Agorafobiyi nasıl yenerim?

shotgunned

Hectopat
Katılım
6 Haziran 2019
Mesajlar
2.636
Çözümler
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar bir olay sonrası dışarı çıkarken tırsmaya başladım. Çok kafaya takan biriyim. Bu yüzden bu tırsma kendini ilerletti. Biraz baktığım zaman hastalığımın "Agorafobi" olduğunu öğrendim. Bir çeşit anksiyeteymiş. Bunu ilaçsız nasıl yenerim?
Agorafobi, kişinin kendi güvenli alanı dışındaki ortamlara karşı endişe, korku, rahatsızlık ve utanç gibi duygular geliştirmesine neden olan bir panik bozukluktur.
Olası bir durumda kendimi savunabilirim ancak psikolojik olarak kendimi yetersiz buluyorum. Bu durum yüzünden ailemle de verimli vakit geçiremiyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yanına seni kollayacak birini al, bu yakın bir arkadaşın, aile üyen, hatta köpeğin bile olabilir.
 
Hocam hayatı biraz akışına bırakmalısınız yarınız yok gibi kafaya bir şey takmamanız gerekiyor. Böyle yazması kolay ama yapılması hiç de kolay olmayan şeyler. Sevdiğiniz şeylerle uğraşın. Ben de kafaya çok takan biriydim. Ama sonra bunun ne kadar saçma bir düşünce oldğunu anlıyorsunuz.
 
Hocam sürekli yanımda biriyle mi dolaşacağım?

Hayır hocam, demek istediğim, bu fobinin üzerinizde hafiflemeye başladığını düşünüyorsanız tek başınıza da çıkmayı deneyiniz bir ara. Ama tekrardan tedirgin hissederseniz aynısını uygularsınız.
 
Hocam hayatı biraz akışına bırakmalısınız yarınız yok gibi kafaya bir şey takmamanız gerekiyor. Böyle yazması kolay ama yapılması hiç de kolay olmayan şeyler. Sevdiğiniz şeylerle uğraşın. Ben de kafaya çok takan biriydim. Ama sonra bunun ne kadar saçma bir düşünce oldğunu anlıyorsunuz.
Evet gerçekten öyle. Yıllardır deniyorum ancak bir türlü başaramadım. En son bir psikoloğa gideceğim.
Hayır hocam, demek istediğim, bu fobinin üzerinizde hafiflemeye başladığını düşünüyorsanız tek başınıza da çıkmayı deneyiniz bir ara. Ama tekrardan tedirgin hissederseniz aynısını uygularsınız.
18'ime 1 seneden az kaldı kendimi küçük düşürüyormuşum gibi hissediyorum. Genelde zaten arkadaşımla çıkıyordum ama onun yanında bile değişik hissediyorum. Kalbim sıkışıyormuş gibi oluyor.
 
Yaşadığınız olaya dair korkularınız ve belki de sizin elinizde olmayan sebeplerle beyninizin türettiği riskler silsilesi sayesinde dışarı çıkmaktan çekiniyorsunuz. Bunun siz de farkındasınız, farkında olmanız güzel bir şey.
İnsan bilinci öyle bir şey ki siz günlük hayatınızı yaşamaya devam ederken aklınıza gelen anlık düşüncelerle bile korktuğunuz herhangi bir şeyin daha da ileri gittiği varyasyonlarını kurgulayıp, bilinçaltına yerleşmesine sebep olabilir.
Yaşadığınız olayı bilinçaltınızın anlık tepkilerle zihninizde büyütmesine izin vermeden sizin incelemeniz lazım.
Gasp edilmiş ya da bir gasp tehlikesi yaşamış olabilirsiniz, trafik kazası geçirmiş ya da geçirme tehlikesi yaşamış olabilirsiniz. Bu tarz şeyler dışarıda var, hayatımızın bir parçası. (Eğer dışarıda sizin için direkt olarak tehdit oluşturan kişi ya da kişiler varsa bu durum zaten psikolojik değildir; korunmak için yargıya başvurmanız lazım)
Bunların başımıza gelebileceğini kabul etmeli, gelmemesi için gereken önlemi de almalıyız; buna rağmen gelirse yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Hayatta bazı şeyler bizim elimizde değil, ipleri tamamen elimizde tutamayız; biz, üstümüze düşeni yapmakla yetiniriz.
Özetlemek gerekirse zihninizin sizi kontrol etmesine izin vermeyin; yaşadığınız olayı kendi iç dünyanızda açın (gerekirse bir yere yazarak olayı inceleyin) ardından yaşadığınız olayı çok daha net göreceksiniz ve aslında zihninizin size yansıttığı kadar tehlike içermediğini fark edeceksiniz. Bu aşamadan sonra siz zihninize nasıl düşünmesine dair direktifler veren biri olacaksınız. Kısacası roller değişecek.
Tek paragraf ile özetlemem gerekirse herhangi bir olaydan dolayı zihniniz bu olayın etkisinden kurtulamamış ve durmadan bu olayın riski ve farklı varyasyonları üzerinde size tehlike bildirimi yapıyor siz de buna karşı bir savunma mekanizması olarak tehlikeli ortamdan uzak kalmak istiyorsunuz. O olayı sizin analiz edip, o ve benzeri olayların olasılığının düşük olduğunu ve tehlike bölgelerinin tamamen dışarısını kaplamadığı zihninize iletmelisiniz. Sizde etki bırakan olayın tekrarlanmayacağının garantisini kimse veremez olur da tekrarlanırsa savunma mekanizmasını o zaman devreye sokar ve kaçma, yardım isteme, karşı saldırıda bulunma, emniyet güçlerine haber verme gibi seçeneklerden birini seçersiniz.

Bunun dışında eğer inanıyorsanız, dini inancınıza sığınmak; sizden daha güçlü olduğuna inandığınız varlıktan yardım ve güvenlik dilemek de kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Bence bu olayın ilaçsız çözümü budur, umarım faydası olur.

Edit: En önemli noktaya vurgu yapmayı unutmuşum. Zihninizi bu şekilde eğitmeli ve dışarı çıkıp korkunuzun üstüne gitmeye devam etmelisiniz. Dışarıya çıktığınızda yaşadığınız her korku anında zihninize yukarıda saydığım sebepleri sayarak yanlış bir tehlike sinyali verdiğini öğretmelisiniz. Zaman içinde daha iyi olacağınıza inanıyorum.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı