Açık kasa 3D yazıcıyı kapatmak mantıklı mı?

gorkem.0

Decapat
Daha fazla  
Arkadaşlar Bambu Lab A1 yazıcıyı asa filament basmak için kapatmayı düşünüyorum ama;

-Bu tip filamentleri basarken ortam sıcaklığı ne kadar olmalı? Çünkü makinenin aşırı ısınıp bozulmasını istemiyorum.

-Asa, ABS gibi filamentler için ortam sıcaklığı önemli mi, yoksa hava akışı mı almamalı?

-Yazıcının etrafını kapatıp 40-45 derece gibi sıcaklıklarda tutsam zarar görür mü?

@Siyah Martı hocam düşünceniz nedir?
Teşekkürler...

Makerworld'te A1'in etrafını kapatan projeler mevcut. Bu projeleri ve yorumlarını inceleyip fikir edinebilirsiniz. Orada bu projeleri gerçekleştirip bu filamentleri basmayı deneyen varsa tecrübelerini öğrenip ona göre hareket edersiniz.

A1 ve A1 mini'nin anakartının soğutucusu buna yeterli olacak şekilde tasarlanmamış. Bu tarz etrafını kapama projeleri genelde tozlanmanın önüne geçmek için. Yine de etrafını kapatıp bu filamentleri basmayı deneyen kişiler muhakkak vardır.

Kişisel görüşüm çok uzun olmayan baskıların sorun yaratmayacağı yönünde. Ben olsam böyle bir muhafazayla 2 saatten uzun baskılar denemezdim.

Son düzenleme:
Makerworld'te A1'in etrafını kapatan projeler mevcut. Bu projeleri ve yorumlarını inceleyip fikir edinebilirsiniz. Orada bu projeleri gerçekleştirip bu filamentleri basmayı deneyen varsa tecrübelerini öğrenip ona göre hareket edersiniz.

A1 ve A1 Mini'nin anakartının soğutucusu buna yeterli olacak şekilde tasarlanmamış. Bu tarz etrafını kapama projeleri genelde tozlanmanın önüne geçmek için. Yine de etrafını kapatıp bu filamentleri basmayı deneyen kişiler muhakkak vardır.

Kişisel görüşüm çok uzun olmayan baskıların sorun yaratmayacağı yönünde. Ben olsam böyle bir muhafazayla 2 saatten uzun baskılar denemezdim.

Hocam peki Carbon fiber filamentler ve PETG açık yazıcıda basılabilir mi?

A1 ve A1 Mini'nin anakartının soğutucusu buna yeterli olacak şekilde tasarlanmamış. Bu tarz etrafını kapama projeleri genelde tozlanmanın önüne geçmek için. Yine de etrafını kapatıp bu filamentleri basmayı deneyen kişiler muhakkak vardır.

Hocam bir de asa basarken önemli olan hava almaması değil mi? Ortam sıcaklığı ne kadar önemli ki? Ben içi serin kalacak ama hava akışı olmayacak şekilde kapatabilirim.

Arkadaşlar Bambu Lab A1 yazıcıyı asa filament basmak için kapatmayı düşünüyorum ama;

-Bu tip filamentleri basarken ortam sıcaklığı ne kadar olmalı? Çünkü makinenin aşırı ısınıp bozulmasını istemiyorum.

-Asa, ABS gibi filamentler için ortam sıcaklığı önemli mi, yoksa hava akışı mı almamalı?

-Yazıcının etrafını kapatıp 40-45 derece gibi sıcaklıklarda tutsam zarar görür mü?

@Siyah Martı hocam düşünceniz nedir?
Teşekkürler...
Öncelikle Bambu bu tip çözümleri tavsiye etmiyor. Çevresini kapatabilir misin? Evet. Zarar görür mü ? Orta uzun vadede bilemem.

Ben ağırlıklı olarak PLA, çok ender de ABS baskı alıyorum. Eski makinem Ender 3 V2 'de anakartın olduğu alt kasanın üst sınırından çevresini kapatarak baskı almada sorun yaşamadım. Bu şekilde hem kart hem de PSU sıcağa maruz kalmamıştı.(her ikisini de BeQuiet 12V 8cm fanlarla soğutuyordum.)

Çevresini kapatınca bir süre sonra iç ortam haliyle ısınıyor, o baskı için yeterli oluyordu, baskı öncesi çevresini kapatıp bir süre tablayı sıcak bekletirsen ortam sıcaklığıyla orantılı olarak belli bir seviyeye kadar sıcaklığı sağlayabilirsin. Mesele sadece hava akışı değil, sıcaklık da istiyor, yoksa uçları kalkmaya, katmanlar çekmeden ayrılmaya başlayabilir. V2'de plastik soğutma fanı kapalı idi baskı sırasında, yeni hızlı makinelerde bir miktar açmak gerekebiliyor.

ASA kullanmadım, A1'in max tabla sıcaklığı 100 derece, Porima ASA için istenen tabla sıcaklık aralığı 90-120 derece, kabin içi sıcaklık 50. Tabla sıcaklığının daha fazla olmasına ihtiyaç duyduğun durumlar olursa (bazı markaların filamentleri inatçı olabiliyor) makine tabla sıcaklığı yetersiz kalabilir.

Son düzenleme:
Öncelikle bambu bu tip çözümleri tavsiye etmiyor. Çevresini kapatabilir misin? Evet. Zarar görür mü? Orta uzun vadede bilemem.

Ben ağırlıklı olarak PLA, çok ender de ABS baskı alıyorum. Eski makinem ender 3 V2'de anakartın olduğu alt kasanın üst sınırından çevresini kapatarak baskı almada sorun yaşamadım. Bu şekilde hem kart hem de PSU sıcağa maruz kalmamıştı.(her ikisini de Be Quiet 12v 8cm fanlarla soğutuyordum.)

Çevresini kapatınca bir süre sonra iç ortam haliyle ısınıyor, o baskı için yeterli oluyordu, baskı öncesi çevresini kapatıp bir süre tablayı sıcak bekletirsen ortam sıcaklığıyla orantılı olarak belli bir seviyeye kadar bir sıcaklığı sağlayabilirsin. Mesele sadece hava akışı değil, sıcaklık da istiyor, yoksa uçları kalkmaya, katmanlar çekmeden ayrılmaya başlayabilir. V2'de plastik soğutma fanı kapalı idi baskı sırasında, yeni hızlı makinelerde bir miktar açmak gerekebiliyor.

Asa kullanmadım, A1'in Max tabla sıcaklığı 100 derece, porima asa için istenen tabla sıcaklık aralığı 90-120 derece, kabin içi sıcaklık 50.

Hocam yani sadece baskı alanı kapanacak şekilde kapatırsam basabilirim gibi anakart dışarıda kalır zaten sürekli bu tip flamentler basmayacağım çoğunlukla PLA basarım.

Peki flamenti ayrı bir kabinde 50 dereceye kadar ısıtsam kabin çok ısınmasa (30 derece mesela) hava akımıda olmadığı için basabilir mi?

Ben kasanın üst sınırından kapatıyordum, tablayı komple kapsıyordu. Görsel, eski makineme ait, oradan gözünde canlandırırsın.
2 (5).jpg

Filamenti ısıtmanın bir anlamı yok, nozül zaten ısıtıyor. 😁
Ortam sıcaklığı ve bir yerlerden hava akışı olmaması önemli olan kısım.

Dar baskılarda, slicerda parça çevresine shield bastırarak makine açıkken de baskı alabileceğin durumlar olur. Mesela bu salıncak ayaklarını o şekilde basmıştım. (Creality ABS)

large_display_bs2.JPG

Bu arada ABS baskı sırasında sağlığa zararlı gaz yayar, kabin içi havayı dışarı atamazsan ortama yayılır.

Ben kasanın üst sınırından kapatıyordum, tablayı komple kapsıyordu. Görsel, eski makineme ait, oradan gözünde canlandırırsın. Eki Görüntüle 2393076

Filamenti ısıtmanın bir anlamı yok, nozül zaten ısıtıyor. 😁
Ortam sıcaklığı ve bir yerlerden hava akışı olmaması önemli olan kısım.

Dar baskılarda, slicerda parça çevresine Shield bastırarak makine açıkken de baskı alabileceğin durumlar olur. Mesela bu salıncak ayaklarını o şekilde basmıştım. (Creality ABS)

Eki Görüntüle 2393078

Bu arada ABS baskı sırasında sağlığa zararlı gaz yayar, kabin içi havayı dışarı atamazsan ortama yayılır.

Shield derken hocam?

Hocam peki Carbon fiber filamentler ve PETG açık yazıcıda basılabilir mi?

Hocam bir de asa basarken önemli olan hava almaması değil mi? Ortam sıcaklığı ne kadar önemli ki? Ben içi serin kalacak ama hava akışı olmayacak şekilde kapatabilirim.
PETG için kapalı kasaya gerek yok. Karbonfiber karışımlı PLA ve PETG basılabilir.
Yüksek sıcaklıkta eriyip nozzle'dan çıkan filament birden düşük sıcaklığa maruz kalınca büzüşür. Parçanın yüksekliği arttıkça yani sıcak tabladan uzakta kalıp sıcaklığı korunamayan kısımlar büzülmeye başlar. Örneğin 120 derece sıcaklıktaki tablada 3cm'den (değerleri atıyorum) yukarda kalan kısım tabla tarafından ısıtılamaz ve ortam da soğuksa (<65) büzülür. Siyah martı'nın da dediği gibi parça etrafında kalkan kullanarak hava akımı engellenip güzel sonuçlar elde edilebiliyor.
ASA ve ABS basmak sizin için çok önemliyse karbonfiber karışımlı PLA/PETG kesinlikle işimi görmez diyorsanız hazır kapalı kasa cihaz almanız gerekir. Ara sıra ABS basmanız gerekecek ve parçalar büyük ve uzun sürecek parçalar değilse açık kasa yeterli olacaktır.

PETG için kapalı kasaya gerek yok. Karbonfiber karışımlı PLA ve PETG basılabilir.
Yüksek sıcaklıkta eriyip Nozzle'dan çıkan filament birden düşük sıcaklığa maruz kalınca büzüşür. Parçanın yüksekliği arttıkça yani sıcak tabladan uzakta kalıp sıcaklığı korunamayan kısımlar büzülmeye başlar. Örneğin 120 derece sıcaklıktaki tablada 3Cm'den (değerleri atıyorum) yukarıda kalan kısım tabla tarafından ısıtılamaz ve ortam da soğuksa (<65) büzülür. Siyah martı'nın da dediği gibi parça etrafında kalkan kullanarak hava akımı engellenip güzel sonuçlar elde edilebiliyor.
Asa ve ABS basmak sizin için çok önemliyse karbonfiber karışımlı PLA/PETG kesinlikle işimi görmez diyorsanız hazır kapalı kasa cihaz almanız gerekir. Ara sıra ABS basmanız gerekecek ve parçalar büyük ve uzun sürecek parçalar değilse açık kasa yeterli olacaktır.

Anladım hocam hepinize teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı