Elektronik Acer VG271UM3 27" 2K IPS 180 Hz 1 ms Freesync Oyuncu Monitörü 5.899 TL!

Hocam menüde sizde max brightness diye bir ayar var mı? Emin olmasam da bu ayarı açınca 350cd parlaklığı elde edebiliyoruz sanırım.
Yazılımla varsa da bilmiyorum maalesef hocam. Adımları izlediğinizde menüde sol üst tarafta F yazması lazım. Bu yazıyorsa en üstten 2. tuşa 2 kere basarak menüyü açabilirsiniz.

Hocam bence ediyor. Özellikle karanlık sahnelerde ve odanız ışık alıyorsa belirgin bir fark var. Ama çıkacağını pek zannetmiyorum hocam, şimdiye kadar AUO panel çıkmadı arkadaşlara.

Ekran kartı modeliniz nedir hocam? Farklı HDMI girişiniz var ise orda deneyebilir misiniz? Gelişmiş ekran ayarlarına girip ekran fotoğrafı atma şansınız var mı?
GT 650M hocam.
1722438713081.png

Hocam 250 cd çıkarsa çok farkeder mi 350 ile aralarinda?
Keşke 250nit AUO panel çıksaydı o panel daha kaliteli, renkler doğru düzgün.

350-400-500 nit olması hiç önemli degil, siz monitoru max parlaklıkta mı kullanıyorsunuz? Zaten kalibrasyon aletiyle kalibre edildiğinde 125 nit gibi bir parlaklık seviye öneriyor, onuda 250 karşılıyor.

Ayrıca 350nitte kulalnmak 1 haftada sizi kör eder. Bazıları bu parlaklık nitin ekran kalitesiyle, renklerle alakalı birşey olduğnuu sanıyor herhalde.

"the VG27AQ3A is using an AUO M27DAN08 Panel, lower peak brightness, native 180hz refresh rate, amazing out of the box color accuracy. based on this review

the VG27AQL3A is using INNOLUX M270KCA-E8B Panel, Higher peak brightness, native 180hz refresh rate, bad out of the box color accuracy, no sRGB clamping. based on this review this monitor is priced at $370 in my local store, so I assume the non-L variant is cheaper,"

Son düzenleme:
Amazonun indirim üstüne indirim yapması, çözünürlük yükseltmeye hevesi olup bütçe nedeniyle çekimser olan herkesin 2K ile tanışmasını sağladı. Zamanında daha güçlü bir kart alsaydım diye pişman olmadım değil ama yine RX 7700XT 2K'ın hakkını veriyor.

350-400-500 nit olması hiç önemli degil, siz monitoru max parlaklıkta mı kullanıyorsunuz? Zaten kalibrasyon aletiyle kalibre edildiğinde 125 nit gibi bir parlaklık seviye öneriyor, onuda 250 karşılıyor.

Ayrıca 350nitte kulalnmak 1 haftada sizi kör eder. Bazıları bu parlaklık nitin ekran kalitesiyle, renklerle alakalı birşey olduğnuu sanıyor herhalde.

"the VG27AQ3A is using an AUO M27DAN08 Panel, lower peak brightness, native 180hz refresh rate, amazing out of the box color accuracy. based on this review

the VG27AQL3A is using INNOLUX M270KCA-E8B Panel, Higher peak brightness, native 180hz refresh rate, bad out of the box color accuracy, no sRGB clamping. based on this review this monitor is priced at $370 in my local store, so I assume the non-L variant is cheaper,"
Renk konusunda ciddi bir farklılık yok. Farklı kaynaktan paylaştığınız bilgi kutu içerisinden çıktığı halinin renk doğruluğu ki bu da üründen ürüne değişen bir şey. Her aynı paneli kullanan ürün aynı renk doğruluğuyla geliyor gibi bir durum yok.

Parlaklık konusu önemli. 100 nit'in anlamını ortam ışığının fazla olduğu bir odada gayet net görebilirsiniz. Tabi parlaklıklığın etki ettiği diğer konu da ciddi önem taşıyor o da kontrast. VG27AQ3A ölçülen kontrast değeri bir kaynağa göre 700:1 seviyelerinde, RTINGS'e göre VG27AQL3A modeli 1000:1 civarında.

1722441785382.png

ParlaklıkKontrastAdobeRGBDCI-P3Renk sıcaklığıDelta-E (kalibre edilmiş)HDR
VG27AQL3A477nit1010:190.2%86.5%6300K0.67HDR400
VG27AQ3A237nit720:188%98%7400K0.88HDR10
İki monitörün panelini belirttiğinize göre ikisini sizin açınızdan karşılaştırabiliriz. İkisi aynı kaynak olmadığı için değerler de net bir fikir vermeyecek ancak bir fikir verecektir. İyi olduğu tek nokta P3 değeri ki sapmalar dahilinde muhtemelen 86.5'dan daha iyi değer alacaktır. Aşağıya bırakacağım panel özelliklerini içeren siteden baktığınızda Innolux için söyledikleri değer DCI-P3 96% civarında. Çoğu değer ciddi sapmalara dahil olabilir ancak parlaklık değil. Kontrast bile belki aynı değerde çıkabilir ancak parlaklık değil.

Dolayısıyla boşuna yanlış düşünceye kapılmayın. Elinize gelen panel diğer ihtimalden daha iyi.

Renk konusunda ciddi bir farklılık yok. Farklı kaynaktan paylaştığınız bilgi kutu içerisinden çıktığı halinin renk doğruluğu ki bu da üründen ürüne değişen bir şey. Her aynı paneli kullanan ürün aynı renk doğruluğuyla geliyor gibi bir durum yok.

Parlaklık konusu önemli. 100 nit'in anlamını ortam ışığının fazla olduğu bir odada gayet net görebilirsiniz. Tabi parlaklıklığın etki ettiği diğer konu da ciddi önem taşıyor o da kontrast. VG27AQ3A ölçülen kontrast değeri bir kaynağa göre 700:1 seviyelerinde, RTINGS'e göre VG27AQL3A modeli 1000:1 civarında.

Eki Görüntüle 2269709

ParlaklıkKontrastAdobeRGBDCI-P3Renk sıcaklığıDelta-E (kalibre edilmiş)HDR
VG27AQL3A477nit1010:190.2%86.5%6300K0.67HDR400
VG27AQ3A237nit720:188%98%7400K0.88HDR10
İki monitörün panelini belirttiğinize göre ikisini sizin açınızdan karşılaştırabiliriz. İkisi aynı kaynak olmadığı için değerler de net bir fikir vermeyecek ancak bir fikir verecektir. İyi olduğu tek nokta P3 değeri ki sapmalar dahilinde muhtemelen 86.5'dan daha iyi değer alacaktır. Aşağıya bırakacağım panel özelliklerini içeren siteden baktığınızda Innolux için söyledikleri değer DCI-P3 96% civarında. Çoğu değer ciddi sapmalara dahil olabilir ancak parlaklık değil. Kontrast bile belki aynı değerde çıkabilir ancak parlaklık değil.

Dolayısıyla boşuna yanlış düşünceye kapılmayın. Elinize gelen panel diğer ihtimalden daha iyi.

Hocam bilgilendirme için sağ olun. Peki 8bit panelden nasil 10 bİt görüntü alabiliyorlar?

Hocam donanımınızın desteklememe gibi bir ihtimali olabilir. Pek detaylı bilgiye ulaşamadım maalesef, üzgünüm.

Evet monitörümü max parlaklıkta kullanıyorum. 200-250 nit monitörden 350-400 nit monitörlere geçtim ve gayet memnunum. Benim için renkler kadar parlaklık da önemli. Sizin için nasıl renk doğruluğu önemli ise parlaklık da kimisi için önemli bir faktör olabilir. AUO panel dediğiniz üzere daha kaliteli olabilir, net bir bilgim yok ama 350-500 nit olması hiç önemli değil demek fikrimce mantıksızdır.
Hocam bilgilendirme için sağ olun. Peki 8bit panelden nasil 10 bİt görüntü alabiliyorlar?
Benim bildiğim kadarıyla bu panellerde bulunan 10bit gerçek 10bit değeri değil. HDR için gerekli 10 bit gerekli olduğu için 8bit + FRC olarak geliyor. Yani arada pek bir fark hissedilebileceğini sanmıyorum.

FRC ile. Ara renkleri birden fazla renk göstererek o rengi gösteriyor. Mantığını anlaman için çok basit bir örnek olarak turuncunun bir tonu için kırmızı ve sarıyı art arda titreştirerek o tonunu gösteriyor.

FRC, gerçek 10 bit kadar iyi değildir ama yakın performans verir. Hi-FRC modellerde biraz daha gelişmiş oluyor böylelikle gerçek 10 bite daha yakın görüntü verebiliyor.

Sizdeki model normal FRC olmalı çünkü Hi-FRC'yi üst modeller haricinde göremedim.

Ben de bunu merak ediyordum ama gerçek 10 bit değil, 8 bit + FRC şeklinde 10 bit olduğundan mümkün olabiliyor.
Aynı şekilde bu sorunun cevabını da vermiş oldum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı