Akademisyenler neden az kazanıyor?

Akademisyen maaşları gayet iyi yardımcı doçent bile iyi kazanıyor bence. Yılda birkaç defa TÜBİTAK projeleri oluyor oradan da bir gelir elde ediyorlar. Projelere katılacak olan 2-3 tane arkadaşım var şuan kişi başı tek işten iyi para alacaklar.
Ayrıca yurt dışında falan konferanslara falan katılıyorlar, araştırmaya gidiyorlar. Özel ihtiyaç harcamaları hariç hepsi karşılanıyor. 1 haftanın 5 günü işini görüyor 2 günü de gittiği ülkeyi gezebiliyor mesela. Avantajları çok var ama 4-5 yılda bile 2-3 tane akademisyen alımı anca oluyor.
 
Akademisyen maaşları gayet iyi bence yardımcı doçent bile iyi kazanıyor bence. Yılda birkaç defa TÜBİTAK projeleri oluyor oradan da bir gelir elde ediyorlar. Projelere katılacak olan 2-3 tane arkadaşım var şu ankişi başı tek işten iyi para alacaklar.
Ayrıca yurt dışında falan konferanslara falan katılıyorlar, araştırmaya gidiyorlar. Özel ihtiyaç harcamaları hariç hepsi karşılanıyor. 1 haftanın 5 günü işini görüyor 2 günü de gittiği ülkeyi gezebiliyor mesela. Avantajları çok var ama 4-5 yılda bile 2-3 tane akademisyen alımı anca oluyor.

Hocam iyi kazanıyorlar dediğiniz maaş 1000 dolar bile etmiyor bakınca. Diğer memurlara göre daha yüksek olabilir ama iyi değil yani. Şaka gibi paralar.
 
Akademisyenler memurlar arasında en fazla kazananlardan belki az falan değil. Annem öğretmen akademisyenler ortaokul ve lise öğretmenlerinden kat kat fazla kazanıyorlar. Sınav görevi vs. önce akademisyenlere veriyorlar onlar tercih etmezse öğretmenlere belki çıkıyor. Sonra projeleri var masraf diye yalan dolan iş yapıp kendi ihtiyaçlarını proje ödeneğinden aldırıyorlar.

Yoksulluk siniri 17K olmus bu memlekette. 4 yillik 25 kidem yilina sahip profesor yoksullik siniri kadar maas aliyor. Bu fazla mi sence? Bir profesor yuksek lisans ve doktora yapiyon. Profesor olmak icin kac tane sinavdan geciyor. Belirli sayida yazi yazmis olmasi, proje yonetmesi lazim. He tabi bizim ulkede bu is de farkli yere kaydi. Mevcut hukumetin kadrosundan olan bedava docent, profesor kadrosu aliyor.
 
Hocam iyi kazanıyorlar dediğiniz maaş 1000 dolar bile etmiyor bakınca. Diğer memurlara göre daha yüksek olabilir ama iyi değil yani. Şaka gibi paralar.

Sınav görevi vs. den 2-3 katını alıyorlardır onlar aldıkları maaşın. O maaş buzdağının görünen yüzü sadece.
 
Yoksulluk siniri 17k olmus bu memlekette. 4 yillik 25 kidem yilina sahip profesor yoksullik siniri kadar maas aliyor. Bu fazla mi sence? Bir profesor yuksek lisans ve doktora yapıyorsun. Profesor olmak icin kac tane sinavdan geciyor. Belirli sayida yazi yazmis olmasi, proje yonetmesi lazim. He tabii bizim ulkede bu is de farkli yere kaydi. Mevcut hukumetin kadrosundan olan bedava docent, profesor kadrosu aliyor.

Arkadaşım onlar düz maaşı diyorum sadece daha sınav görevi proje ödeneği vs. bir sürü şeyi var sen üniversite okumuyorsun galiba ya da denk gelmedin ne yolsuzluklar yapıyorlar maaşı 10bin TL ise aylık kazancı 25-30bin TL'dir onun. Çoğu da hak etmiyor zaten aldığı maaşı ders anlatmak istemeyen akademisyen var zaman kaybı olarak görüyormuş ta bilmem neymiş bu adam o maaşı hak ediyor mu şimdi. Projelerde masraf diye gösterip kendilerine araba bilgisayar aldırıyorlar sırf belli bir miktara kadar ödeme yapıyorlar diye. Biz TÜBİTAK projesine başvuracaktık hoca sırf ihtiyacımız olmasa bile 4000TL'ye kadar ödeme yapıyorlar diye daha fazlasını yazabilirsiniz diyordu demek ki alışmışlar hep öyle yapmaya fazla fazla gösterip gerekmese bile kişisel ihtiyaçlarını aldırıyorlar.
Hayır 2-3 katını almıyorlardır bence. Sınav ücreti dediğiniz 200-250 lira bir şeydi en son. Alsalar bile az değil mi, market fiyatlarından ev kiralarından uzak kaldınız sanırım.

Bencesi sencesi yok bunun biliyorum da konuşuyorum. Annem öğretmen sınav görevinde gözetmen olarak çıkıyor ama akademisyenlere en aşağı ya salon başkanlığı ya da kat görevlisi miydi neydi ondan çıkıyor. Asıl işi gözetmenler yapıyor salon başkanları oturuyor genelde ama gözetmene göre fazladan 100TL mi ne alıyorlar kat görevlisi de şu an 500-600 civarı vardır herhalde. Rakamları tam bilmiyorum doğru olmayabilir.
 
Son düzenleme:
Arkadaşım onlar düz maaşı diyorum sadece daha sınav görevi proje ödeneği vs. bir sürü şeyi var sen üniversite okumuyorsun galiba ya da denk gelmedin ne yolsuzluklar yapıyorlar maaşı 10bin TL ise aylık kazancı 25-30bin tldir onun. Çoğu da hak etmiyor zaten aldığı maaşı ders anlatmak istemeyen akademisyen var zaman kaybı olarak görüyormuş ta bilmem neymiş bu adam o maaşı hak ediyor mu şimdi.

Sen kotuyu ornek gostererek orada alin teriyle para kazanan adamlarin magdur olmasini sagliyorsun. Belki yeteri kadar maas versen o yolsuzluklar da yapilmayacak. Akademisyen kadrolari zaten kendi adamlari tarafindan dolduruldu yillardir olay hak etmeleri falan degil. Benim bolumumde de var yilin yarisi derse gelmeyip jeep ile gezen docent. Sen bu adama bakip isini duzgun yapanlari magdur edemezsin. O zaman yolsuzluk yapanlari isinden edeceksin. Baktiginiz aci yanlis. Duz maasi falan muhabbeti de bildiginiz gibi degil. Oyle duz maasin 2-3 kati falan durumu yok. Sen burada hesabini isini duzgun yapan, yolsuzluk yapmayan adama gore yapmak zorundasin. Onlar zaten soyle boyle diyerek herkesi tohmet altinda birakiyorsun.
 
Profesör bir hoca ile uzman doktorun maaşları hemen hemen aynı. Onlara dersi veren akademisyenler. Ders veren akademisyen uzman doktordan daha iyi biliyor. Peki neden akademisyen ve uzman doktorunun maaşları birbirine yakın?


Doktorlar 2021 yılında 10 bin 126 TL alırken, 2022 yılında yüzde 5'lik zamla 10 bin 632 TL maaş almaya başladı. Yüzde 22.48'lik enflasyon farkı da eklenince bir doktorun 2022 yılı maaşı 13.022 TL'ye çıktı. Uzman doktorların 2022 senesi için maaşları 13bin 230 lira olarak belirlenmiştir.


Bu durum bölüm ayırt etmeksizin böyle. Mesela ben 4 yıldır özel sektörde çalışan bir mühendisim, benim maaşım bile, benim mezun olduğum okulda zamanında bana ders veren doçentin maaşıyla neredeyse aynı.
Artık maalesef kariyeri iyiyse maaşı artıyor gibi bir durum da çok fazla olmuyor, apartman özel üniversiteler sağ olsun sınırı çok altta çekiyorlar. Akademisyen de garibim o okullardaki kalitesizlik zinciriyle okumuş öğrencilerle mi uğraşsın, yoksa rektörlükmüş, yökmüş bunların mobingleriyle mi uğraşsın.

Maddi boyutun dışında bu durum toplumumuzun kademeli olarak salaklaştırılması da denilebilecek bir kalitesizlik zincirinin ürünüdür. Şöyle ki;

  • Ülkemizde bilime önem verilmemesi, üniversitelerin kalitesizliğini doğuruyor.
  • Bu durum liyakatsizlik ile birleşince akademisyen kalitesizliğine sebep oluyor. Çünkü kaliteli mezun asla akademisyen olmak istemiyor.
  • Kalitesiz hocalar, kalitesiz bireyler yetiştiriyor. Bu da kalitesizliği besleyen bir zincire sebep oluyor.
İşte bu sonuç ülkemiz için ne kadar vahim bir durum tahmin edemezsiniz.
E tabii bu zincirin bir de sonucu olacak. Akademisyensizlik. Bu sonucu analiz etmek için OECD'nin akademisyen başına düşen öğrenci tablosunu aşağıda paylaşıyorum.

qq.PNG


Kaynak: Education at a Glance 2019

Görüldüğü gibi Hindistan ve Endonezya hariç, öğrenci/akademisyen oranında bizden kötü ülke bulunmuyor.

Tam olarak bu sebeplerden ötürü alanında başarılı akademisyenlerimiz ya yurt dışına kapak atmanın ya da özel sektörde danışmanlık kovalamanın peşine düşüyor. İki koşulda da önce o okul, sonra o sektör, en genelde de ülke olarak kaybediyoruz. Bilime olan bakış açımız ülkece değişmedikçe kaybetmeye de devam edeceğiz.
 
Sen kotuyu ornek gostererek orada alin teriyle para kazanan adamlarin magdur olmasini sagliyorsun. Belki yeteri kadar maas versen o yolsuzluklar da yapilmayacak. Akademisyen kadrolari zaten kendi adamlari tarafindan dolduruldu yillardir olay hak etmeleri falan degil. Benim bolumumde de var yilin yarisi derse gelmeyip Jeep ile gezen docent. Sen bu adama bakip isini duzgun yapanlari magdur edemezsin. O zaman yolsuzluk yapanlari isinden edeceksin. Baktiginiz aci yanlış. Duz maasi falan muhabbeti de bildiginiz gibi degil. Oyle duz maasin 2-3 kati falan durumu yok. Sen burada hesabını isini duzgun yapan, yolsuzluk yapmayan adama gore yapmak zorundasin. Onlar zaten soyle boyle diyerek herkesi tohmet altinda birakiyorsun.

Sizin bölümü bilmem de bizim bölümde düzgün insan sayısı çok az. Ben bir de araştırıyorum bazen kişileri öyle öğreniyorum birçoğu oy verdiği partisi sayesinde bulunduğu konuma gelmiş görünen bu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı