Çok mümkün görünmüyor ama en hızlı yol bence kelime ağırlıklı çalışmak olur çünkü hemen her dilde en çok zaman alan şey kelime bilgisini geliştirmek oluyor.
Bunun en kolay yolu da bilmediğniz kelimenin geçtiği basit örnek cümleler üzerinden çalışmak. Türkçe çeviri ile olmuyor. Hem birebir karşılamıyor. Hem de başlangıç seviyesi hariç kafanın full Almanca'da kalması lazım dilde akıcılık için. Çeviri ile kelime çalışırken Türkçe Almanca sürekli geçeceği için verimli olmuyor. Basit cümle olmasının sebebi de idealde cümlede tek bilmediğiniz kelime olması. Böylece çeviriye gerek kalmadan cümlenin gidişatından kelimenin anlamını çıkarabileceksiniz.
Basit cümleleri düzenli tekrar ederek kelimeler basit cümleler üzerinden öğrenilebilir. Düzenli tekrar için Anki gibi flashcard uygulamaları var.
Bu yöntemle çalışmak için şöyle bir yöntem izlenebilir:
C2 kelime listesini bulup indirin. Anki'ye csv olarak import edin. Smart Notes eklentisi ile chatgpt üzerinden bu kelimenin geçtiği basit cümleler oluştur diyerek basit cümleler oluşturdun. Kartın ön tarafı kelime + kelime seslendirmesi ve cümle + cümle seslendirmesi olsun. Eğer Almanca'nız iyiyse seslendirmelere de çok gerek yok. Seslendirme için Anki'deki AwesomeTTS eklentisini kullanabilirsiniz. Bazı dillerde cihazın kendi seslendirmesi de iyi oluyor bu eklentiyi de gerek olmayabilir.
Japonca için şöyle kullanıyorum, kart önü:
Eki Görüntüle 2290117
Kart arkası:
Eki Görüntüle 2290119
Ön taraftaki kelime ofis. Üstte bu var bunu öğrenmeye çalışıyorum. Altta Örnek ofis sessiz cümlesi var. Sessiz kelimesini zaten biliyoruz. Böylece cümleden çeviriye gerek kalmadan anlamı öğreniliyoruz. Tabi arkada ne olur ne olmaz diye cümle çevirisi de var ama buna bakmaya genelde gerek kalmıyor. Kelimeyi ilk öğrenirken bakılıyor.
Almanca için seslendirmelere ihtiyaç olmayabilir. Seslendirmeleri de sırayla otomatik oynatıyor Anki.
Arka tarafa Reverso Context linki de ekledim kelimenin diğer kullanım örneklerine hızlı bakabilmek için. Almanca için de işe yarar muhtemelen.
Tabi sadece bu çalışma ile C2 olunmaz bol bol okuma yapmak da gerek ama sadece okuma ile de hızlı kelime öğrenilemiyor yavaş kalıyor çünkü C2 kelimelere denk gelme şansınız düşük. Bu yöntemle temel yapıp sonra bu kelimelerle ilgili alanlarda içerik bulup okumak dinlemek mantıklı olabilir.