Açık dünya oyunlarında düşük GPU kullanımı

Benim sistemim 5600X ve GTX 1070. daha önce 3600XT ile daha önce bir miktar darboğaz yaşıyordum bu tür oyunlarda yer yer kaçınılmaz oluyordu. Ondan önce 1300X vardı onunla çok fena FPS düşüşleri oluyordu açık dünya oyunları oynamıyordum bile. Şimdi FPS düşüşleri çok daha az oluyor olduğu zamanda fazla düşmüyor.

Anladım. Yani işlemci ne kadar güçlü olursa özellikle tek çekirdek perfomansı iyi olduğu zaman GPU kullanımı düşmüyor mu? Doğru mu anladım R5 3600 alsam sıkıntım geçermi sizce?

Anladım. Yani işlemci ne kadar güçlü olursa özellikle tek çekirdek perfomansı iyi olduğu zaman GPU kullanımı düşmüyor mu? Doğru mu anladım R5 3600 alsam sıkıntım geçermi sizce?

Darboğaz azalır evet. Oyun motorları çok çekirdekli işlemcilere tam anlamıyla bir render ya da stres testi gibi yük bindiremez. Oyunlar genelde düşük güç gerektiren yüklerdir ama işlemcinin ekran kartının görüntüleyeceği kareleri hazırlaması gerekir ve kare sayısı arttıkça işlemcinin daha hızlı çalışması gerekir.

Bu yüzden zibilyon tane çekirdeği olan işlemciler yerine daha az ama güçlü çekirdekli, hızlı çalışan işlemciler oyun için tercih ediliyor. Ve yine bu yüzden çoğu oyunda benzer mimarili işlemciler benzer performans veriyor. Yoksa işte işlemci kullanımı yüzde şu kadar darboğaz yok diyecek olsak threadripper alalım darboğaz olmasın. Ama öyle bir dünya yok işte.

Şunu unutmamanız gerek bu arada bazen açık dünya oyunları kusurlu optimizasyona sahip oluyorlar yani oyun kaynaklı bir sıkıntıdan dolayı işlemciniz etkili kullanılamıyor. Mesela eski bir need for speed oyunu yükledim geçen, sistemim zorlanmamasına rağmen sadece 90 küsür FPS alabiliyordum ve yine GTA V oyununda tüm ayarları düşürünce 187 küsür FPS değerinden yukarı çıkamıyorum ve oyun takılmaya başlıyor. Bunlar oyun optimizasyonu kaynaklı sorunlar ve sisteminiz ile alakalı değil.

Son düzenleme:
Darboğaz azalır evet. Oyun motorları çok çekirdekli işlemcilere tam anlamıyla bir render ya da stres testi gibi yük bindiremez. Oyunlar genelde düşük güç gerektiren yüklerdir ama işlemcinin ekran kartının görüntüleyeceği kareleri hazırlaması gerekir ve kare sayısı arttıkça işlemcinin daha hızlı çalışması gerekir.

Bu yüzden zibilyon tane çekirdeği olan işlemciler yerine daha az ama güçlü çekirdekli, hızlı çalışan işlemciler oyun için tercih ediliyor. Ve yine bu yüzden çoğu oyunda benzer mimarili işlemciler benzer performans veriyor. Yoksa işte işlemci kullanımı yüzde şu kadar darboğaz yok diyecek olsak Threadripper alalım darboğaz olmasın. Ama öyle bir dünya yok işte.

Şunu unutmamanız gerek bu arada bazen açık dünya oyunları kusurlu optimizasyona sahip oluyorlar yani oyun kaynaklı bir sıkıntıdan dolayı işlemciniz etkili kullanılamıyor. Mesela eski bir Need for Speed oyunu yükledim geçen, sistemim zorlanmamasına rağmen sadece 90 küsur FPS alabiliyordum ve yine GTA V oyununda tüm ayarları düşürünce 187 küsur FPS değerinden yukarı çıkamıyorum ve oyun takılmaya başlıyor. Bunlar oyun optimizasyonu kaynaklı sorunlar ve sisteminiz ile alakalı değil.

Bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum benim yaşadığım oyunlar optimizasyonu kötü oyunlardı ama yine de dediğiniz gibi tek çekirdeği güçlü işlemci ile darboğaz ve kullanım sorununu büyük ölçüde azaltabiliyoruz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı