Agnostisizm hakkında konuşalım

Zamanında ben de agnostiktim. Fakat "bilinemez" kısmı pek mantığıma yatmıyor. Bir temeli olduğunu düşünmüyorum. Bilinemez tamam güzel, ama sadece 0 ve 1'den mi ibarettir? Dış etkenleri de ele alırsak Agnostik ateizm-De Facto Ateizm çok daha mantığıma uyuyor. Agnostik Ateizm veya panteizm çok daha mantıklı bana kalırsa.
Bu videoyu pek beğenemiyorum şahsen. Felsefi yönden oldukça zayıf kalmış. Ama giriş yapmak adına güzeldir.
Agnostikler ilahi varlıkların bilenemeyeceğini savunduğuna göre ruh kavramına nasıl bakıyorlar?
Ruh bilimsel bir kavram değildir, bir kanıtı yoktur.
Siz bir birey olarak bir işte çok maharetli olsanız bunu dışarı yansıtmak istemez miydiniz?
"Ver bana ilgi" gibi oluyor bu.
 
Son düzenleme:
Bu videoyu pek beğenemiyorum şahsen. Felsefi yönden oldukça zayıf kalmış. Ama giriş yapmak adına güzeldir.
Ben de biliyorum Kemalciğim, ama Agnostizm hakkında hiçbir şey bilmeyen insanlar için temel bilgileri kolayca sunan bir video. Diamond'un akıcı konuşması ve hitabeti ile de daha kolay izleniyor zaten, sen de bilirsin.
 
Agnostik ateist ve Agnostik arasındaki fark nedir acaba?
 
Agnostik ateist ve Agnostik arasındaki fark nedir acaba?

Agnostik ateizm, temelde tanrının varlığını fiilen reddeder. Çünkü agnostik ateist bireye göre tanrıya kanıt yoktur. Tanrının varlığına dair kanıt gösterilemeyişini esas alarak "tanrı yoktur" der. Agnostik taraftansa, felsefi açıdan tanrının varlığı veya yokluğu hakkında bilgi sahibi olunamayacağını söyler. Öte yandan tanrıyı ateist yönünden yok sayar ve öyle yaşar. Çünkü tanrıya kanıt yoktur. Kısaca, tanrının var olup olmadığının kanıtlanamayacağını ve aynı zamanda tanrının olmadığını düşünen kimse Agnostik Ateisttir diyebiliriz.

Bertnard Russell bu konuda göksel çaydanlık örneğini kullanır:

Philip Pullman ise "Tanrıya inanmak için herhangi bir kanıtım yok. Fakat bildiğim her şeyi bilmediklerimle karşılaştırdığımda bildiklerimin çok az olduğunu bilmekteyim" der. Bana kalırsa agnostik ateizmi en güzel özetleyen cümle budur. Umarım açıklayabilmişimdir.
 
Hocam ben ''tanrı var olabilir'' düşüncesiyle hayatımda iyi şeyler yapmaya çalışıyorum.
Tanrı vardır demiyorum, yoktur da demiyorum, bilinemez de demiyorum.
Bu durumda ben kendimi hangi düşüncede konumlandırmış oluyorum?
Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
 
Agnostik teizm olabilir yanlış anlamadıysam. "Tanrı vardır veya yoktur diyemem ama var olduğunu düşünüyorum" diyorsan eğer agnostik teizm gibi oluyor.
 
Yaratıcıyı bilemezsin. Ha varsa da beni ilgilendirmez. Yoksa da zaten bir şeyi değiştirmez.
Hadi var diyelim.
Yanında neden yardım etsin diye melekleri görevlendiriyor? Melek, cin ya da peri gören var mı?
Bir insanı peygamber olarak atayıp kitap indiriyor ve bu kitabı koruyamıyor, değişiyor. Sonra tekrar kitap ve tekrar kitap. En sonunda bunu artık ben koruyacağım ve asla değiştirilemez diyor. Peki değiştirilmediğinin ispatı nerede? Muhammed' in ilk not aldığı parçalar nerede? Ve neden koskoca mübarek olan peygamber kitap haline getirmiyor da yıllar sonra ezberinde olup anlatan kişilerin demesiyle kitap haline getiriliyor? Ve bu kitap neden arapça olarak herkese zorunlu kılındı?

Bu gibi binlerce soru var. Tanrı olsa bile neden kendisine tapılmasını emretsin?
 
2 Gündür sorguladım. İslam'ı ve bayağı araştırdım. Sonunda agnostik teizm inancındanım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…