AMD Fluid Motion Frames teknolojisi 24.1.1 sürücüsü ile tam sürüm olarak yayımlandı

Aslında tam sürüm biraz daha optimize olmuş fark olarak. Neden dersen beta sürümde kullanırken kayıt aldığımda donuyordu driver ve WattMan veriyordu. Tam sürümde böyle bir sorun yaşamadım. Dediğim gibi 200FPS alıyordum şimdi 400FPS alıyorum ama fark yok yalan bu teknoloji diyen varlıklar var YouTube'da diğer sitelerde veya forumlarda. Adama soruyorsun monitörün kaç Hz? Cevap veriyor 144Hz ya da 180Hz. Yahu zaten 240Hz monitörün olsa, 200FPS oyunda alıyorsan ve bu teknolojiyi kullandığında FPS değerin 400 olsa bile sen 240Hz monitörde ancak 240Hz akıcılığı alırsın ve görürsün gözün ile. Üstünü sana monitör göstermediği için anlamasın, hissetmezsin tabii ki.

Bunu bile bile mi söylüyorlar, deliler mi yoksa rahatsızlıkları mı var hiçbir zaman anlamadım. Ben misal şu an Diablo 4'te zaten 190FPS'lere kadar alıyorum monitörüm 165Hz o yüzden bu teknolojiyi Diablo 4 oyununda denemek için açtım ve 245FPS kadar çıktı. Bana bir yararı oldu mu mu? Kesinlikle hayır çünkü monitörüm 165Hz. 165FPS üstü bana yararı yok aksine daha fazla ısı ve daha fazla elektrik tüketimi ile zararı var sisteme ve cebime.

Ama yarın Diablo 4 oyununa Ray Tracing özelliği gelecek. Geldimi bilmiyorum ama en son yoktu 2 gün önce. İşte Ray Tracing desteği geldiğinde misal AMD fluid Motion frame özelliği olsun FSR 3 olsun hepsi benim işime yarayacak misal. Yani biraz uzun vadede bizlere iyi gelecek teknoloji gibi ama umarım oyun yapımcıları nasılsa Frame Gen açıyorlar diye oyunları iyice optimize etmeden çıkartmaya başlamazlar piyasaya. Bu da bir diğer sorun gelecek içerisinde.

Bu arada ben takılma falan hiç hissetmedim. Anlık düşüş falan olmadı. FPS oynar normal ama benim kartta sende ki kadar oynamıyor. Sende 40FPS'lik oynamalar oluyor bunlar büyük farklar. Driver'lar ile uyumluluk artar zamanla. Büyütülecek bir sorun değil yeni çıkmış bir teknoloji için. Sorunsuzdur demiyorum zaman geçirdikçe göreceğiz sorunları ama şu anda, bence ilaç gibi bir teknoloji olmuş. Şahsi fikrim.

Son düzenleme:

O kitle her şeye bir şey arayan bir kitle. Ben 29 Eylül'de çıktı bu AFMF ben sürekli takip ettiğim için hali ile deniyorum bunu. Bır tık daha iyi ama yeterli değil. Şimdi sorun şurada. AFMF ile denediğim zaman oyun daha ağır oluyor ve karakterin hareketleri gözle görülür yavaşlıyor. Aynı ortamda aynı değerlerde FSR 3 modunu açıyorum hemen hemen AFMF'nin açık değerlerini alıyorum FSR 3 modu ile oyun bildiğin kaymak gibi.

Bunu yaşayan bir ben değilim. Bu teknoloji çıktığı günden beri birçok insan hem konularımda hem de bu konuda bunu tam sürüm olmasına rağmen dile getirdi. Siz az önce sizde sorun var gibisinden bir cümle kullandınız. Bende sorun olsa bile diğer insanlarda aynı sorun olma ihtimali nedir? Bence düşüktür.

AFMF'yi açtığın zaman oyun gecikmeden hantal gibi bir hal alıyor. Hadi diyelim gecikme FSR 3 veya DLSS 3'te de var. Onlar neden peki çok akıcı? AFMF sürücü üzerinden açıldığı için oyun motoru ile bağlantı kuramıyor ve kendi sürücü üzerinde açıyor bunu. FSR 3 gibi oyuna direkt entegre olan özelliklerin çok daha iyi sonuç vermesi de bir yandan bu yüzdendir.

Ben sizin bilginizi veya deneyiminizi sorgulamıyorum kesinlikle. Bu özellik çıktıysa hemen hemen herkeste çalışmak zorunda. Yok birisi akıcı birisi akıcı değil bunlar sadece avutma bahaneleri. Ne olur teknolojiyi açamazsın takılır bu gibi teknik aksaklıklar olur. Yok 20 kişi akıcı değil diyor 5 kişi akıcı diyor Böyle olmaz yani bu iş.

Mesela ben az önce şöyle bir kelime kullandım. ''FSR 3 modları bundan kat kat daha iyi'' Evet öyle. Afedersin ben manyakmıyım binlerce oyunda AFMF açacakken de gidip modlar ile Frame Generation artışı sağlıyayım? Çünkü teknoloji verdiği değerleri hissettirmiyor.

FPS'nin de nasıl oynadığını burada görebilirsin:

Ellerine sağlık bak bunları ben bilmiyordum öğrendim. Şimdi Alan Wake 2 ve Diablo 4 denememde yazdığın sorunlar ve çektiğin videoda ki durumlar bende olmadı. Hatta ben biraz daha işin derinine girmek için BF 2042 afmf açık şekilde Online maç yapıp kayıt alacağım. Hızlı, Online bir oyunda bakalım bu tip sorunlar olacak mı? Merak ettim. Deneyecek şu an için başka oyun yüklü değil zaten güncel oynadıklarım bunlar şu anda.

Her oyunda başarımın yüksek olmasını beklemek zaten matematiksel olarak imkansız. Benim oynadığım oyunlarda bana sorun çıkarmadığı için aksine işime yaradığı için benim heyecanım biraz fazla olmuş olabilir. Zaten AMD kendi de %100 uyumluluk ve başarımdan söz etmiyor. Bakalım daha da gelişecektir.

V-Sync off ve antilag on şekilde denemeye devam. Son olarak FSR 3 olsun FSR 2 olsun bildiğim gibi oyunu doğal çözünürlüğün altında render edip biraz işleyip oynatan bir teknoloji. FSR 2 ya da 3 açtığımda oyunda afmf demiyorum sadece FSR 2, misal hafif bulanık, blur görüntüyü görebiliyorum ben ama asla kötü değil hele DLSS, zaten FSR 2'den daha iyi.

Benim bilmediğim bir şey daha FSR 3 içerisinde direk Afmf'de var mı? Yani bir oyun FSR 3.0 destekliyorsa alt tarafta kendisi afmf açmış oluyor mu? Bunu da araştırmak lazım.

Her oyunda tabii ki aynı tepkiyi veremez ama keşke 1-2 oyunda böyle olsa. İşin ne ilginci ki AMD bunu FPS oyunlarında önermiyor. Siz ise BF 2042 oyununda denemeye çalışıyorsunuz.

1080p için 55 FPS 2K için 70 FPS temel alınması gerekiyor AFMF için. Bu değerlerden fazla değerlerde bile açsan bir fark olmuyor maalesef.

FSR 3 ve AFMF aynı işi yani "Kare Oluşturma" işini yapsa bile üst tarafta dediğim gibi biri oyun ile bütün değil diğeri oyun ile bütün.

AMD bu teknoloji için FreeSync lazım yok o lazım bu lazım deyip duruyor. Hiç DLSS 3 ve FSR 3 bunu demiyor mesela. Hani bir şampuan alırsın onun üstünde aynı markanın şu ürününü kullan daha çok etkili yazar ya aynı o mantık. AFMF açtın şundan al, AFMF açtın bunu aç, AFMF açtın şunu kapat yani bunlar bile insanın içine şüphe düşüren unsurlar.

AMD kendisi FPS oyunlardında bunu açılmasını tavsiye etmiyor. Hem gecikmenin fazla olması hem de deneyimin kötü olacağından dolayı.

Sen böyle dedikten sonra FPS oyunlarında önermiyor diye bende kahvemi aldım ve BF 2042 yolunu tutuyorum birazdan haberin olsun dostum bakalım ne tür saçmalıklar yaşayacağım

Sen böyle dedikten sonra FPS oyunlarında önermiyor diye bende kahvemi aldım ve BF 2042 yolunu tutuyorum birazdan haberin olsun dostum bakalım ne tür saçmalıklar yaşayacağım

Düşük FPS değerleri alırken açmayı unutma hocam. 70-80 FPS alırken aç ki farkı hissedebilesin

Kayıt alacağım demiştiniz. Bu FPS değerlerinde kayıt alırsanız daha iyi olur.

Dediğim gibi amd diyor:

Şimdi OBS ile kayıt alırken afmf açınca maalesef ben FPS menüsünü ekranda görüyorum ama OBS'de kayıt üzerinde görünmüyor. Oyun seninde dediğin gibi inanılmaz takılıyor. Ben betada oyunu açmıştım menüde 165'ten 240FPS görmüştüm ama oyuna girip maç yapmamış çıkmıştım. Oyunu açtığım an inanılmaz takılma oluyor. FPS oyunlarında bu teknoloji kullanılmaz net şekilde. Denedim gördüm şu an.

Ama Diablo 4 ve Alan Wake 2'de hiç sorun yok onları uzun uzun denedim. İnsanların mağdur olduğu kızdığı nokta bu demek ki. Her oyunda çalışmıyor bu teknoloji. Haklılar net şekilde.

Dosya Ekleri

• 20240125_232138.jpg
    322,7 KB · Görüntüleme: 48
  • 20240125_232144.jpg
    107,7 KB · Görüntüleme: 60

Dediğim gibi, FPS oyunlarında gecikme çok daha rahat hissedilir. O yüzden tavsiye edilmiyor.

Biraz önce RDR 2'de 80 FPS alırken AFMF'yi açtım. Oyun 130 FPS oldu ama inanır mısın 80 FPS'den daha kötü hissettiriyor bana. Oyun ağırlaştı yani bildiğin. Bariz belli oluyor.

Bakalım gelişir belki bir ümit.

@NextGenCeo

Ayrıca, videolarda ekranın gözükmesi için, Radeon Adrenalin > Performans > Ayarlar > ''Videoda/Yayın Çıktısında Göster seçeneğini açarak gösterebilirsin videolarda.

Alan Wake 2 yani path tracing denilen illet bile en yüksek seviyedeyken 65-90 arası gidiyor. Takılma yok afmf açık. Oyun afmf kapalı FSR 2 açık şekilde 35-45FPS ve ben şahsen oynayamam ama afmf açınca oynanabilir oluyor hele ki path tracing kapatır ya da Low yaparsanız 100FPS üstü akıcı şekilde çalışıyor arkadaşlar.

Dosya Ekleri

• 20240125_233938.jpg
    69,8 KB · Görüntüleme: 42
  • 20240125_233901.jpg
    68,6 KB · Görüntüleme: 36
  • 20240125_233745.jpg
    88,2 KB · Görüntüleme: 41
  • 20240125_233735.jpg
    103,9 KB · Görüntüleme: 44
  • 20240125_233711.jpg
    87,8 KB · Görüntüleme: 30
  • 20240125_233658.jpg
    98,7 KB · Görüntüleme: 22
  • 20240125_233652.jpg
    108,6 KB · Görüntüleme: 38
  • 20240125_233627.jpg
    91,5 KB · Görüntüleme: 27
  • 20240125_233958.jpg
    228,9 KB · Görüntüleme: 30
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…