AirPods Pro 2 + iOS 15 deneyimi

• Konuyu başlatan eax
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 10
  • Görüntüleme 2.304
Geçtiğimiz hafta AirPods Pro 2.nesil (Lightning) edindim. iPhone 7 Plus + iOS 15 ile nasıl bir deneyim yaşadığımı anlatmak istiyorum.

Öncesinde kulaklık hakkında yorumlarımı belirtmek istiyorum. Not: Bir odyofil değilim, sadece müzik dinlemeyi seviyorum :)

Kulaklığı oldukça beğendim. Bir önceki kulaklığım Xiaomi'nin Earbuds modellerinden birisiydi. Dolayısıyla bu geçiş oldukça etkili oldu :) ANC performansını ise başarılı buldum (ileride daha detaylı bahsedeceğim).

5 ay kadar deneyip alışamadığım Apple Music'i de bir kez de bu kulaklıkla denemek istedim. İzlediğim incelemelerde daha farklı bir deneyim sunduğu belirtilmişti. Gerçekten de öyle. Özellikle "Apple Digital Master" etiketli parçalarda Spotify'a göre daha "dengeli" bir ses sunduğunu söyleyebilirim. Spotify'ın 2023'ün sonuna gelmemize rağmen halen getirmediği Dolby Atmos'u da denedim. Her parçada güzel olmuyor fakat genel olarak elektronik parçalarda güzel olduğunu söyleyebilirim. Spotify'dan dinlerken de "Stereo'yu Uzamsal Yap" isimli özelliği kullanarak aslında stereo olan içerikleri uzamsal sesmiş gibi çalabiliyorsunuz. Şaşırtıcı şekilde iyi çalışıyor. Ama bazı parçalarda da hiç fark olmuyor.

iOS 15 + AirPods Pro 2​

Kulaklığı almadan önce çokça araştırma yaptım. Türkçe kaynak bulamadım, Reddit'te bulduğum bilgiler de oldukça tutarsızdı. Kimisi pop-up çıkmadığını, pil seviyesinin görünmediğinden bahsetmişti. Biraz tedirgin olmuştum açıkçası. Ekosistem özelliklerini kullanamadıktan sonra pek bir önemi kalmıyordu zaten. Şimdi yaşadığım tecrübeyi aktarmak istiyorum.

Reddit'te iOS 15.7 ve altı sürümlerde eksikliklerin olduğu söyleniyor. Ben iOS 15.7. 9 kullanıyorum. Farklı sürümlerde bazı özellikler tam çalışmıyor olabilir.

AirPods'u eşleştirmek açtım, hızlıca pop-up çıktı. Ekranda yazılım güncellemesi yapmanız gerektiği yazıyor. Fakat zaten desteklenen en son sürümde olduğum için "sınırlı özelliklerle kur" seçeneğine tıklamak zorunda kaldım. Ve bir anda eşleşti. Eğitici animasyonlar çıkmadı. Doğrudan AirPods kutusu ve kulaklıkların şarjının olduğu pop-up belirdi.

IMG_5656.JPEG

Şarj gösterme sorunun olmadığını böylece öğrenmiş oldum. Ayrıca kulaklık bağlandığındaki üst pop-up da çıkıyor.

IMG_5627.JPEG

Şimdi gelelim eksik noktalara.

Eksiklikler

Find My (Bul Uygulaması)​

2.nesilin en büyük yeniliklerinden birisi olan find my özelliğini kullanamıyorsunuz. iOS 16 veya üstü yazılıma sahip iPhone, ya da macOS 13 veya üstü yazılıma sahip Mac gerekmekte. Kutudaki U1 çip ile AirTag gibi kutu bulma özelliğini kullanamıyorsunuz. Burada bana ilginç gelen şey ise kulaklığın "bul" uygulamasında hiç görünmemesi. Eski kulaklıklar Find My ağına katılamıyordu, en son bıraktığınız yerdeki konumu görebiliyordunuz. 2.nesil ise sadece Find my ağı ile çalışıyor. Find my ağına katılmazsa cihaz görünmüyor.

Adaptif şeffaf mod, adaptif ses ve sohbet farkındalığı​

iOS 16 ile gelen, çevredeki seslere göre şeffaflığı ayarlayan özellik kullanılamıyor. iOS 17 ile gelen, "şeffaf mod + gürültü engelleme" diyebileceğimiz mod da yok haliyle. Ayrıca konuşmaya başladığınızda otomatik şeffaf moda geçme özelliği de yok. Ayrıca yine iOS 17 ile gelen, çağrı sırasında basılı tutarak kendinizi sessize alma özelliği de yok.

Bildirimleri seslendirememe​

Kurulumda iki kez bildirimleri seslendirmeyi açmam için sordu. İkisinde de aç dedim. Fakat açılmadı. Hatta ayarlarda bildirimlere girdiğimde böyle bir seçenek bile yok. Apple'ın resmi destek sayfasında da aynı sorunu yaşayan kişiler var. Sıfırlamayı denedim fakat işe yaramadı. Yani bu sorun doğrudan iOS 15 ile ilgili olmayabilir. Bu arada aramaları seslendiriyor ve "yanıtla" dediğinizde yanıtlıyor.

Yazılım güncelleyememe​

Cihazım 5B58 yazılımını kullanıyor. Bu sürüm AirPods Pro 2.nesil çıktıktan sonra aldığı ilk güncellemelerden birisi. Kullanıcıların anlattıklarına göre bu sürümde ANC performansı düşmüş. Şu an en güncel sürüm ise 6A305 sürümü. Son sürüm ile ANC performansı eskisi gibi iyi bir hale gelmiş. Şimdi gelelim soruna. Yeni sürümlere güncellemek için yeni iOS sürümleri veya macOS sürümleri kullanmak gerekiyor. Haliyle ben de güncelleyemiyorum. Ablam şehir dışında, geldiğinde MacBook'una bağlayıp güncelleyeceğim. ANC performansı değişirse yazıyı güncellemeye çalışırım. Yine de ANC performansından memnun kaldım. YKS'ye hazırlanıyorum. Okulda boş derslerde çalışacağım zaman gürültü engellemeyi açıp çalışıyorum. Tamamen kesmese de ciddi şekilde azaltıyor. Kısık da olsa çevreyi duyuyorum fakat odaklanmamda yardımcı oluyor bu özellik.

Ufak detaylar​

• Yeni sürümlerde uyarı seslerin ses şiddetini ayarlayabiliyorsunuz. Hatta isterseniz kapatabiliyorsunuz. Şahsen uyarı seslerini seviyorum. Basılı tutup modlar arası geçiş yaptığımda, hangi moda geçtiğimi anlayabiliyorum.
  • Kutuyu açtığımda pop-up'da kutunun ve kulaklıkların dönme animasyonu yok. Sadece görsel bir eksiklik. Bu telefonumdan da kaynaklanıyor olabilir. Belki A10 Fusion kullanan cihazlar bu animasyonları göstermiyordur.
  • Yeni sürümlerde kutuyu şarja koyduğunuzda çıkan sesi kapatabiliyorsunuz. Apple Watch'un şarj sesiyle aynı sese sahip.
  • iOS 16 ve üstünde çalınan medyayı kontrol ettiğiniz ekranda airplay ikonu yerine AirPods'un ikonu çıkıyor. Yine sadece görsel bir eksiklik.

Şimdilik fark ettiğim farklar bu şekilde. Okuduğunuz için teşekkürler. İyi sosyaller!

Son düzenleme:
Evet USB-C modeli kullanıyorum.
Teşekkür ederim. Şu cevabı Apple Destek bile veremedi. Kafamdaki soru işareti gitmiş oldu.
Sizce Lightning versiyonu ile değiştirmeli miyim?

İleride güncel bir cihaza geçtiğinizde bu sefer de kulaklığınız eski portu kullanmış olacak. ANC vb. herhangi başka bir sorunu yoksa değiştirmenize gerek bence.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı