Ailelerin "En iyisini aldık" yalanı

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Birçok ailede bu saçmalığa şahit oluyorum. Aile bireyleri (genellikle anne ve babalar) çocuğuna bilgisayar almak istiyor. Bunun için de bir teknoloji mağazasından veya internet üzerinden bakmaya başlıyorlar. Genellikle çocuk da aileye yardım ediyor. Fakat ne çocuğun ne de anne babanın herhangi bir bilgisayar bilgisi olmadığı için aslında çok da iyi olmayan (veya bazen fiyatına göre çok kötü olan) bir bilgisayarı iyi zannedip alıyor.

İlk başta anne baba gayet durumdan mutlu oluyor. Çünkü kendileri çocuğuna bilgisayar aldığını ve artık içinin rahat olduğunu düşünüyor. Fakat çocuk ilk başta istediği oyunları oynayabilse de birkaç ay sonra çok iyi grafikli başka bir oyun oynamak istiyor ve bu oyunda düzgün performans alamıyor.

Uzunca bir süre boyunca öyle ya da böyle bir şekilde o bilgisayar ile yoluna devam ettikten sonra artık öğrendiği donanım bilgileri ile yepyeni ve iyi bir bilgisayar almak istiyor. Fakat ailesine bu durumu anlatınca ailesi anında "Yahu sana zamanında en iyisini aldık, niye kıymetini bilmeyip yine yenisini istiyorsun?" diyor. Çocuk da ailesine durumu izah ediyor fakat ailesi yine de yeni bilgisayar almaya pek yanaşmak istemiyor. Bazen de "Bilgisayarı sen bozdun, sürekli bir şeyler yüklüyorsun" falan diyerek geçiştirebiliyorlar. Çocuk da ancak büyümeye başlayıp işe girip para kazanınca kendine bilgisayar alabilir hale geliyor.

Aileler neden çocuklarına "En iyisini aldık" diye yalan söylüyor olabilir? Ayrıca sizin aileniz de size "En iyisini aldık" diye yalan söyledi mi?

Ayrıca sizin aileniz de size "En iyisini aldık" diye yalan söyledi mi?

Hayır söylemediler. Şu an kullandığım 3. bilgisayarım kendi paramla topladım. İstediğim oyunları da oynuyorum sizin son cümlenizde dediğiniz gibi.

Merhaba arkadaşlar. Birçok ailede bu saçmalığa şahit oluyorum. Aile bireyleri (genellikle anne ve babalar) çocuğuna bilgisayar almak istiyor. Bunun için de bir teknoloji mağazasından veya internet üzerinden bakmaya başlıyorlar. Genellikle çocuk da aileye yardım ediyor. Fakat ne çocuğun ne de anne babanın herhangi bir bilgisayar bilgisi olmadığı için aslında çok da iyi olmayan (veya bazen fiyatına göre çok kötü olan) bir bilgisayarı iyi zannedip alıyor.

İlk başta anne baba gayet durumdan mutlu oluyor. Çünkü kendileri çocuğuna bilgisayar aldığını ve artık içinin rahat olduğunu düşünüyor. Fakat çocuk ilk başta istediği oyunları oynayabilse de birkaç ay sonra çok iyi grafikli başka bir oyun oynamak istiyor ve bu oyunda düzgün performans alamıyor.

Uzunca bir süre boyunca öyle ya da böyle bir şekilde o bilgisayar ile yoluna devam ettikten sonra artık öğrendiği donanım bilgileri ile yepyeni ve iyi bir bilgisayar almak istiyor. Fakat ailesine bu durumu anlatınca ailesi anında "yahu sana zamanında en iyisini aldık, niye kıymetini bilmeyip yine yenisini istiyorsun?" diyor. Çocuk da ailesine durumu izah ediyor fakat ailesi yine de yeni bilgisayar almaya pek yanaşmak istemiyor. Bazen de "bilgisayarı sen bozdun, sürekli bir şeyler yüklüyorsun" falan diyerek geçiştirebiliyorlar. Çocuk da ancak büyümeye başlayıp işe girip para kazanınca kendine bilgisayar alabilir hale geliyor.

Aileler neden çocuklarına "en iyisini aldık" diye yalan söylüyor olabilir? Ayrıca sizin aileniz de size "en iyisini aldık" diye yalan söyledi mi?

Bunun yaşanmaması için alternatif bir çözüm aklıma geldi

Mesela bilgisayarı alırken sizin ve ailenizin yakından tanıdığı bir büyüğünüz aracı gibi olursa o sayede ikna edebilme şansınız var

Ama dier türlü bu birçok kişinin başına gelmiştir zamanında bir de orta okul çağında olanlar için ne yazık ki kaçınılmaz sondur.

Bilgisayar ucuz bir şey değil herkes alamayabilir alsada daha kötü ve ucuz olanları tercih etmek ZORUNDA olabilirler.

Bir aile teknoloji mağazasına gidip isteklerini söylemesine karşın, o teknoloji mağazası dandik bilgisayar önerirse burada ailenin bir suçu yok. Anlattığın şeyler aslında gayet normal. Türkiye adında bir memlekette yaşıyoruz ve şahsen ben bir anne baba olsam çocuğuma bir bilgisayar alsam ve birkaç yıl sonra tekrar bilgisayar istese bende almaya yanaşmam çünkü yaşam şartları her sene zorlaşıyor. Ben bilgisayarımı geç topladım, bunun artıları da oldu eksileride. Ama artılarının daha fazla olduğunu söyleyebilirim çünkü toplarken yeterli bilgiye sahiptim ve ona göre topladım. Yani burada ailenin bir suçunun olduğunu düşünmüyorum. Mağazalardaki personeller orta seviye bilgisayarları canavar diye tanıttıktan sonra bilgisiz bir aile alsa, ardından çocuk şikayetçi olsa zamanında en iyi bilgisayarı aldık diye anlatmak ailenin hakkı sayılır. Yoksa her aile zaten çocuğuna her şeyin en iyisini almak ister.

En iyisi ya ailenin yeterince iyi ama artık kullanılmayan bir bilgisayarına çökmek ya da paranı biriktirip yani düzenli olarak aldığın harçlığın hepsini her ay düzenli olarak dolar veya Euro'ya yatırıp 1-2 sene sonra kendine iyi bir PC almak.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı