AMD Ekran kartları vs NVIDIA Ekran kartları

Ben iki yıl önce madencilikten kazandığım para ile rx6900xt aldım. Ama para yetseydi rtx 3090 alırdım. Tamamen bütçe ile alakalı bir durum.
Madencilik konusunda rtx 3090 ilk çıktığında günde 10usd kazıyordu. Tabi btc de ralli dönemiydi. Ben üstüne ekleyip rtx 3090 alayım derken zorluk derecesi arttı ve btc ayı dönemine girdi. Böylece rx6900xt aldım.
 
Son düzenleme:
Kişinin amacına ve bütçesine bağlı bu. Mevzu sadece oyunsa ve aynı bütçede daha performanslı bir AMD kart varsa tercih edilebilir. Fakat işin içine render performansı girerse NVIDIA öyle böyle fark atmıyor, ikiye katlıyor. Genel marka olarak kıyaslamanın ne kadar mantıksız olduğunu bir kenara bırakıp üstünkörü bir kıyaslama yaparsam da NVIDIA kalite ve teknoloji olarak daha öndedir diyebilirim.
 
Kartından kartına göre yorum yapılabilir bu. Mesela AMD'nin RX 500 serisi alınmaz, kronik sorunlu. NVIDIA'nın da RTX 30xx serisi sıfır olarak alınmaz, parasını hak etmiyor. O paraya RTX 40xx serisi alınabiliyor. Belli bir seri hakkında yorum yapmanın, daha doğru olacağını düşünüyorum. Her iki firmanın da çok iyi ve çok kötü kartları var. Firma adından yorum yapmaya çalışmak, yanlış olacaktır.
 
Hem AMD hem Nvidia kullanmış biri olarak şunları söyleyebilirim:

Not: Bunların tamamı güncel kartlarla ilgilidir, RX 500, GTX 1000 gibi eski nesil kartlar bu bağlamın dışındadır.

1-) Bugün f/p oranı asıl savaşın yaşandığı girişten orta seviye kartlara kadar hep AMD kontrolünde. 4070 Super ve üstüne geçtiğiniz zaman üstünlük Nvidia'ya geçiyor ki o tarafta AMD zaten savaşmak istemiyor. AMD bunu geçtiğimiz aylarda açıkça belirtti ve bu yüzden Radeon RX 8000 serisinde Nvidia RTX 5080 ve RTX 5090 gibi az satan yüksek performanslı fakat çok yüksek fiyatlı segmentte rakip kart çıkarmayacak. Bu sayede asıl odak noktası olan giriş ve orta seviyeye daha iyi odaklanmayı planlıyor. Kesinlikle takdir edilmesi gereken bir hareket.

2-) Eğer amaç oyun değil de Adobe, çizim, video edit vb. profesyonel iş ise düşünülmeden her fiyat seviyesinde Nvidia tercih edilmeli, kendimi kırmızı takıma daha yakın hissetsem de bu yeşil takımın üstün olduğu yönleri saklamamı gerektirmez.

3-) AMD kesinlikle o eski ısınarak kapanan, sürekli garip garip sorun yaşayan AMD değil. Evet, sorunlar konusunda halen Nvidia'nın gerisinde ama eskiden fersah gerisinde iken şimdi bir tık gerisinde. Hem yazılımsal, hem de donanımsal sorun oranı iyice azaldı.

4-) AMD'nin yazılımı bugün inanılmaz detaylı Overclock, Underclock, Undervolt, ayrıntılı fan denetimi gibi bir çok gelişmiş ayarı herhangi bir ek programa ihtiyaç duymadan hem de kolaylıkla halledebiliyorsunuz. Nvidia'nın ilk çalışması gereken şey bu, Nvidia kartlar halen MSI Afterburner bağımlı.

5-) Ray Tracing alt seviye kartlarda açılmayan bir şey, bu yüzden "3050 alırım, 4060 alırım, Ray Tracing açarım" gibi bir düşünceniz varsa anında bu düşünceden kurtulun, Ray Tracing açınca AMD'nin rakip kartlarının iki katından fazla performans alacaksınız ama bu performans toplamda 15 FPS olacak ve o Ray Tracing geri kapatılacak. Alt hatta alt-orta kartlarda kimse RT açmıyor. Bu üst seviye kartlarda kullanılan bir şey ki orada bile çoğu kişi performans uğruna RT kapatıyor.

6-) FSR çok gelişti ama DLSS halen önde, DLSS'in tek kötü yanı kart bağımlı olması. FSR 3'ü AMD, Nvidia hatta Intel kartlarda, 10 yıllık kartlarda bile kullanırsınız ama DLSS 3 için RTX 4000 kart zorunlu. Yarın RTX 5000 için DLSS 4 çıktığında RTX 4000 kartı olanların kartları DLSS 4 açamayan "eskimiş" kartlar olacak.

7-) Nvidia halen genel itibariyle aynı performans için daha az enerji harcıyor. Haliyle elektrik faturası ile sıkıntım var, az yaksın diyorsanız ya da güç kaynağınız AMD'nin kartını karşılayamıyorsa Nvidia daha doğru bir seçim ama AMD'de de iyi Undervolt yapılabiliyor. Örneğin normalde 180 Watt yakan 6650 XT undervolt sayesinde neredeyse 140 Watt ile aynı performansı verebiliyor.

8- Kullandıktan sonra ikinci el olarak satma düşünceniz varsa Nvidia alın.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, başka şeyler aklıma gelirse güncellerim. Hangi karta sahip olursanız olun, sahip olduğunuz kart en iyisidir, tadını çıkarın
 

Yeni konular

Geri
Yukarı