Alaylı yazılımcı olmak için üniversite okumak şart mı?

Alaylı bir şekilde yapmayı düşünüyordum ama bazıları okuman gerek diyor. Bazıları okumasanda olur diyor. Her kafadan farklı şeyler dendiği için kafam cok karışıyor.
yani üniversite okudğunuzda alaylı yazılımcı olmuyorsunuz sanırım.
Alaylı olmak için okumayacaksın zaten.
Sadece başlığı okuyarak yorum yapmayın. Bazen başlığı moderatörler değiştirdiği için konuda anlatılmak istenenden farklı bir başlık ortaya çıkıyor. Konu da arkadaş açık ve net bir şekilde "Alaylı yazılımcı olacaktım ama okumadan olmaz diyenler var. Bazıları da okumasan da olur diyor." diye belirtmiş.
 
Türkiye'de hiçbir üniversiteden şu anda yazılım piyasasının gerektirdiği deneyimi kazanamazsın. Üniversite sana sadece yazılıma giriş ve algoritma temelleri gibi dersler verir.

Bir de temel seviyede bir bilgisayar nasıl çalışır yani basit bir elektrik akımı, karmaşık bilgisayar sistemlerine nasıl çevirir onu öğrenirsin.

Tabii bir ihtimal şanslıysan da sosyal çevrende kaliteli yazılımcılar denk gelir ve network oluşturmaya başlarsın.

Kısaca sadece üniversite derslerini alıp mezun olduktan sonra iş bulamazsın. Kendine katman gereken çok şey var.

Alaylı olmak için okumayacaksın zaten. Okula vereceğin enerji ve vakiti sürekli tekrar, ve denemeye vereceksin. Herkes okulda hatır hatır matematik kafa yorarken evde kendi 3D snake oyununu geliştirmeye çalışacaksın gibi gibi. Yani herkes okurken sen çalışacaksın. Akıcı İngilizce öğrenebilirsen veya biliyorsan çorap söküğü gibi gelir ama irade gerekli. İnsanlar 4 sene okulu bitirmeye çalışırken sen 4 sene kendi projen üstünde veya başkalarını projelerini geliştirmek üstüne çalışacaksın. Her gün. 4 sene boyunca (mesela yani) ama zaten mesleğin bu olacağı için hayatının büyük bölümünü bu rotasyonda geçireceksin o nedenle kendini sıkmadan bir rutin, tempo tutmaya alışmak en doğrusu olur.
Okursan mektepli olursun. Çoğu şeyi bilir, mantığını kavrarsın ama başarısızlıpı tecrübe etmek için geç kalmış olmak kötü bir durum bence. Düşe kalka öğrenmek daha kalıcı olur.

Ya işte ben matematik kısmını çok takıyorum o yüzden onlar olmadan alaylı olsam olur mu diye açtım olmuyorsa da bir denerim matematikte gelişmeyi.
 
Ek olarak matematik dersleri o kadar ağır değil, haftada bir kaç saat çalışmayla verilebilecek dersler*. Ve çoğu üniversitede ilk iki yıldan sonra matematik dersi olmuyor. Alaylı bir yazılımcının yapıp da, üniversiteli bir yazılımcının yapamayacağı bir şey yok ortada. Zamanını iyi planlayan kişi eğer iyi bir üniversitedeyse hem yeterince zaman ayırır yazılım çalışmaya hem de network yapma şansı olur.

*: Bir kaç saatten kastım 2 saat kadar minimum süreler değil. 4-5 saat gibi bir çalışma süresiyle dersi verirsin, 8-10 saat civarı bir çalışmayla (günde 2 saat civarı) yüksek notla geçersin eğer matematikle aran yeterince iyiyse.
 
Ek olarak matematik dersleri o kadar ağır değil, haftada birkaç saat çalışmayla verilebilecek dersler*. Ve çoğu üniversitede ilk iki yıldan sonra matematik dersi olmuyor. Alaylı bir yazılımcının yapıp da, üniversiteli bir yazılımcının yapamayacağı bir şey yok ortada. Zamanını iyi planlayan kişi eğer iyi bir üniversitedeyse hem yeterince zaman ayırır yazılım çalışmaya hem de network yapma şansı olur.

*: Birkaç saatten kastım 2 saat kadar minimum süreler değil. 4-5 saat gibi bir çalışma süresiyle dersi verirsin, 8-10 saat civarı bir çalışmayla (günde 2 saat civarı) yüksek notla geçersin eğer matematikle aran yeterince iyiyse.

Matematikle aram çok kötü sıfırdan başlamak gibi olacağım matematikten hep nefret ettim ama sonuç sevdiğim bir işte karşıma cıktı.
Neyse deneyeceğiz bakalım.
 
Sadece başlığı okuyarak yorum yapmayın. Bazen başlığı moderatörler değiştirdiği için konuda anlatılmak istenenden farklı bir başlık ortaya çıkıyor. Konu da arkadaş açık ve net bir şekilde "Alaylı yazılımcı olacaktım ama okumadan olmaz diyenler var. Bazıları da okumasan da olur diyor." diye belirtmiş.
Ben mesajı okudum, ona göre de uzun cevap verdim. Alaylı yani okul okumadan da bu işi yapabilir ama zahmeti başka olur dedim.

Türkiye'de üniversite okumak eğitim almaktan çok çevre edinmeye dayalı. Ben Turizm işletmeciliği okudum, üniversitede pek sosyal olamadım (Turizmcinin olması gerektiği kadar) ama derslerim özellikle işletme, muhasebe, kültür, bilişim çok iyi olmasına rağmen okuldan sonra tutunamadım. Çok aktif ve sosyal olan diğer arkadaşlar Türkiye'de Ankara dahil nerdeyse her bölgede turizm işiyle ilgili çok güzel ilerlemeler kaydettiler. Okuldaki sosyal çevreleri ile daha okul bitmedi bu işlere girmişlerdi bile. Ben cesaret edemedim açıkçası ve üniversite benim için Turizmin temelini öğrenmiş olduğum bir okuldan öteye gidemedi maalesef, benim aktif olamamam sebebiyle. Üniversiteyi USA gitmek için work and travel kullanmak için giren bir yakın arkadaşım (aynı zamanda sınıf arkadaşım) da geri gelmedi şuan Texas'ta vatandaşlık aldı ve orda Mustang arabasıyla fotoğraf atıyor, ben iç geçiriyorum.
Velhasıl kelam üniversite bir araç. Kendinizi ne yönde ilerletmek istiyorsanız bir amaç uğrunda kullanmanız gereken bir ortam. İlla bitirmek bile önemli değil. @hixin14 Arkadaşıma da söylemek istediğim, eğer girme şansın varsa üniversiteye girin ve başlayın. Keşke dememek için bu yolda bir adım atın. Lanet ezber isteyen matematik derslerini yapabildiğiniz kadar yapın, belki geçer notu ucundan yakalarsınız. Olmazsa da olmayıversin. Diğer derslerden, hocalardan öğrendiklerimiz sizin yapmak istediğiniz işte pratik bir yol öğrenmenize olanak tanır. Herkes gibi her şeyi ortalama, geçer seviyede yapamaz ama bir konuda çok yetenekli olabilirsiniz. Bunu gören bir hocanız sizi farklı bir dalda yönlendirebilir. Bu sizin de kendinizi göstermeniz ile alakalı. Reklam olmasın Rus bir otel zincirinde arkadaşı cımbızla koymuş bir hocamız vardı. Çocuk da etkili iletişim ve sorun çözmede özellikle de yabancı dilde çok iyiydi hakkını vermek lazım. Bunun gibi bir örnek sizde de oluşabilir. En kötü senaryoda bile üniversitenin tüm olanakları elinizin altında olacak. Tüm o bilişim araçları, kütüphaneler, merak ettiğiniz konulardaki bilgili insanlar. Sizin ilginizi çeken konuda çalışmak isteyen insanlar. Bunlar genel olarak üniversitenin olanakları. Derse girip çıkmaya üniversite bitirirseniz 4-5 senenizi biraz boşa geçirmiş olursunuz. İlla bir şey öğrenirsiniz ama geriye baktığınızda 4 sene bir konuda kendiniz çaba göstermeniz daha iyisini yapabilirdim diye pişmanlık oluşturmasın diye yazıyorum. Ben bu pişmanlığı yaşadım. Derse gir çık, notlarım iyiydi, okul dışında çalışmaya başladım notlarım düştü; okula asıldım sosyal hayat düştü, okul ve sosyal hayata asıldım bu sefer çalışamaz oldum. Bir şeye odaklanmak gerekiyordu.

Üniversiteye bu bilinçle gitmeyi düşünürseniz hem alaylı hem mektepli olursunuz. Biraz abartayım, okulda kafa ayarınızda aynı azme ve iradeye sahip 8-10 kişilik bir arkadaş grubu ile belki de kimsenin düşünmediği bir iş başarırsınız. Çünkü gerek kendi okulunuzda gerekse ülke çapında ve yurt dışından online olarak sürekli etkinlik ve projeler, yarışmalar o panoya asılacak ve kulağınıza gelecek.

Ben üniversite okumanız tarafındayım, matematikten korkmayın. Sınıfı geçecek notu sadece o ders belirlemez. Diğer derslerde en iyi olursanız son sınıfa kadar tırmanabilirsiniz. Ben öyle yapıp muhasebeyi son sınıfta tek ders olarak alıp A ile verip bitirdim. Olmasaydı da kabulümdü. Hayat devam ediyor.
 
Ben mesajı okudum, ona göre de uzun cevap verdim. Alaylı yani okul okumadan da bu işi yapabilir ama zahmeti başka olur dedim.

Türkiye'de üniversite okumak eğitim almaktan çok çevre edinmeye dayalı. Ben turizm işletmeciliği okudum, üniversitede pek sosyal olamadım (turizmcinin olması gerektiği kadar) ama derslerim özellikle işletme, muhasebe, kültür, bilişim çok iyi olmasına rağmen okuldan sonra tutunamadım. Çok aktif ve sosyal olan diğer arkadaşlar Türkiye'de Ankara dahil neredeyse her bölgede turizm işiyle ilgili çok güzel ilerlemeler kaydettiler. Okuldaki sosyal çevreleri ile daha okul bitmedi bu işlere girmişlerdi bile. Ben cesaret edemedim açıkçası ve üniversite benim için turizmin temelini öğrenmiş olduğum bir okuldan öteye gidemedi maalesef, benim aktif olamamam sebebiyle. Üniversiteyi USA gitmek için work and travel kullanmak için giren bir yakın arkadaşım (aynı zamanda sınıf arkadaşım) da geri gelmedi şu an Texas'ta vatandaşlık aldı ve orada Mustang arabasıyla fotoğraf atıyor, ben iç geçiriyorum.
Velhasıl kelam üniversite bir araç. Kendinizi ne yönde ilerletmek istiyorsanız bir amaç uğrunda kullanmanız gereken bir ortam. İlla bitirmek bile önemli değil. @hixin14 arkadaşıma da söylemek istediğim, eğer girme şansın varsa üniversiteye girin ve başlayın. Keşke dememek için bu yolda bir adım atın. Lanet ezber isteyen matematik derslerini yapabildiğiniz kadar yapın, belki geçer notu ucundan yakalarsınız. Olmazsa da olmayıversin. Diğer derslerden, hocalardan öğrendiklerimiz sizin yapmak istediğiniz işte pratik bir yol öğrenmenize olanak tanır. Herkes gibi her şeyi ortalama, geçer seviyede yapamaz ama bir konuda çok yetenekli olabilirsiniz. Bunu gören bir hocanız sizi farklı bir dalda yönlendirebilir. Bu sizin de kendinizi göstermeniz ile alakalı. Reklam olmasın Rus bir otel zincirinde arkadaşı cımbızla koymuş bir hocamız vardı. Çocuk da etkili iletişim ve sorun çözmede özellikle de yabancı dilde çok iyiydi hakkını vermek lazım. Bunun gibi bir örnek sizde de oluşabilir. En kötü senaryoda bile üniversitenin tüm olanakları elinizin altında olacak. Tüm o bilişim araçları, kütüphaneler, merak ettiğiniz konulardaki bilgili insanlar. Sizin ilginizi çeken konuda çalışmak isteyen insanlar. Bunlar genel olarak üniversitenin olanakları. Derse girip çıkmaya üniversite bitirirseniz 4-5 senenizi biraz boşa geçirmiş olursunuz. İlla bir şey öğrenirsiniz ama geriye baktığınızda 4 sene bir konuda kendiniz çaba göstermeniz daha iyisini yapabilirdim diye pişmanlık oluşturmasın diye yazıyorum. Ben bu pişmanlığı yaşadım. Derse gir çık, notlarım iyiydi, okul dışında çalışmaya başladım notlarım düştü; okula asıldım sosyal hayat düştü, okul ve sosyal hayata asıldım bu sefer çalışamaz oldum. Bir şeye odaklanmak gerekiyordu.

Üniversiteye bu bilinçle gitmeyi düşünürseniz hem alaylı hem mektepli olursunuz. Biraz abartayım, okulda kafa ayarınızda aynı azme ve iradeye sahip 8-10 kişilik bir arkadaş grubu ile belki de kimsenin düşünmediği bir iş başarırsınız. Çünkü gerek kendi okulunuzda gerekse ülke çapında ve yurt dışından Online olarak sürekli etkinlik ve projeler, yarışmalar o panoya asılacak ve kulağınıza gelecek.

Ben üniversite okumanız tarafındayım, matematikten korkmayın. Sınıfı geçecek notu sadece o ders belirlemez. Diğer derslerde en iyi olursanız son sınıfa kadar tırmanabilirsiniz. Ben öyle yapıp muhasebeyi son sınıfta tek ders olarak alıp a ile verip bitirdim. Olmasaydı da kabulümdü. Hayat devam ediyor.

İmkanım olur mu emin degilim ama olursa gireceğim hocam teşekkür ederim sizde umarım hak ettiğinizi alırsınız.
 
İmkanım olur mu emin degilim ama olursa gireceğim hocam teşekkür ederim sizde umarım hak ettiğinizi alırsınız.
Konuyla alakasız ama şuan demir çelik sektöründe çalışıyorum. 😂 Dediğim gibi üniversite imkanlaı ve sosyal ortamı itibariyle bir araç. Umarım kazanır ve bu ortama dahil olursunuz. En basitinden edinmeniz gereken bir yazılım aracını veya devre kartını okul size bedava sunar gibi gibi. Bu işi evde boş durmayayım diye YouTube ile giren tanıdığım da var. Şuan online işi var. Belki üni. gitseydi daha başarılı olurdu belki de matematik zor diye okulu ve bu işleri komple silerdi; o zaman da yapabileceği bir işten vazgeçmiş olurdu.
İnşallah güzel kararlar verirsiniz ve hiç bir zaman keşke demezsiniz. Hayatta başarılar dilerim.
 
Konuyla alakasız ama şu an demir çelik sektöründe çalışıyorum. 😂 dediğim gibi üniversite imkanlaı ve sosyal ortamı itibarıyla bir araç. Umarım kazanır ve bu ortama dahil olursunuz. En basitinden edinmeniz gereken bir yazılım aracını veya devre kartını okul size bedava sunar gibi gibi. Bu işi evde boş durmayayım diye YouTube ile giren tanıdığım da var. Şu an Online işi var. Belki üniversite. Gitseydi daha başarılı olurdu belki de matematik zor diye okulu ve bu işleri komple silerdi; o zaman da yapabileceği bir işten vazgeçmiş olurdu.
İnşallah güzel kararlar verirsiniz ve hiçbir zaman keşke demezsiniz. Hayatta başarılar dilerim.

Yani ben burada bir kurs buldum 50 saati tamamladım bitti şahsen dediğin gibi direkt üniversiteye gidip o matematik derslerin görseydim bırak 50 saati direkt kaçardım.
Yine yorumlarınız için teşekkür ederim. Size de hayatta başarılar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı