Afganistan'ın Kuzeyinde, Taliban'a karşı direniş başladı!

Taliban'dan kaçmayı başaran Afgan askerlerinin bir kısmı, ülkeden kaçmak yerine Penşir vilayetinde ''Penşir Aslanı'' olarak bilinen Afgan Ulusal Kahramanı Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud'un bayrağı altında Taliban'a karşı toplanıyorlar. Ahmed Mesud'un direnişin askeri kolunu yürüteceği varsayılırken, ülkenin resmi Başbakanı Amrullah Saleh ise siyasi kısmını ele alacağı söyleniyor.
Ahmed Mesud ''köleliği reddeden'' herkesi kendi saflarına katılmaya davet etti.

1629359078571.png


Ahmed Mesud, eğitimini İngiltere'de bulunan King's Collage'da, Savaş Araştırmaları alanında aldı. Ardından Londra Şehir Üniversitesinde Uluslararası Politika üzerine yüksek lisans yaptı. Ardından 2016'da ülkesi Afganistan'a döndü. Babasının Afganistan için düşündüğü İsviçre modeli güç ilişkileri fikrini şiddetle destekliyor, Kabil'de bulunan gücün parçalanıp ülkenin farklı bölgelerine dağıtılmasının ülkedeki kaynakların ve otoritenin ülkenin geneline daha verimli dağıtılmasını sağlayacağına inanıyor.


1629359293102.png


Ahmed Mesud'un babası Ahmed Şah Mesud, Afganistan 1979 yılında Sovyet işgaline maruz kalınca Sovyetler Birliğine karşı direniş başlatmış, başarılı olmuştu. Ardından da başta Taliban ve Hizbullah olmak üzere Radikal İslamist örgütlere karşı da savaş verdi. Sağlık, ekonomi ve eğitim alanında demokratik kurumlar yarattı. Yönetimi zamanında birçok insan sorunlarının çözümü için bizzat ona başvurdu.

Eylül 2000'de Mesud, Afgan kadınları tarafından hazırlanan Afgan Kadınlarının Temel Hakları Bildirgesini imzaladı. Bildirge, yasa önünde cinsiyet eşitliğini ve kadınların siyasi katılım, eğitim, çalışma, hareket ve konuşma özgürlüğü haklarını tesis etti. Mesud bölgelerinde, kadınlar ve kızlar kanunen Afgan burkasını giymek zorunda değildi.


Bakalım ünlü komutan Ahmed Şah Mesud'un oğlunun direnişi de babası gibi başarılı olacak mı?




Not: Yazdığım yazılar hiçbir siyasi görüşü, şahsiyeti savunmamakta, tamamiyle dünya gündeminde önemli yer tutan haberleri çevirerek; diğer kaynaklarla harmanlayarak insanlara ulaştırma çabamdan kaynaklanmaktadır.



Kaynaklar:
-https://www.tag43.it/afghanistan-leone-panshir-massud-mullah-omar/
-https://www.karar.com/dunya-haberleri/ahmet-sah-mesudun-oglu-ahmed-mesud-talibana-direnis-baslatti-1628844
-https://www.theguardian.com/world/2021/aug/18/panjshir-stands-strong-afghanistans-last-holdout-against-the-taliban
-https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmad_Shah_Massoud
-https://tr.wikipedia.org/wiki/Ahmed_Mesud​
 
Son düzenleme:
Güzel haber ama Taliban'a karşı duracak bir gücü var mı?
Eski Afgan Yönetiminin askerlerinin bir kısmı, Ahmed Mesud'un komutası altındaki milisler ve gönüllüleri varsayarsak evet, epey kuvvetli olabilirler. Fakat ellerinde tuttukları tek bölge Penşir. Bir bölge ile ne yapabilirler göreceğiz. Ancak Penşir daha önceden ne Taliban'ın, ne de Sovyetlerin girebildiği bir yermiş. Ele geçirmesi epey çetin bir yer sanırsam.
 
Son düzenleme:
Halifeliği neden kaldırdı, şeriatı neden kaldırdı diyenler. Alın size nedeni!
Halifeliği neden kaldırdı? Ben mantıklı bir sebep göremiyorum? İngilizlere vs. verilen bir taviz olduğunu düşünüyorum, ingiliz sömürge imparatorluğunun dağılmasının ardından çıkan müslüman ülkeler gücümüze güç katabilirdi belki de. Şeriatında düşündüğünüz gibi olduğunu sanmıyorum, el kesmekten cok daha fazlası.
 
Halifeliği neden kaldırdı? Ben mantıklı bir sebep göremiyorum? İngilizlere vs. verilen bir taviz olduğunu düşünüyorum, ingiliz sömürge imparatorluğunun dağılmasının ardından çıkan müslüman ülkeler gücümüze güç katabilirdi belki de. Şeriatında düşündüğünüz gibi olduğunu sanmıyorum, el kesmekten cok daha fazlası.
Halifelik, Papalık gibi kurumlar, Yeni Cesur Dünya'da hiçbir önem teşkil etmiyor artık. İslam popülisti bir kesimin Halifelik çatısı altında birleşmesi demek, Şeyh Sait isyanı gibi isyanların lokal boyutta değil daha genel çapa yayılmış olması demek.

Ayrıca Halifelik kurumunun başına bir Osmanoğlu'nun getirilmesi epey mantık dışı. Bağımsızlık Savaşı döneminde isyan bayrağını çektiğin ana otoritenin hanedan mensuplarından birinin Halifelik gibi bir makama getirilmesinden bahsediyorum. Halifelik demek din otoritesi demektir. Laik bir cumhuriyet kurup Halifeliği bırakmak demek kendinle çelişmek demektir. Halifelik o dönemde de, şimdi de ölü bir kurumdur. Ölü kurumu ya revize edersin (Diyanet İşleri) ya da lağvedersin.

Günümüzde görüyoruz kimlerin Halife olduğunu; Ebu Bekir el-Bağdadi.. Şaka gibi.
 

Geri
Yukarı