Alındı: ASUS GTX 1050 Ti Expedition

  • Konuyu başlatan Akif
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 21
  • Görüntüleme 2B
APU sisteme sonunda ekran kartı alabildik. 1.5 yıl önceki sıfır 1650 Super parası verdiğim için üzgün, piyasanın epey altında aldığım için ise mutluyum. 5 yıllık bir kart, ancak piyasayı düşününce "APU'dan iyidir yav" diyerek aldım. İlk söylemek istediğim şey NVIDIA'ya geri döndüğüm için çok mutluyum. Canım NVIDIA'm. İkincisi ise hayatımda çok bir şey değişmediği. Dün oynadığım oyunları oynuyorum yine. Sadece biraz daha iyi görünüyor, biraz daha akıcı. Verdiğim paraya değer miydi bilmiyorum. Zamanla göreceğiz bunu. Ancak orada var olduğunu bilmek bile hoş duygulara sebep oluyor. Yine de oyun önermek isterseniz dinlerim. Şimdi karttan bahsedelim. Ancak kart nasıl, özelliği nedir bahsetmeyeceğim. 5 yıllık kart herkes ezberledi zaten. 2021 yılında nasıl sonuç veriyor, buna bakalım kısaca.

Ekran kartını GTA V, Forza Horizon 5 ve Dota 2'de test ettim şimdilik. Dota 2 ve GTA V'te tahmin edebileceğiniz gibi en yüksek ayarlarda 60 FPS'in üstünde performans elde ettim. Ancak bunlar zaten eski oyunlar. Forza'da durum ne? Forza'da da sonuç gayet iyi. 1080p High ön ayarda 55-60 FPS elde ediyorum. Oyun çevre grafikleri bakımından biraz bozuk olsa da 1080p High ayarlarda bu FPS ile oynayabilmek gayet güzel. Oyun gerçekten akıyor. APU ile 35 FPS'te oynuyordum ama oynanması gereken şekli buymuş. :D Ayarları Ultra yapınca 5-6 GB'a varan bellek gereksinimi oluyor ve doğal olarak kart altından kalkamıyor. Fazladan bellek olsa da bu ayarlarda 30 FPS falan veriyor. Yok agacım, High iyidir.

Bahsetmek istediğim bir diğer husus da APU sisteme ekran kartı takmak. BIOS'tan dahili grafiği devre dışı bırakıp ekran kartına geçmek korkutucu oldu. İlk seferde görüntü vermeyince "aha geçmiş olsun" dedim. Sistemi kapatıp açınca sorun kalmadı, çalıştı. APU sürücüsü üstüne Nvidia yine ilk seferde kurulmayıp korkuttu ama ikinci denemede çalıştı sorunsuzca. Sonrasında kartın benim için en önemli özelliği olan 0 dB fanlarına bakayım dedim. Furmark açtım, kart ısınmıyor. Oyuna girdim, kart ısınmıyor. Sitede yazana göre 55 derecede açılıyor fanlar. Nitekim öyle de oldu. Ancak birkaç saniyede bir fanlar kapanıp açıldı. Bununla ilgili GPU-Z görüntüsünü aşağıya koyuyorum. Fan hızının dibe vurup tekrar yükseldiğini görebilirsiniz. Oda da soğuk diye ısıtıcıyı açtım, oyunda da biraz zaman geçirince kart sonunda 65 dereceyi geçti ve fan sürekli çalışmaya başladı. 55-65 derece arasında fan sürekli açılıp kapanıyor. 65'ten sonra devamlı çalışıyor. İlginç geldi bu durum bana. Normal değilse bilgilendirirseniz mutlu olurum.

Kartın üstünde 8 cm fan olmasına rağmen gayet sessiz. İlk kez bir Asus bileşen kullanmam bana da garip gelse de hoş bir deneyim. Bir çok hoşuma giden durum ise kartın kendi kendine çok yüksek frekanslara çıkması. GPU Tweak 2 ile kartı OC moduna aldım. Oyun içinde 1800 MHz'e yaklaşan çekirdek hızlarını görünce epey şaşırtım. Kartın default çekirdek hızı 1342 MHz. 450 MHz gibi bir fark gayet iyi. Bunda kartın serin çalışmasının çok büyük etkisi var elbette. Oyunlarda 70 dereceyi görmedim. Tabi kartın serin çalışmasında da oda sıcaklığının etkisi var. Soğuk olmasa da sıcak değil oda. Yazın kartın asıl soğutma performansını göreceğiz diye düşünüyorum. Ancak bu yüksek frekansların bize kötü bir yansıması da olmuyor değil. 3200G, bildiğiniz dümdüz 1050 Ti'a darboğaz yapabiliyor. GTA V'te buna rastlamadım ancak Forza Horizon 5'te Multiplayer'da net darboğaz oluyor arkadaşlar. 3200G'nin işlemci gücünün yetersizliği. Vitor hocama yazar bu durum.

Günün sonunda verdiğim paranın kendisinin de bir değeri olmadığı için ürünü sevdiğimi söyleyebilirim. APU'dan kurtulup gerçek bir işlemciye de geçince sistem son halini almış olur diye düşünüyorum. Tabi siz de takdir edersiniz ki bilgisayar yükseltmesi asla bitmez. Ofis işlerini görsün diye topladığım APU sistem bugün ilk halinden çok başka yerde. Duracağımız yeri iyi bilmek gerek. Şimdi de açıklamalarıyla fotoğrafları koyuyorum aşağıya.

Fanın kapanıp açılması ve 65'ten sonra tam çalışması:

ee06c348-7104-470b-8cde-96f9a8a3e90e.jpg


GPU-Z:

1641023780420.png


Kartın kendisi:

ca9d201a-21f2-4921-9379-280cf9522ff1.jpg


Sistemde kasa, anakart, ekran kartı hepsi ekonomik boy. Bu sebeple 120mm'lik blok devasa görünüyor. Yine de bu görüntüyü sevdim. Sessiz, sakin ve çirkin. :D

64514a32-3322-4dc5-ae23-1cbf39915eee.jpg
 
Güle güle kullanın arkadaşımda hala Gtx1050ti kullanmakta MSI versiyonu olması gerekiyor ondada istediğiniz oyunları düzgün şekilde 60+ fps oynatıyorsa tatmin etmeme gibi bir durum söz konusu değil zaten. Türkiye'de yaşayan bireyler olarak artık bu tarz şeylere alıştık kulaklığım kırıldı fakat yenisini almaya çekiniyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı