Almanya'da Yaşamak Gerçekten Zor mu?

ABD'de yaşamak zor deseler bir yere kadar anlarım çünkü barınma, sağlık ve eğitim giderleri korkunç boyutlarda. Yardım fonları da pek kapsamlı değil. Sağlık ve çocuğunun eğitim giderleri nedeniyle iflas eden milyonlar var ve iyi bir hayat için gerçekten çok çok çalışmak gerekiyor. Yalnız bunun Almanya için çoğunlukla geçerliliği yok, üvey babam 32 yıl, üvey annem de 25 yıl Almanya'da yaşadılar. Babam üst düzey görevlerde de bulundu ve ikisinin dediği şey ise orada iş hayatı zor oldu.

Sordum hayatınızda hiç Cumartesi - Pazar günü çalışmak zorunda kaldınız mı diye, sadece 1 defa Cumartesi yarım gün çift ücretle çalışmışlar o kadar yılda. Sordum hiç sabah 8'de firmaya gittiğinizde gece 12'de işten çıktınız mı diye, o kadar yıl boyunca hiç fazla mesai yapmak zorunda kalmamışlar. Biri çeyrek asır, diğeri daha da uzun süre orada çalışıyor ve 1 saat fazla mesaileri yok, sadece 1 defa Cumartesi yarım gün çalışmışlar ve orada çalışma şartları zor diyorlar! Dalga geçip epey bir gömdüm, benim o dönemki çalışma saatlerimi ve koşullarımı söyledim. Sonradan bir daha ağızlarını açamadılar.

Kiralar fazla olsa da dar gelirliler için Avrupa ülkelerinin çoğunda ciddi bir kira yardımı mevcut, Almanya'da da büyük ihtimalle kira yardımı vardır. Asgari ücretinin üzerine o yardımı da ekle, hangi ülkede alım gücü anlamında yaşamak daha zor sen karar ver. Çalışma koşullarına girmiyorum bile, bu ülkedeki insanların yarısından fazlası üç kuruş para için Cumartesi günleri dahil günde ortalama 10-11 saat çalışıyorlar. Orada en azından kendine ayırabileceğin vaktin olur, en azından sonraki iş haftasına dinlenebileceğin zamanın olur!
Çok haklısınız. Muhtemelen Avrupa'da ortalama çalışma 6-8 saat arasıdır diye düşünüyorum. Burada insanlar asgari ücret almak için 10 saatten fazla çalışıyorlar. Kendilerine vakit ayıramıyorlar. Daha da önemlisi geçinemiyorlar...

Burada insanlar asgari ücret almak için 10 saatten fazla çalışıyorlar. Kendilerine vakit ayıramıyorlar. Daha da önemlisi geçinemiyorlar...
İşin beni asıl sinirlendiren tarafı Avrupa için bunları diyenlerin ikiyüzlülüğü. Geri gelin madem orada yaşayamıyorsanız. Geri gelirken de altındaki BMW'yi, geçinemediğini iddia edip bankada biriktirdiğin o paraları ve mis gibi çalışma koşullarını da bırak gel. Bunu diyorsun, alayı yan çiziyor. Nankör riyakarlar... Geçinemediğini iddia edenlere bak, emekli olup burada 70 metrekarelik ardım kadar daireye sırf Çeşme'de olduğu için 300,000 € verebiliyorlar. Benim işime geliyor bu durum tabii, 70 metrekarelik dairelere Türkiye'de 300,000 € verenin aklıyla da dalga geçmek lazım, sadece riyakarlığıyla değil.

Son düzenleme:
Avrupa'da ortalama çalışma 6-8 saat arasıdır diye düşünüyorum.
Bir tanıdığımdan bildiğim kadarıyla sabah mesaisi 07.00'da başlayıp öğlen 15.00'da bitiyor. 8 saat, çoğu kurumsal şirket için ideal ve normal.

Bir de tanıdığım saat 3'ten sonra hiçbir Almanı çalışırken göremezsin demişti. Bu ülkede insanlar sabah girip akşam 7'de, 8'de işten çıkıyor. 10 saat çalışıp üstüne 2-3 saat mesai yapanlar var 3 kuruş için. Siz şimdi bu adamlardan hayal gücü, üretkenlik bekleyebilir misiniz? Ben bekleyemem.

Yukarıda vizyonsuz bir Almancı da ekonomi yok, Almanya'nın yarısı Türk demiş. Avrupa'nın en sağlam ülkelerinden birine çapulcu demiş. Ulan aptal herif, daha çalıştığın Mercedes'in nereye ait olduğunu bilmiyorsun. Seni bu vizyonla o topraklara sokan kimse, o şirketlerde çalıştıran kimse onu bulmak lazım.

Biz harcanıyoruz, bu değişikler de hayatını yaşıyor işte...

İşin beni asıl sinirlendiren tarafı Avrupa için bunları diyenlerin ikiyüzlülüğü. Geri gelin madem orada yaşayamıyorsanız. Geri gelirken de altındaki BMW'yi, geçinemediğini iddia edip bankada biriktirdiğin o paraları ve mis gibi çalışma koşullarını da bırak gel. Bunu diyorsun, alayı yan çiziyor. Riyakarlar...
Bazen dedemin yerine koyuyorum kendimi. Türkiye'den 1 Milyon TL'lik yatırım yapsam. Ve sürekli yapmaya devam etsem. Ve Viyana'da ortalama bir hayat sürsem. Bende gelmek istemezdim sanırım. Üstelik bunları otobüs şoförlüğü yaparak yaptı.

Gördüğüm kadarıyla buradaki herkes, "ben Almanya'da kalacağım" deyince vatandaşlık veya oturma izni verildiğini sanıyor. Bu iş söylendiği kadar kolay değil. Gitmeyi kararlaştırdığınızda önünüze daha bir ton engel çıktığını göreceksiniz.
Şu an gitmesi çok daha zor ama zamanında vasıfsız adamlar kas gücü olarak gitti ve şimdi Türkiye'deki vasıflı adamlardan daha iyi durumdalar. Asıl sitem buna. Herkes için her zaman gitmek zor olsaydı bu kadar olay olmazdı.

Gördüğüm kadarıyla buradaki herkes, "ben Almanya'da kalacağım" deyince vatandaşlık veya oturma izni verildiğini sanıyor. Bu iş söylendiği kadar kolay değil. Gitmeyi kararlaştırdığınızda önünüze daha bir ton engel çıktığını göreceksiniz. Almanya sevicileri mesajıma hemen "kızgın" atmasın lütfen.
Sadece ben Almanya'ya gitmek istiyorum demedim. Ortalama üstü bir üniversitede bilgisayar veya yazılım mühendisliği okuyup, yüksek lisansımı yapıp, İngilizce ve Almanca'mı iyi bir şekilde geliştirerek gitmeyi düşünüyorum. Eğer vize olayları falan çok sıkıntı çıkarırlarsa yapacak bir şey yok. Üstteki arkadaşın dediği gibi zamanında çok vasıfsız eleman gitti. Şimdi kolay kolay gidilmiyor onu biliyorum. Şansımı deneyeceğim eğer olmazsa kafamı taşlara vurmayacağım tabii ki. Türkiye'de kalıp yaşamaya devam edeceğim.

Gençliğimiz harap olacak hatta oldu galiba. Coğrafya kaderdir sözü içimizi acıtıyor.
Gençlik bitti, en güzel dönemlerimiz sömürülerek ve ağır şartlarda çalışarak geçti. Acı gerçek ise sadece bizim neslimiz değil, ülke freni patlamış kamyon gibi gittiği sürece sonraki nesillerin de gençliği ve geleceği çalınacak.

Bu yüzden üremeyin. Üreyecek olsanız dahi çocuğunuza iyi bir gelecek sunacağınızdan gözünüz kapalı emin olun.

Bazen düşünüyorum, böyle bir dönemde, böyle bir sistemde dünyaya gelmek için ne gibi bir suç işledim diye. Cevap yok. :D

Gençliğimiz harap olacak hatta oldu galiba. Coğrafya kaderdir sözü içimizi acıtıyor.
Yanlış kararlar sonucunda bu noktaya geldiğimizi düşünüyorum. Pek siyasete çekmek istemiyorum konuyu. Türkiye'de doğmaktan ve Türk olmaktan pişman değilim. Ama geleceğimi düşünmek zorundayım.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı