Ben aslında bir tarafın tıkandığını kastetmek istemedim. Demek istediğim, mesela bir oyun 10 GB bellek miktarını, performansı düşürmemek adına sonuna kadar kullanmadan birazcık pay bırakarak kullanıyor. Görsellerde de aslında bu doğrultuda kullanımlar olmuş. İki kart da 16 GB olsa ve 6800 XT daha fazla RAM kullansa dediğiniz durumu ispatlayıcı olurdu. Fakat şu durumda bellek miktarları eşit değilken AMD'nin kullandığı bellek miktarının havaya gittiğini hiç düşünmüyorum. Bunu zamanında araştırmıştım, forumda da konusunu açmıştım fakat net bir cevap bulamamıştım. Tahminen, kartın bolca VRAM'ı olduğu için nasıl olsa darboğaza girmeyecek diye oyun daha çok shader/kaplama bellekliyor diye düşünüyorum. Optimizasyon ile alakalı olduğunu sanmıyorum açıkçası.
Peki bu durumun optimizasyon eksikliği ile alakasını kanıtlayacak bir bilginiz/kaynağınız var mı? Ya da bu fazlalık miktarın havaya gittiğine dair? Bana bu kullanılan fazlalık belleğin pozitif yönde etki etmesi daha olası gibi geliyor.Bu da Starfield örneği RX 7600 ile RTX 4060 aynı 8 GB GDDR6 belleklere ve 128 Bit veri yoluna sahip. RX 7600 1 ile 1.5 GB arası daha çok VRAM tüketiyor.
Peki bu durumun optimizasyon eksikliği ile alakasını kanıtlayacak bir bilginiz/kaynağınız var mı? Ya da bu fazlalık miktarın havaya gittiğine dair? Bana bu kullanılan fazlalık belleğin pozitif yönde etki etmesi daha olası gibi geliyor.
Attığın konudaki cevapları inceledim, en mantıklısı "Nvidia and AMD are using different architectures, which makes them use their resources differently." bu geldi.Buradaki fark NVIDIA kanadında VRAM sıkıştırmanın ve verimliliğin daha iyi olmasından kaynaklı.
Peki aynı kartın farklı bellekli modellerinde neden yüksek VRAM miktarlı olan model daha fazla VRAM kullanıyor?
Ama bu durumda da sonuç olarak darboğaz boyutu kadar kullanım olmadıktan sonra bir şey fark etmiyor.
Kartın kas gücü veya diğer donanımları daha iyi olunca VRAM işleme/sıkıştırma başarısı düşüyor mu?Aynı kart değiller, 3080 12 GB modeli daha fazla çekirdeğe ve işleme ünitesine sahip. Bu sebeple kendi kas gücüne ve performansına göre VRAM tüketiyor.
Kartın kas gücü veya diğer donanımları daha iyi olunca VRAM işleme/sıkıştırma başarısı düşüyor mu?
Hocam ben size bilgim olmadığı için, bilgilenmek amacıyla soruyorum. Daha çok VRAM tükettiğini genelde görüyorum ama neden olduğunu bilmiyorum. VRAM'ın içinin ne şekilde/ne ile dolduğunu bilmiyorum. Mesela 10 GB'lik 3080 ile 12 GB'lik 3080 arasında 1-2 kare fark var. Ama VRAM kullanımı çok fazla. Bu durumda 12 GB'lik kart daha başarısız oluyor galiba.Nasıl yani? Aynı mimari üzerindeki daha fazla çekirdek ve işleme ünitesinin daha çok VRAM tüketmesi sence de normal değil mi?
Hocam ben size bilgim olmadığı için, bilgilenmek amacıyla soruyorum. Daha çok VRAM tükettiğini genelde görüyorum ama neden olduğunu bilmiyorum. VRAM'ın içinin ne şekilde/ne ile dolduğunu bilmiyorum. Mesela 10 GB'lik 3080 ile 12 GB'lik 3080 arasında 1-2 kare fark var. Ama VRAM kullanımı çok fazla. Bu durumda 12 GB'lik kart daha başarısız oluyor galiba.
AMD ekran kartları Ray-Tracing'den kaybediyor. Nvidia Ekimde DLSS 3,5'i piyasaya sürdüğünde aradaki farkı açacak.Benim de çoğu tanıdığım kişi aynısını diyor bence AMD sorunları eskidendi bitti o devir. AMD ekran kartında F/P'yi başardı. Bende eskiden sıkı NVIDIA diyordum fakat yeni PC alırsam toplarsam kesinlikle AMD tercih edeceğim NVIDIA adam sağıyor.