Ağır çelik mi betonarme ev mi?

• Konuyu başlatan okan04
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 22
  • Görüntüleme 18.221
Çelik evler şuan daha uygun.

Mimari konusunda değil de ağır çelik ve betonarme ev içinde uzun süreli yaşamış biri olarak farklarından bahsedebilirim isterseniz. Çelik evlerde yazın sıcak, kışın soğuk bir yerde yaşayacaksınız. Rüzgar sesi ve yağmur sesi sizi rahatsız edecek. Adam akıllı bir yalıtım yaptığınızda betonarme seviyesine ulaşacaksınız. Fakat betonarme evde yalıtım yaparsanız yazın serin, kışın ılık bir evde yaşayacaksınız. Rüzgar ve yağmur sesinden haberiniz bile olmayacak. Evin içerisindeki serinlik ve sıcaklık çok daha uzun süreli olacak. Evi ısıtmakta zorluk çekmeyeceksiniz. Çelik evde yaklaşık 1 sene betonarme evde ise yaklaşık 8 sene yaşadım. Etrafı açık, aşırı rüzgar alan bir yerdeydi evlerin ikisi de. Beton uzun ömürlülük açısından dediğiniz gibi çok iyi olmasa da yaşam standartları açısından bence çok daha önde.
Hocam yalıtım konusunda dediklerinize katılmıyorum, çünkü köydeki ev çelik ev ve dağ köyü bizimki. Soğuk olur normalde ama yalıtım falan iyi yapıldı bizde. Sorun yaşamıyoruz asla. Hatta bizim evden sonra köyde çelik ev sayısı arttı. Ama tabi her çelik evde aynı değildir, nasıl her beton aynı değilse. Biz memnunuz çok.

Çelik evler şuan daha uygun.

Hocam yalıtım konusunda dediklerinize katılmıyorum, çünkü köydeki ev çelik ev ve dağ köyü bizimki. Soğuk olur normalde ama yalıtım falan iyi yapıldı bizde. Sorun yaşamıyoruz asla. Hatta bizim evden sonra köyde çelik ev sayısı arttı. Ama tabi her çelik evde aynı değildir, nasıl her beton aynı değilse. Biz memnunuz çok.
İllaki memnun olursunuz. Ben dediklerinize karşı çıkmıyorum. İyi yalıtım her zaman çok önemli. Benim dediğim aynı yalıtımı betonarmeye uygulamak daha iyi sonuçlar verir. Çelik, tuğladan ve betondan daha fazla sıcak ve soğuk çeker.

Hem evde yaşamışım biriyim hem de işin çalışma mantığını az çok biliyorum. Mantık basit. Dışarısı 40 derece evin içi 30 derece diyelim. Yalıtım yaptırdığınızda dışarıdaki sıcaklık eve daha az girecek. Ev aynı sıcaklıkta kalmaya devam edecek. Evler üstüne katman çekildikçe daha sıcak oluyorsa hatırlatın da bir dahakine tuğlaları çift şerit örelim. Yalıtım köpüğünün amacı dışarıdaki havanın evin betonuyla olan temasını minimuma indirgeyerek betona yansımamasıdır.

Daha resmi yerler bulamadığım için daha net bir kaynak atamıyorum. Araştırsanız görürdünüz zaten.

Bizde de yalıtım var. Nedense pişiyoruz 🙂 Ben yaşadığıma inanırım.

Yurtdışında millet 200 sene bir evi kullanırken bizde neden 50 senede bir yık/yap olacak konusuna henüz kimse açıklık getiremedi. Betonun ömrü var deniliyor ama yurtdışında, barajlarda, askeri tesislerde gayet uzun ömürlü hatta sertleştikçe daha sağlam yapılar konuşuluyor.

Sanırım ya ucuz olsun diye çürük yapılıyor ya da sistem müteahhit zengin etmek için var? Çelik konstrüksüyon evin duvarlarını Ytong yapıyorsunuz mesela yalıtımlı oluyor gayet. Ben de bir arsa alıp içerisine keyfimce bir ev yaptırmayı düşünüyorum, araştırıyorum ancak bilgiler tutarlı gelmiyor. Aynı şeyi defalarca yapmak, yıkıp yıkıp yapmak çok saçma geliyor ekonomik olarak.

Sanırım ya ucuz olsun diye çürük yapılıyor ya da sistem müteahhit zengin etmek için var?

Ali Ağaoğlu'nun kendisi pişkin pişkin herkes dandik malzeme kullandı, biz de kullandık demedi mi? Bu ülkeden ne bekliyorsunuz hocam Allah aşkına. Herkes kendi cebinin derdinde. İnsanların sağlığını düşünen yok.

Çelik ev daha uzun ömürlü. Ama betonda olduğu gibi 5-6 kat çıkamazsınız, 2 kat idealdir. Köydeki arsamıza bizde ev yaptırırken çelik ev yaptırmıştık. Hem daha uygundu hem de daha uzun ömürlü. Yalıtım falan herşeyi mecvut. Normal evden farkı yok.
Gökdelen yapılıyor dostum çelikle neden 2 kattan fazla yapılamasın ki?

Biraz yüzeysel bir araştırma yaptım İzmir depreminden sonra, betonarme bina kadar yüksek maliyet gözden çıkarıldığında ağır çelik yapıların bir eksiği yok gibi görünüyor. Tabii bu evleri tercih edenler sadece depremden dolayı değil, maliyeti biraz daha düşük olduğu için de tercih ediyor o yüzden bütçeye göre bazı şeylerde maliyetten kısıyor olabilirler.

Gökdelen yapılıyor dostum çelikle neden 2 kattan fazla yapılamasın ki?
Hocam çelik evde kullanılan malzemeler ile gökdelen inşaatında kullanılan malzemeler aynı değil ama. Çelik evde kalın demir bloklar kullanılmıyor. Çelik evde taşıyı kolon görevi gören malzemeler gökdelende kullanılsa taşımaz zaten o yüzü. Sizin dediğiniz farklı bir mevzu.

Arkadaşlar betonarme evlerin ömrünün 50 yıl olduğu söyleniyor, ağır çelik ise 250 yıl dayanabilir deniliyor bu doğru mu?

En kısa zamanda Kocaeli'deki arsamıza ev yapmak istiyoruz.

Özellikle mimar ve mühendis arkadaşlar bilgilendirirseniz sevinirim.
öncelikle çelik yapıların proje imalat ve montaj kontrolleri daha fazladır ve kalifiyeli iş gücü gerektiren bir sektördür. ülkemizde de çelik yapılar amerikan yönetmeliğinin çevirisi baz alınmaktadır. çelik projeleri bu işi bilen mühendisler tarafından mecburen çizilir çünkü çelik yapılar spesifik bir konu olduğu için yapılacak hatalar imalatta ve montajda zaman ve maliyet kaybına yol açar ayrıca yapılan yanlış tasarım analiz programı tarafından kurtarsada yüksek maliyet ortaya çıkarır. çelik yapı imalatları atölye, fabrika gibi kapalı alanlarda mühendislerin yüksek düzeni ve kontrolü altında yapılır bu mühendislik hizmeti denetime tabii olmaksızın doğal olarak zorunludur çünkü imalatta yapılacak hatalar yüksek maliyetler çıkarabilir ayrıca mühendisler imalatları statik ve yapı tasarımı gibi konularda da kontrol ederler. montaja gelindiğinde bir demir değil bir civatayı dahi eksik koysanız göze hemen çarpar ve yanlışı saptayabilirsiniz böylece yapınız da ki eksikleri hemen görebilirsiniz. çelik yapılar malzeme bakımından depreme karşı seçilmiş en iyi malzemeleri kullanılır çeliğin mükemmel elastik özelliği ve farklı şekillerde ki halleri iyi bir mühendislik hizmeti sonucu yapısal olarak mükemmel bir davranış sergiler. yapım hızı hızlıdır 2 katlı bir yapının karkas sistemini 1 2 hafta gibi süre içinde bitirebilme olanağı bulunuyor tabii ki burası anlaştığınuz kuruma bağlı daha hızlı veya daha yavaş olabilir. çeliğin en güzel avantajlarından birisi de geniş açıklıkları düşük maliyetlerle geçebilirsiniz şuan boluda çizdiğim tek katlı 12 metre açıklıklı bir evin ortasında kolon olmadan düşük maliyetli bir proje çizmiş bulunuyorum detay için mesaj atabilirsin muhammedeminer@outlook.com eh diyiceksiniz her şey güzel dezavantajı yok mu her şey gibi tabii var korozyon ve yangın yalıtımı konusunda dezavantajı bulunuyor korozyona karşı boya korumaları ve galvaniz kaplamala ile sorun çözülebiliyor yangına karşı da çözümler mevcur fakat maliyeti arttırıyor. bunu dışında ısı yalıtımı olarak betonarmede gördüğün her türlü yalıtımı uygulayıp betonarmeden farksız hale getirebilirsin. maliyet konusunda da yapılacak yapı türüne göre karşılaştırmak gerekiyor iyi bir projeyle beraber çelik yapılar daha uyguna gelebiliyor fakat dediğim gibi bu yapının yapışacağı yer kullanım amacı m² si gibi bir çok durumu kapsıyor alelen konuşmak doğru olmaz. ayrıca yaptığınız çelik yapıyı bir süre geçtikden sonra istediğiniz başka bir araziye kurma olanağınız var lego gibi, civatalı sistem olduğu için yapıldığı yerden sökülüp başka yere tekrar monte edilebilir bunun gibi bir çok durum var eminim atladığım yerler olmuştur. teşekkürler

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı