Akıllı ev projesi

Makaleler
7
Daha fazla  
Herkese merhaba.
En başta şunu belirtmeliyim, akıllı ev sistemlerine, bileşenlerine oldukça yabancıyım. Ancak yazılım ve donanım konusunda araştırma yapmayı ve deneyerek bir şeyler oluşturmayı seviyorum.

Elimde iki adet Raspberry Pi var, biri model 2B, biri 4B 4GB. 2B'yi alışveriş fiyat takip botumu çalıştırmak, ev internetimin reklamlarını engellemek vs çeşitli işler için kullanıyorum. Model 4B'yi aktif olarak kullanmıyorum. Buna Home Assistant yükleyeceğim. Kullanmayı planladığım ürünler Zigbee destekli ürünler olacak, dolayısıyla bir adet de Sonoff Zigbee USG Dongle alacağım.

Evimde halihazırda bol miktarda tavan ledleri ve spotlar bulunduğu için bunları tek tek akıllı ampuller ile değiştirmeyi düşünmüyorum. Bunun yerine anahtarları akıllı hale getirmek için anahtarların arkasına Zigbee röleleri takmayı planlıyorum.

Evin giriş elektrik panosunda alta eklediğim, isminin de kontaktör olduğunu öğrendiğim, evin elektrikli panjurlarını kontrol eden röleler gördüm. Panjurların açma kapama anahtarlarına tek tek zigbee rölesi takmak yerine direkt olarak buraya bir modifikasyon yapıp panjurları da akıllı hale getirebilir miyim?

Evimin sadece iki odasında tavan ampulü var, diğer odalarda tavan ledleri ve spotlar var, o nedenle bu iki odanın tavan ampullerini zigbee destekli RBG ampuller ile değiştireceğim. Ama bu ampullerin anahtarlarına kontrol rölesi takmazsam bu kez anahtarı kapattığımda akıllı ampulün sistemle bağlantısı kesilecektir muhtemelen diye düşünüyorum. O nedenle bu anahtarları da akıllı hale getirmeli miyim sizce? Bir de anahtarı akıllı yapıp akılsız RGB ampul kullansam RGB kontrolünü home asistant üzerinden yapamam sanırım, değil mi?

Şimdilik aklıma takılanlar bu şekilde. Yardımcı olursanız sevinirim.

Kullanmayı düşündüğüm zigbee rölesi bu:
1666588628496.png

Yukarıda bahsettiğim kontaktör de şu:

20221023_194504.jpg
20221023_194446.jpg

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı