AM4 yerine AM5 sistem toplamaya değer mi?

Yer
İstanbul
Daha fazla  
Sistemimi güncellemek istiyorum. Şu an i5 9400F ve RTX 2060 var. Başta Ryzen 5 5600 ve RTX 4060 almayı düşündüm fakat ileride ekran kartını değiştirmek istediğimde bu sefer her türlü işlemci, anakart ve RAM'i değiştirmem gerekecek. Ryzen 5 7500F aldığımda ise fazla fiyat çıkıyor; işlemci, anakart ve RAM'e ikinci elden 10k civarı para vermem gerek, öbür seçenekte ise 5K'ya kapatabiliyorum. Siz olsanız ne yapardınız? 5600 alsam bundan 2-3 sene sonra 2K yüksek ayarlarda oyun oynatır mı?

AM5/DDR5 toplanmalı bence de, işlemciyi 8400F alabilirsin 4bin TL nin altında fiyatı ve çok kötü bir işlemci değil. Senin işini görecektir.

Değer. Sıfırdan sistem toplanacaksa şu saatten sonra AM4/DDR4 sistem toplanmaz. Mutlaka AM5/DDR5 toplanmalı.
Sıfır değil hocam 2. el her türlü. Az çok anlıyorum zaten sıfır parası vermek gereksiz pahalı bir şey almadığım sürece.

AM5/DDR5 toplanmalı bence de, işlemciyi 8400F alabilirsin 4bin TL nin altında fiyatı ve çok kötü bir işlemci değil. Senin işini görecektir.
Oyun için kötü diyorlar. Diğer parçalara o kadar masrafı yaptıktan sonra sorun değil 7500F alırım zaten, sadece şu an gu masrafı yapmama değecek mi onda kararsız kaldım. Mesela 2K kartı olarak 4070’i mi baz almam lazım, ilerde 2K’da darboğaz yapıp yapmayacağı konusunda?

Sıfır değil hocam 2. el her türlü. Az çok anlıyorum zaten sıfır parası vermek gereksiz pahalı bir şey almadığım sürece.

Oyun için kötü diyorlar. Diğer parçalara o kadar masrafı yaptıktan sonra sorun değil 7500F alırım zaten, sadece şu an gu masrafı yapmama değecek mi onda kararsız kaldım. Mesela 2K kartı olarak 4070'i mi baz almam lazım, ileride 2K'da darboğaz yapıp yapmayacağı konusunda?

7500F alman daha iyi olur. Bu arada DDR5 ve AM5 sistem alman çok daha mantıklı. Eski ve güncellemeye uygun olmayan sistem almanı önermem. Senin yerinde olsam ve bütçem uygunsa AM5 sistem alırım.

İleride 2K’da darboğaz yapıp yapmayacağı konusunda?
Darboğaz konusu, işlemcinin ekran kartını besleyememesinden kaynaklı bir durumdur. Diyelim ki 7500F aldınız ve 4070 ile kullanıyorsunuz. Monitör 1440p olduğu için 4080 bile alsanız o işlemci rahat besler. Ekran kartını değiştirmek istediğiniz zaman işlemcinizi de geliştirmenize gerek kalmaz. Ama 5080 ya da 5090 gibi bir kart almak isterseniz, 2k'da 7500F darboğaz yapacaktır. O zaman işlemciyi de değiştirmeniz (geliştirmeniz) gerekir.

Almışken, 5k'yı 10k'yı çok gözünüzde büyütmeyin. AM4 sistem toplamanın tek mantıklı yolu arkadaşınızdan ya da ikinci el çok çok uygun bir fiyata 5800X3D ya da 5700X3D bulmanız durumunda toplanabilir. Diğer türlü israf olur. Tavsiyem AM5 toplamanız yönünde.

Darboğaz konusu, işlemcinin ekran kartını besleyememesinden kaynaklı bir durumdur. Diyelim ki 7500F aldınız ve 4070 ile kullanıyorsunuz. Monitör 1440p olduğu için 4080 bile alsanız o işlemci rahat besler. Ekran kartını değiştirmek istediğiniz zaman işlemcinizi de geliştirmenize gerek kalmaz. Ama 5080 ya da 5090 gibi bir kart almak isterseniz, 2k'da 7500F darboğaz yapacaktır. O zaman işlemciyi de değiştirmeniz (geliştirmeniz) gerekir.

Almışken, 5k'yı 10k'yı çok gözünüzde büyütmeyin. AM4 sistem toplamanın tek mantıklı yolu arkadaşınızdan ya da ikinci el çok çok uygun bir fiyata 5800X3D ya da 5700X3D bulmanız durumunda toplanabilir. Diğer türlü israf olur. Tavsiyem AM5 toplamanız yönünde.
Muhtemelen 7500F ile 4060 Ti çekeceğim gibi duruyor. İkinci elden 2-3k fazla verip 4060 Ti almak daha mantıklı geldi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı