Bu adam boşa mı kullanıyor veya bu adam kolaylıklarını anlatmış diye bir mantık yok maalesef. Şuan ben de istesem sigara kullanmak neden sizi rahatlatır diye insanları sigaraya yönlendiren bir yazı yazarım. İşin içindeki biri olarak belki de şuan sistemde 50'den fazla tool yüklüdür. Her proje için ayrılmış nodejs kütüphaneleri vs. vs.
Günlük yaşantıda Linux bir web geliştiricisi olarak bence zulümden başka bir şey değildir. Düşünsenize GB'ları bulabilecek toollar indireceksiniz. İşiniz bitip bunları sistemden silmek istediğinizde sizi çok meşakkatli bir süreç bekliyor. Zamanında Ubuntu'da LEMP'i, ismini hatırlamadığım başka bir Nginx kütüphanesinden önce kurmuştum. Teker teker, herhangi bir sorun yaşamadan sites-available yedeği alıp LEMP'i tekrar kurdum fakat ne yaparsam yapayım bir hatanın önüne geçemedim. Meğerse bahsettiğim kütüphaneyi LEMP'ten önce kurduğum için var olduğundan hiç haberim olmamış ve LEMP'i tekrar kurunca birbirleri ile çakışmaya başlamışlar. İşin garibi, kütüphaneyi silmiştim.
Bu gibi şeylerde çooook uğraşırsınız. Şansınız varsa, Stack Overflow'da sizinle aynı sorunu yaşayan biri eğer sorununa çözüm üretmişse, siz de onun çözüm yoluyla çözüme kavuşabilirsiniz. Bir şeyi yüklemesi ayrı dert, silmesi ayrı dert. Ayrıca 18.04'te başarıyla debug ettiğiniz çalışmalar 20.04'te çalışmayabilir. Çünkü bugün 18.04'e MySQL 8, 1-2 saatlik tablo düzenlemesi yapıp manuel olarak yüklemediğiniz sürece yüklenmiyor, 20.04'te varsayılan olarak yükleniyor. Tablo değişikliklerine vs. gerek kalmıyor.
Çalışma ortamınızı yönetmek çok kolay olmalı. Siz sanıyorsunuz ki bir web geliştiricisi sürekli komutlarla uğraşıyor. Bugün Ubuntu'da komutla yapacağınız işleri Windows'ta komutsuz da yapabiliyorsunuz buna ek olarak zaten aynı komutları Windows'ta da kullanmanız mümkün. VS Code'da terminal açıp npm komutlarını takır takır işletebilirsiniz niye macera arıyorsunuz ki?
Bakın bir kolaylık daha anlatayım. Mağazadan Ubuntu indirip kurduğunuzda sadece terminal ile aynı sunucu mantığı, bir ubuntu kuruluyor bilgisayarınıza. Ve bu Ubuntu sistemde açacağınız local bağlantılar yani Express çalışmaları olsun, hazır script kurulumları olsun, Windows'ta da erişilebilir oluyor. Ubuntu'da açtığınız dinleme noktaları, Windows'ta da açılmış oluyor.
Mac deseniz anlarım, çalışma ortamı için birebir. Çünkü kolaylık çok ve en azından bir şeyi sil diyince sizi uğraştırmıyor. Ben çok uğraşmadım, eminim uğraşsam daha beni yoracak seviyede neler çıkardı karşıma fakat insan diyor ki gül gibi Windows varken neden gidip Ubuntu kurayım çalışma ortamıma? Ben sürekli dene yanıl yapacağım. Neyse.. Umarım anlamışsınızdır. İşletim sistemini kurmak için bahane arıyorsanız orda burda bu adam yapmış benim eksiğim ne diye soru sormayın kullanın zaten gözünüzle görürsünüz hangisinin better olduğunu.