Ajazz AJ199 ve Kemove K68 incelemesi

7 yıldır Razer DeathAdder Chroma ve Razer Blackwidow Chroma kullanıyordum, son zamanlarda her ikisinde de tuş basma problemleri yaşadığım için kablosuz bir set araşıyına girdim.

Bütçeme uygun olan ve Sosyal'de de önerilen Ajazz AJ199 ve Kemove K68'i gördüm. Her ne kadar marka olayına önem versemde fiyatına göre daha fazla özellik ve kalite barındırdıklarına inandığım için bu ürünleri satın aldım.

Kurban Bayramı'nın hemen öncesinde 28 Haziran ve 29 Haziran'da sipariş verdim. 10 Temmuz günü iki ürünüde teslim aldım.

mouse

Malzeme kalitesi(8/10): Razer'a göre kesinlikle daha kalitesiz hissettiriyor lakin düşündüğümden daha iyi. Daha öncesinde 60'lı gramlarda olan bir fare kullanmamış olduğum halde farenin ağırlığı çok farklı gelmedi bana. Malzeme kalitesi olarak beğenmediğim tek yönü sol taraftaki tuşları oldu. Bu tuşlar gereğinden daha fazla hacimli olduğu için fareyi sağa sola hızlı hareket ettirdiğinizde ses çıkarabiliyor. Bunun dışında malzeme kalitesi olarak çoğu kişiyi memnun edeceğini düşünüyorum.

Shape(8/10): elim 19 cm olmasına rağmen parmaklarım avuç içime göre daha kısa olduğu için kısmen küçük bir fare olmasına rağmen palm ve relaxed claw şeklinde rahatsız olmadan kullanabiliyorum. Razer DeathAdder kadar rahat olmasa da çok eskiden kullandığım Logitech G300'e göre çok daha rahat.

Scroll(?/10): Razer DeathAdder Chroma faremin scroll tuşu aldıktan 1 sene sonra bozulmuştu ve scroll tuşunu kullanabilmek için scroll Click işlevini soldaki tuşlardan birine atayarak çözmüştüm. AJ199'da kullanılan ttc Gold denilen scroll her ne kadar sağlam hissettirsede çok sert buldum. Bu yüzden eskiden kullandığım gibi sol tuşlardan birine atadım. Bu yüzden scroll tuşu için bir şey diyemicem.

Sensör(10/10): sensörü zorlayabilmek için CS:GO ile denedim. Razer'a göre aşırı fark hissetmesem de ufakta olsa bir fark mevcut. Pro olan-olmayan herkesi memnun edeceğini düşünüyorum.

Skatez(5/10): skatezler dandik olmasa da mouse Pad'e sürtüyor. Dot skatez ile çözülebilecek bir durum. Lakin beni aşırı rahatsız etmediği için henüz değiştirmedim.

Yazılım(8/10): yazılım yeterince basit. Tuşların işlevini değişme, debounce ayarı, profil ayarlama, renk ayarlama, rengin efektini ayarlama(sadece static ve breathe var), lod ayarı(sadece 1 ve 2mm), ripple Control, angle snapping, polling rate ve makro ayarlama. Makro kısmını denemediğim için bir şey diyemicem. Uygulama bilgisayarın başlaması ile aynı anda, yani hızlı açılıyor.

Kablosuz performansı(10/10): 3 haftadır kullanmama rağmen hiçbir bağlantı kopması yaşamadım. Mouse polling rate testlerinde de olması gerektiği gibi 1000Hz seviyesini görebiliyor. Alıcıyı monitörümdeki USB kısmına taktım. Fare ile arasında 50-60 cm civarında mesafe var. 2.4GHz olarak kullanıyorum.

Pil ömrü(7/10): daha öncesinde kablosuz Gaming mouse kullanmadığım için normal olarak pil ömrü kısa geldi. Fare çok hızlı bir şekilde şarj olabiliyor. İçinde 300 veya 400 mAh lithium pil ile geliyor. Kendi söylediklerine göre 40 saat gidiyormuş. Bu değer büyük ihtimalle 300 mAh pil için geçerli. Çünkü Darmoshark m3'te 500 mAh olmasına rağmen 100 saat pil ömrü olduğu söylenmiş.

Kutu içeriği(7/10): kutudan fare, dongle, type a to Type-C paracord kablo ve bal peteği kapak çıkıyor. Almadan önce kutu içeriğine bakmamıştım ve kutudan ekstra skatez çıkmamasını biraz garipsedim şahsen. Aynı fareyi Endonezya'da ıcarus V2 adı ile rebrand edip satılıyor ve bu şekilde satılan farenin kutu içeriğinde ekstra skatez ve grip tape mevcut.

Kötü bulduğum şeyler: Kutu içeriği, skatezler ve internette 300mAh pil var dense de kutunun içinden çıkan kağıtta 400mAh denmiş. Sanırım farenin içini açmadan öğrenmek imkansız.

Alternatifler: Fareyi 913₺'ye almıştım. Yakın fiyatta muadili olarak gördüğüm tek fare Darmoshark N3'tü. Darmoshark kutu içeriği olarak daha iyi olsa da malzeme kalitesi olarak çoğu kişinin memnun olmadığını gördüğüm için AJ199'u tercih ettim.

klavye

Malzeme kalitesi(9/10): klavye düşündüğümden çok daha ağır. Kesinlikle kaliteli hissettiriyor lakin yanlarındaki ışık şeridinden ötürü olsa gerek bu kısımlara biraz baskı uyguladığınızda hafif gıcırdıyor.

Keycaps(?/10): Low profile dsa PBT keycaps kullanılmış. Daha öncesinde Low profile bir tuş denemediğim için 3 haftadır kullanmama rağmen hala tam alışamadım. Lakin tuşların plastik kalitesi ve baskısı kesinlikle kaliteli. Ayrıca klavye ışığı harflerin aldından gözükebiliyor. Mat değil yani.

Switch(10/10): Gateron G PRO yellow linear Switch olanını aldım. Razer Green her ne kadar zamanında hoşuma gitsede. 4 yılın ardından sesi ve içindeki tactile kısmı beni rahatsız etmeye başlamıştı. Bu yüzden linear Switch olan bir klavye arıyordum. Bu klavyedeki Switch'ler lubed dediğimiz şekilde geldiği için inanılmaz hoşuma gitti. Daha öncesinde arkadaşımın aldığı Magic Refiner K68'i denemiştim. Jixian red ile geliyordu. His olarak Razer'a göre kötü kalmıyor diye düşünmüştüm. Lakin bu Gateron Switch'ler ile arasında kesinlikle çok büyük bir fark var.

Işıklandırma(9/10): RGB olsa da beyaz ışığı tam beyaz olarak veremiyor. FN+\ tuş kombinasyonu ile kendi içindeki ışık efektleri arasında geçiş yapabiliyor. FN+right Shift ile rengini değiştirebiliyorsunuz. FN+Caps Lock ile klavyenin yan tarafındaki şerit ışığın efektini değiştirebiliyorsunuz. Şeritin rengi ise tuşlar ile birlikte değişiyor yani FN+right Shift ile. Keycaplerin dip kısmı pudding keycapsler gibi şeffaf olduğu için ışıklandırma olarak oldukça güzel ve güçlü.

Yazılım(1/10): yazılım sadece kablo ile bağlandığı zaman kullanılabiliyor. Bunun dışında klavyeyi algılamadı. Normalde yazılım ile ışık efektleri ile oynamayı düşünüyordum lakin bu sebepten ötürü yazılımını kullanmıyorum. Klavyenin içine 5 adet profil eklenebiliyor. Klavyeyi kablo ile bağlayıp sonra istediğiniz ışık efektlerini bu profillere atayabilirsiniz. FN+] tuşu ile profiller arasında geçiş sağlanıyor.

Kablosuz performansı(10/10): 3 haftadır hiçbir gecikme ve kopma yaşamadım. 2.4GHz olarak kullanıyorum.

Pil ömrü(10/10): 3 haftadır sadece 1 kez şarj ettim lakin bu 3 haftadır çok kullanmadığımı da belirtmeliyim. 3000 mAh lithium-ıon polymer pil ile geliyor.

Kutu içeriği(9/10): klavye, fonksiyonların yazılı olduğu kağıt, type a to Type-C örgü kablo, keycap puller ve Switch puller ile birlikte geliyor. Tek eski diyebileceğim şey spiral kablo olabilir.

Kötü bulduğum şeyler: Yazılım kesinlikle çok kötü, ışık şeridinin olduğu kısımlar biraz dandik hissettiriyor ve yanında gelen kablo spiral olabilirmiş.

Alternatifler: 1264₺'ye aldım. Ben aldığımda bu fiyat bandında olan kaliteli beyaz klavye yoktu. Sonrasında indirime giren Akko ve Blitzwolf klavyeleri bunun alternatifi. O klavyeler bundan ne kadar iyi bir şey diyemicem lakin ben oldukça memnun kaldım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Görsel ekleseydiniz keşke.

Fareyi hala kullanıyor musunuz hocam?
Şu an alınır mı sizce?
Skatez değiştirmeniz gerekti mi?
Bir de scroll kısmındaki RGB'ler hakkında bilgi verebilir misiniz lütfen?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…