Darboğaz azalır evet. Oyun motorları çok çekirdekli işlemcilere tam anlamıyla bir render ya da stres testi gibi yük bindiremez. Oyunlar genelde düşük güç gerektiren yüklerdir ama işlemcinin ekran kartının görüntüleyeceği kareleri hazırlaması gerekir ve kare sayısı arttıkça işlemcinin daha hızlı çalışması gerekir.
Bu yüzden zibilyon tane çekirdeği olan işlemciler yerine daha az ama güçlü çekirdekli, hızlı çalışan işlemciler oyun için tercih ediliyor. Ve yine bu yüzden çoğu oyunda benzer mimarili işlemciler benzer performans veriyor. Yoksa işte işlemci kullanımı yüzde şu kadar darboğaz yok diyecek olsak Threadripper alalım darboğaz olmasın. Ama öyle bir dünya yok işte.
Şunu unutmamanız gerek bu arada bazen açık dünya oyunları kusurlu optimizasyona sahip oluyorlar yani oyun kaynaklı bir sıkıntıdan dolayı işlemciniz etkili kullanılamıyor. Mesela eski bir Need for Speed oyunu yükledim geçen, sistemim zorlanmamasına rağmen sadece 90 küsur FPS alabiliyordum ve yine GTA V oyununda tüm ayarları düşürünce 187 küsur FPS değerinden yukarı çıkamıyorum ve oyun takılmaya başlıyor. Bunlar oyun optimizasyonu kaynaklı sorunlar ve sisteminiz ile alakalı değil.