yaşıyorum. Bu benim 4.laptopum ve önceki laptoplarımın hiçbirinde böyle bir sorun yoktu. Ne yapacağımı şaşırdım. Satıcam sanırım. Çünkü bir tuhaflık var kesinlikle ve her şeyi denedim bulamıyorum. Bulsam ona göre birşey yapıcam. Servise versem normal sorunsuz diyecekler test yapıp. Eski laptopum 1050Ti kadar bile performans vermiyor. Bu forumda birkaç yerde 11400H işlemciyle benzer sorunlar yaşayanlar var. Snowrunner oyunu forumlarında birkaç kişi 11400H'lerin böyle sorunlu olduğunu söyledi ama hepsi olsa bilirdik duyardık sanırım. Oyunların optimizasyonu diyicem ama bu kadar çok oyun bu kadar sorunlu olabilir mi? Hemde eski 1050Ti'mda sorunsuz çalışırken. Resolution Scale'ı arttırınca gpu kullanımı artıyor sanki CPU bottleneck yapmış gibi ama yapmıyor. Şimdi birkaç oyun daha indirip deniycem. Sorun yaşarsam artık napıcam bilmiyorum.

Hocam Far Cry New Dawn oynamaya çalışıyorum ama oynanmıyor. Hem GPU kullanımı düşüyor, hem de CPU saat hızı 700lere kadar iniyor. Sıcaklık değerleri normal. Yukarda liste yazmıştım. Aldığımdan beri oynadığım oyunların neredeyse yarısında sorun yaşıyorum. Bu benim 4.laptopum ve önceki laptoplarımın hiçbirinde böyle bir sorun yoktu. Ne yapacağımı şaşırdım. Satıcam sanırım. Çünkü bir tuhaflık var kesinlikle ve her şeyi denedim bulamıyorum. Bulsam ona göre birşey yapıcam. Servise versem normal sorunsuz diyecekler test yapıp. Eski laptopum 1050Ti kadar bile performans vermiyor. Bu forumda birkaç yerde 11400H işlemciyle benzer sorunlar yaşayanlar var. Snowrunner oyunu forumlarında birkaç kişi 11400H'lerin böyle sorunlu olduğunu söyledi ama hepsi olsa bilirdik duyardık sanırım. Oyunların optimizasyonu diyicem ama bu kadar çok oyun bu kadar sorunlu olabilir mi? Hemde eski 1050Ti'mda sorunsuz çalışırken. Resolution Scale'ı arttırınca gpu kullanımı artıyor sanki CPU bottleneck yapmış gibi ama yapmıyor. Şimdi birkaç oyun daha indirip deniycem. Sorun yaşarsam artık napıcam bilmiyorum.

Dünden beri ne kadar benchmark programı varsa hepsiyle her test öncesi restart yaparak, öncelikleri ayarlayarak, sıcaklıklara bakarak CPU-GPU ve genel sistem testleri yaptım. Hepsinde ortalamanın ya az üstü ya az altı.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı