AMD ekran kartları neden bu kadar ucuz ve kaliteli?

Bu da Starfield örneği RX 7600 ile RTX 4060 aynı 8 GB GDDR6 belleklere ve 128 Bit veri yoluna sahip. RX 7600 1 ile 1.5 GB arası daha çok VRAM tüketiyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Peki bu durumun optimizasyon eksikliği ile alakasını kanıtlayacak bir bilginiz/kaynağınız var mı? Ya da bu fazlalık miktarın havaya gittiğine dair? Bana bu kullanılan fazlalık belleğin pozitif yönde etki etmesi daha olası gibi geliyor.

Hayır tabii ki. VRAM leak olduğunda nasıl bu performans sorununa yol açıyorsa fazla kullanım da avantaj değildir. Donanımlar bu şekilde çalışmaz. Buradaki fark NVIDIA kanadında VRAM sıkıştırmanın ve verimliliğin daha iyi olmasından kaynaklı.

Benim kendi bilgim var ama kaynağı sana nereden bulayım? Bir şu linki buldum daha önce de birisi sormuş altında da çeşitli yorumlar var. Bazıları yanlış ama benim dediklerimin aynısını söyleyenler de var.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Buradaki fark NVIDIA kanadında VRAM sıkıştırmanın ve verimliliğin daha iyi olmasından kaynaklı.
Attığın konudaki cevapları inceledim, en mantıklısı "Nvidia and AMD are using different architectures, which makes them use their resources differently." bu geldi.

Sizin yorumunuzu doğru baz alırsak şu anlam mı çıkıyor: İki farklı kart da aradaki bellek miktarı farkı olmasına rağmen oyun içi içerikleri "tamamen eşit" olarak bellekliyor. İkisinin de işleyiş yöntemi farklı olduğundan Nvidia bunu daha tasarruflu yapıyor ve daha az bellek kullanıyor?
Doğru olabilir, kulağa mantıklı geliyor. Ama bu durumda da sonuç olarak darboğaz boyutu kadar kullanım olmadıktan sonra bir şey fark etmiyor.

Peki aynı kartın farklı bellekli modellerinde neden yüksek VRAM miktarlı olan model daha fazla VRAM kullanıyor?

Aynı kart değiller, 3080 12 GB modeli daha fazla çekirdeğe ve işleme ünitesine sahip. Bu sebeple kendi kas gücüne ve performansına göre VRAM tüketiyor.

Bunlar eşit olsaydı dahi VRAM kullanımında farklılıklar yine gözlenebilirdi. Bellek sıkıştırma ve temizleme doluluğu göre farklı işleyebilir.

Ama bu durumda da sonuç olarak darboğaz boyutu kadar kullanım olmadıktan sonra bir şey fark etmiyor.

Burası biraz da dananın kuyruğunun koptuğu yer. VRAM sınırına takılacağı belli bir adet AMD ve bir adet NVIDIA kart varsa elimizde performans sorunları daha erken ve daha ciddi AMD ile gözlemlenir. Tabii ortada kullanıcı lehine durum yok iki taraftan da.

NVIDIA bunlara bel bağlayıp VRAM'i düşük bırakıyor ve ilk optimizasyon sorunlu oyunda duvara tosluyor yamalar gelene kadar. AMD ise işin kolayına kaçıp VRAM'i basıyor fakat bir VRAM leak yaşandığında da ortalık "AMD kullanıyorum micro shutter oluyor, NVIDIA daha akıcıydı" konularıyla doluyor.

Kartın kas gücü veya diğer donanımları daha iyi olunca VRAM işleme/sıkıştırma başarısı düşüyor mu?

Nasıl yani? Aynı mimari üzerindeki daha fazla çekirdek ve işleme ünitesinin daha çok VRAM tüketmesi sence de normal değil mi?

Hani bir GT 730 neden güncel bir oyunda 4 GB VRAM'ini kökletemiyorsa ondan sebep. Çizdiği kareler ve sahip olduğu kas gücüyle bellek miktarı alakasız yerdeler.

Nasıl yani? Aynı mimari üzerindeki daha fazla çekirdek ve işleme ünitesinin daha çok VRAM tüketmesi sence de normal değil mi?
Hocam ben size bilgim olmadığı için, bilgilenmek amacıyla soruyorum. Daha çok VRAM tükettiğini genelde görüyorum ama neden olduğunu bilmiyorum. VRAM'ın içinin ne şekilde/ne ile dolduğunu bilmiyorum. Mesela 10 GB'lik 3080 ile 12 GB'lik 3080 arasında 1-2 kare fark var. Ama VRAM kullanımı çok fazla. Bu durumda 12 GB'lik kart daha başarısız oluyor galiba.

İki kart arasındaki verimlilik ile alakalı bir durum ama aynı mimari üzerinde çalışan her çekirdek ve işleme ünitesi VRAM tüketecektir. Ekrana yansıyan son performans 1 FPS de olabilir 10 FPS de bu oyundan oyuna değişir. Bu sebepla fazla VRAM miktarı tek başına bir anlam ifade etmez, önem taşıyan birçok unsurdan yalnızca birisidir diyoruz.

AMD ekran kartları Ray-Tracing'den kaybediyor. Nvidia Ekimde DLSS 3,5'i piyasaya sürdüğünde aradaki farkı açacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…