Akım Korumalı Priz Bilgisayarı Korur mu?

Katılım
24 Haziran 2016
Mesajlar
66
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Evde bazı elektronik cihazları fişe takınca kaçak akım rolesi atıyor. Evdeki ampullerin sürekli patlamasından akımlarda bir sıkıntı olduğu belli. 2 hafta önce durduk yere anakartım yandı. Kiracı olduğum için ev sahibi yaptırmadığı sürece evin problemini halletmeyi düşünmüyorum. Yakın zamanda 150-200 TL verip UPS alacak gücüm yok. Sistemimi korumak istiyorum. Akım korumalı priz işimi görür mü?
 
Elbette korur fakat piyasada "akım korumalı priz" adı altında satılan akım koruma görevi ile alakasız bir çok ürün var bunlara dikkat etmen gerekir. Kaliteli bir akım korumalı priz aldığın taktirde düşük ve yüksek voltajdan bileşenlerinin etkilenme riski çok düşük.
 
Korur, ama kaliteli bir marka bulmalısınız.
 
Kaliteli bir teknoloji marketinden alırsanız akım ve güç dalgalanmalarına karşı korur bilgisayarınızı. Sigorta paneli ile ilgili bir sıkıntı var oturduğunuz evde galiba. Bence ihmal etmeden alın.
 
Forumda ilgili konularda hep tunçmatik önerilmiş. Tunçmatiğin tekli prizini alıp ona üçlü fiş bağlayıp sistemi o şekilde kullansam kafi midir?
 
Tunçmatik daha uygun fiyatlı olduğu için önerilmiş olabilir. APC fiyat olarak biraz daha pahalı ama daha kalitelidir. Ayrıca tekli prize üçlü fiş bağlamayın. Sağlıklı olmaz.
 
Merhaba. Bakın, aslında her sıkıntının sebebi çok farklıdır, yani tek (ortak) bir nedene tümü dayanmıyor. Şöyle ki;
1- Ampüllerin apansız patlaması, panoda trifazlı (3 fazlı) genel bir dağıtım şekli olup tek fazla dağıtımı daire başına yapılırken nötr hattının gevşemesi veya yerinden tam ayrılmasıyla bu söylediğiniz durum direk ilgili olabilir.
2- Anakartınızın zamansız bozulması, statik elektriktriği tam olarak PC kasanızdaki PSU'dan boşaltamayan ve uygun olmayan toprak hattı kaynaklıdır veya PC'nizi toprak hattı çok sağlıklı olup topraksız priz-fişle kullanıyor olabilirsiniz. Bu durumda anakartın bozulma riski hep bulunur.
3- Cihazları prize takınca kaçak akım rölesinin atması ise çok daha farklıdır. Cihazlar metal gövdeliyse; faz - metal gövde, nötr - metal gövde arasında 30 mA'den fazla kaçak akımlar (İstenmeyen veya farkında olunmayan) varsa kaçak akım rölesi mutlaka atar. Bu kaçakları cihazlarıı açıp inceleyerek veya tamirciye göstererek tam olarak gidermeniz lazımdır.

Ev tesisatında topraklı prizlerde, örneğin nötr ile toprak yanlış kablolarla (karıştırılıp) prizde monte edilmişse prize her topraklı cihaz veya makina takıldığında cihazlarda iç sıkıntı yoksa bile her zaman kaçak akım rölesi düşer.

Akım korumalı prizler; çok yüksek voltajlar (Pikler) geldiği anda tam koruma yaparlar. Şebeke yapınız riskli olduğu için tüm elektroniklerden önce birer tane satın alıp koyabilirsiniz örneğin, çok çok yararlı olur. Ama asıl sorunu kaynağından, eğer nötr barası gevşemesi varsa bunun halledilmesi, toprak hattı çok zayıfsa veya hiç yoksa bunun yapılması, bir sıfırlama (Nötr ve toprak birleşik ise) yapılma durumu varsa eğer bunun iptali ve diğer söz konusu sıkıntıların halledilmesi akım korumalı prizlerden daha uygunudur. Bunun için UPS'ye pek gerek yok, çünkü periyodik veya sürekli kesintiler, küçük dalgalanmalar sizde yok, sadece cihazları yakıp bozacak aşırı pikli voltaj yükselmeleri var. Bunu da akım korumalı prizler her cihazdan önce kullanılarak bunları çok güvenle kullanılacak durumuna getireceklerdir.

Not: Akım korumalı prizde örneğin 2 adet 2 priz yuvası varsa ikisine birer tane topraklı fişli cihazları bağlayın, buraya takılacak olan çoklayıcı prizlerle tekrar bunu üçlemeye çalışmak çok uygun değildir kesinlikle. Cihaz sayısı çoksa eğer o zaman daha fazla prizi içeren akım korumalı prizleri özellikle de seçin. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı