Almanya 2018'de Vettel'in aracının kanadından kopan parça

Kazanın direkt nedeni o parça olamaz. Ön kanattan kopan parça aracın ön bastırma kuvvetini düşürür, virajlarda önden kaymaya neden olur. O virajda Vettel arkadan kayma başlar başlamaz kontra veriyor fakat bir nedenden dolayı (muhtemelen bastırması azaldığı için hafifleyen ön taraf yüzünden) beklediğinden fazla tepki geliyor araçtan. Sonrasında pist dışına çıkıyor, frenlere asılmış durumdayken kontraya devam ediyor. Nedenini anlamadığım şekilde o anda ön tekerlekler kilitlenip 2. kontraya cevap vermemişler ancak duvara girdikten sonra tekerlekler direksiyona tepki verip dönüş yapmaya devam ediyor.

Vettel'in buradaki hatası o virajda geç frenleme yapıp arka frenleri kilitlemesi. Arkadan kaymayı başlatan neden direkt olarak bu. Ön kısımdaki tekerlekler neden 2. kontraya karışılık vermiyor bilmiyorum ama araçtaki bir mekanik problem de olabilir, sürüş dinamiklerinde bizim bilmediğimiz bir değişkenden dolayı sistem otomatik olarak kilitleme yapmış da olabilir. Bu konuda direkt mekanik hata olsaydı bence Vettel bu yarıştan sonra bunu açıklardı, kendi hatası olduğunu söylemezdi ki bunu yapmaması için bir neden yok. Bu yüzden sistemsel olarak bir kilitleme söz konusu olma ihtimali var.

Yarış sonrasında Vettel açıklamasında hata benim ama büyük bir hata değildi, büyük bir etkiye neden olan ufak bir hata yaptım demesi de açıkçası sürüşle ilgili bir şeyden dolayı o kilitlenmenin olduğu ihtimalini güçlendiriyor. Tamamen mekanik olarak bağlantı kopmuş olsa duvara çarptıktan sonra tekrar tekerlekler direksiyona tepki vermezdi sanırım.
 
Ön kanat kazaya sebebiyet vermiş ancak tamamen ön kanat yüzünden kaza yaptı ben de diyemem. Zor şartlar altında yapılmış bir kaza, ben direkt bu yüzden suçlamıyorum. Vettel'in son 2-3 yılda bundan çok daha bariz kuru pistte yaptığı hatalar var, asıl onlar saç baş yolduran hatalar.
 
Ön kanat kazaya sebebiyet vermiş ancak tamamen ön kanat yüzünden kaza yaptı ben de diyemem.
Ön kanat sadece ilk kontrada aracın önü hafiflediği için beklenenden çok ilk tepki vermesine neden olmuş. Benim asıl merak ettiğim direksiyon sisteminin tekerleklere komut veremeyip 2. kontrada tepkisiz kalmaları oldu burada. 2. kontrada tekerlekler tepki verseydi en azından yarışı kaybetse de devam edip puanlarını alabilirdi.

Arka tekerlekler kilitlendi, nedeni belli. Viraja girerken geç fren yapıp bırakma zamanlamasını kaçırınca kilitlenmesine neden oldu ki hata zaten burada. 2. hata Vettel gibi tecrübeli bir sürücünün hesap etmesi gerekecek şekilde kontrada hafifleyen önün fazla tepki vermesini düşünmemesi ama bu laf edilecek bir hata da değil. Sonuçta baskı altında atlanabilecek basit bir ayrıntı. Tekerleklerin 2. kontraya cevap vermemesi soru işareti oluşturan kısım, nedenini gerçekten anlayamıyorum ancak mekanik bir hatadan dolayı olsaydı hem Vettel bu duruma düşmek yerine bunu söylerdi hem de duvara çarptıktan sonra tekerlekler tekrar komut almaya başlamazlardı. İşin o kısmını Vettel ya da Ferrari teknik ekibinden birine sorup öğrenmek lazım, artık 8-10 bin $ kadar bir parayı Paddock girişi için verecek kadar gözüm kararırsa kesin soracağım şeylerden biri bu olur. :D
 
İşin o kadar mekanik kısmını bilmiyorum. Vettel yarıştan sonra kendi hatası olduğunu itiraf etmişti, mekanik arıza olsaydı söylerdiler. Yağmur altında ve pistte zor koşullar vardıi baskı da var. Bu yüzden bu yarış hatasını normal karşılıyorum ben. Dediğim gibi kuru şartlarda yaptığı bariz hatalar son 2-3 yılda çok fazla.
 
2018 Almanya üzerinde bu kadar durulmasının asıl sebebi bence kaza değil, bu yarıştan sonra Vettel'in odağını kaybedip sürekli kötüleşme yoluna girmesi. Hamilton'a karşı mücadele ederken kontrolü kaybettiği yarış olarak hatırlanacak onlarca yıl sonra da. Gerçi bu yola gireceğinin sinyallerini 2017 yılında 2-3 defa vermişti ama 2018 pes etme noktası olmuş olabilir.

Mesela geçen yıl Bahreyn'deki spini daha kötü bir hata, hem Hamilton'a pist üstünde geçiliyor hem de yetişmeye çalışırken şikan üstüne çıkmadığı halde arka tarafı kaybediyor. İlk sezonundaki çaylaklarda görülür bu hatalar normalde.
 
Ferrari'nin bir 2017 aracına bakıyorum bir de yeni sezon araçlarına. Eğer 2017'de biraz daha rekabetçi güç ünitesi çıkarabilmiş olsalardı belki de bu ivmeyle Mercedes sadece 3 şampiyonluk kazanabilecekti.
 

Geri
Yukarı