SteelSeries Rival 300 ve Razer Deathadder Chroma İncelemesi

Merhaba.

Özellikle FPS oyunları için en fazla tavsiye edilen 2 mouse'u inceleyip karşılaştırmaya çalışacağım. Başlamadan önce şunu belirtmeliyim ki, mouselar hakkında yaptığım yorumlar subjektiftir. Herkesin el yapısı farklı olduğu için özellikle ergonomi konusundaki görüşlerimi genelleme veya bir referans noktası olarak algılamayın. Tavsiyem, her zaman için mouse almadan önce bir AVM'ye gidip fizikî olarak denemenizdir.

Uyarımızı yaptıktan sonra incelemeye geçelim. Kutu içeriklerini pas geçiyorum direkt olarak mouseları inceleyeceğim. Öncelikle şunu belirteyim, ben işim dolayısıyla çok fazla çıkıp avmlerde mouse denemesi yapamıyorum. O yüzden incelemeden etmeden, forumlardaki tavsiyelere güvenerek ilk başta internetten SteelSeries Rival 300 aldım. Fakat eve geldiğimde sonuç hüsrandı. Mouse'un sensörü olsun, kaplaması vs. çok harika olabilir ancak önemli olan en başta ergonomi arkadaşlar. İsterse her yeri altın kaplama 0 ms gecikmeli süpersonik bir mouse yapsınlar, ergonomik olarak elinize oturmuyorsa rahatsız ediyorsa, oyunda performansınızın düşmesinden tutun bilek ve elinizde türlü türlü hastalıklar meydana gelebilir. O yüzden mutlaka ama mutlaka deneyerek alın ne alacaksanız.

Bu hatamın ardından bu sefer üşenmeyip atladım yola çıktım ve bir avmde tek tek aklımdaki tüm mouseları denedim. Razer Deathadder Chroma'nın elime uygun olduğunu anladığımda onu almaya karar verdim. Boyut olarak çok fazla farkları olmasa da ergonomik olarak elime daha iyi oturduğundan Razer ile devam ettim.

Karşılaştırma yapacak olursak;

Malzeme Kalitesi :
İki mouse da plastikten imal edilmiş ve oldukça hafifler. Rival 300'ün üst kaplaması kauçuk tarzı kaydırmaz bir maddeden yapılmış. Bu çok güzel, hem elinizin terlemesini büyük ölçüde engelliyor, hem de terlese dahi kayma yapmıyor. Buna karşın Deathadder Chroma'da ise düz plastik kullanılmış, malesef terlemenin ve kaymanın önüne geçemiyor. Kablo kalitelerine gelecek olursak; Razer, örgü kablo kullanmış, bu sayede kırılma, soyulma ve deformasyonlara karşı çok daha dayanıklı bir yapı elde edilmiş, ancak malesef SteelSeries Rival 300'de düz plastik kablo kullanılmış. Rival 300'ün yapısal olarak tek eksiği bu bence.

Switchler ve Tuşlar :
İki mouse'ın da sol yanında 2 adet büyük makro tuşu var, yerleri de hemen hemen aynı. Ancak Razer'ın makro tuşları konum olarak daha iyi bir yerde diyebilirim. Başparmağınızla makro tuşlarına ulaşmak istediğinizde ekstra çaba sarfetmenize gerek kalmıyor. Tabiki bu aman aman bir özellik değil, zaten bir FPS oyuncusu için ne kadar az tuş, o kadar iyi. Switchler yani mouse klik tuşlarımıza gelecek olursak, Deathadder Chroma resmen dokunmatik gibi, o kadar hafif klikleri var ki alışana kadar arada yanlışlıkla mermi sıkabilirsiniz :p Ancak alıştıktan sonra oldukça rahat geliyor itiraf edeyim. Rival 300'de ise Deathadder'a nazaran çok daha dirençli, basması zor klikler kullanılmış. Kontrol sevenler için yine bir tercih meselesi olabilir. Ancak alıştıktan sonra 2 mouse'un da sıkıntı yapacağını düşünmüyorum, dediğim gibi ufak detaylar.

Sensör Kalitesi :
İki mouse'u da SteelSeries Qck+ mousepad üzerinde kullandım. Buna dayanarak söyleyebilirim ki Rival 300'ün sensörü daha iyi geldi bana göre. Teknik detaylarını bilemiyorum ancak lift-off distance (mouse'ın imleci harekete geçirebilmesi için mousepad ile arasında bulunması gereken minimum uzaklık) bakımından Rival 300'ün bariz bir şekilde daha küçük lift-off distance'a sahip olduğunu söyleyebilirim. Bu özellikle düşük dpi-düşük sens. kullanan FPS oyuncuları için çok önemli bir özellik. Rival 300 neredeyse mousepad ile tamamen temas etmeden hiçbir şekilde hareket etmiyor. Razer'da bu özellik yazılımsal olarak ayarlanabilir hale getirilse de, kalibrasyon ve LOD ayarı en düşüğe getirildiğinde dahi yaklaşık 2mm. kadar bir lift-off distance'a sahip olabiliyor. Benim için çok problem olmasa da dediğim gibi düşük sens-düşük DPI ayarlarıyla oynayan ve LOD'u düşük bir mouse'a sahip olan kişiler için biraz sıkıntı olabilir.

Ergonomi :
İki mouse da dünya çapında kabul görmüş ödüllü tasarımlara sahipler. Ancak tabiki de bu demek değildir ki sizin elinize tam olarak oturacak, hiçbir rahatsızlık vermeyecek. Yazımın başındaki uyarılarımı tekrarlıyorum ve kesinlikle her ne mouse alırsanız alın önce deneyin diyorum.

Uyarılarımızı yaptıktan sonra ergonomik olarak şunu söyleyebilirim, Deathadder ve Rival 300 boyut olarak hemen hemen aynı yapıda. Form olarak da birbirlerine benziyorlar zaten. Deathadder biraz daha yüksek, daha az kıvrımlı ve daha şişman bir mouse. Rival 300 ise hafiften daha uzun ancak Deathadder'a göre daha zayıf, bilek kısmı daha kıvrımlı bir mouse. Ergonomi konusunda taraklı yapıda ellerim olduğu için Deathadder bana daha kullanışlı geldi. Ancak bu demek değildir ki Rival 300 şöyle kötü böyle pis. Bunlar dediğim gibi subjektif yorumlarımdır. Denemeden karar vermeyiniz !

Yazılım :
Yazılım olarak biri diğerine göre baskındır diyemeyeceğim. Ufak nüanslar var sadece aralarında. Ancak ne iyi ne de kötü yazılımları var. Işıklandırma olarak iki mouse da gökkuşağı gibi renk verebiliyor. Ancak SteelSeries'in yazılımı bu konuda daha detaylı. Örneğin SteelSeries'de istediğiniz renkler arasında istediğiniz hızda geçiş yapabilirken, Razer'da ön tanımlı renk tayfı arasında default hızda geçiş yapılabiliyor. Bunun dışında Razer mousepadler için kalibrasyon ve LOD ayarını yazılımı sayesinde yapmanıza imkan sağlıyor ancak SteelSeries'de böyle bir özellik bulunmamakta. StellSeries'de bulunan bir diğer özellik ise Angle Snapping dediğimiz, lineer hareket yardımcısının bulunması. Technopat ekibinin yanılmıyorsam bu konuyla alakalı bir videosu bulunmakta, detaylı bilgi edinmek isteyenler oraya da göz atabilir. Ancak Razer'da Angle Snapping özelliği bulunmamakta.

Fiyat :
Evet gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere. Deathadder Chroma ve Rival 300'ün yurtiçi fiyatlarına bakacak olursak, Rival 300'ü internette an itibariyle 60-70 dolar yani Türk Lirasıyla 200 TL civarına satın alabilmek mümkün. DeathAdder ise malesef en düşük 80-90 dolar civarında seyrediyor gözlemlediğim kadarıyla. Tabi bu fiyatlar avmlerde veya fiziksel mağazalarda neredeyse katlanarak artıyor ancak yurtiçinden alınacak olursa Rival 300'ün 60-70 dolarlık etiketine, "ehh, verilebilir" diyebilirim. Ama Deathadder'ın 80-90 dolarlık fiyatının ise kesinlikle ve kesinlikle şişirme olduğunu düşünüyorum. Eğer Deathadder alacaksanız ve sabrınız varsa tavsiyem amazon'daki indirimleri takip etmeniz yönünde olacaktır. Zaman zaman 40-50 dolar civarına getirtme şansınız olabiliyor ve yurtiçi fiyatlarıyla kıyas kabul etmeyecek kadar uyguna gelmiş oluyor.

İki mouse için aklıma gelenler bu kadar şimdilik hoşçakalın !

l1Agvk.jpg

Hocam inceleme için çok teşekkür ederim. Aklımda o kadar çok soru işareti vardı ki hepsini giderdiniz. Tercihim Rival 300 olacak.

Çok güzel bir karşılaştırma olmuş daha ne denebilirki çoğu yerde bir üründen memnun kalmadıysa kötüler ama siz gayet iyi ve açıklayıcı bir şekilde anlatmışsınız.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı