AMD Herkesi Şaşırtabilir

Öncelikle bu haberi ben hazırladım ve tamamen belli varsayımlarla bir sonuca gitmeye çalıştım.
AMD'nin son yıllardaki düşüşünden dolayı geçtiğimiz sene boyunca GPU kanadında HBM Bellekleri kullanarak, CPU kanadında Zen mimarisini geliştirerek bir atağa çıktığını gördük. Yazılım tarafında ise Catalyst'i bir kenara bırakarak Crimson'a geçiş yapıldı. Dün Teknoseyir'in YouTube kanalını izlerken Levent Pekcan'ın AMD tarafından davet edildiğini ve çok büyük yenilikler duyurulacağı söylendi. Fakat bu gelişmelerin Ocak ayından önce açıklanmayacağı söylendi.

2.png

Daha sonra AMD'nin Resmi Facebook sayfasında şöyle bir resim gördüm;

1.png

Bir anda ampül yandı bende. AMD'nin bahsettiği oyunlar(en azından görseldeki oyun) hangi platformda ? Konsollarda. Playstation veya Xbox. Bu konsolların işlemcisini kim üretiyor ? AMD. Peki AMD neden böyle bir şey paylaşma ihtiyacı duysun ? Acaba ileride bir teknoloji ile karşımıza gelecekler, onun mu altyapısını hazırlıyorlar ? Yoksa sadece paylaşım olsun, tıklanma olsun diyemi ? Eğer paylaşım için olacaksa AMD'nin resmi olarak bir Gaming sayfası zaten mevcut orada paylaşılırdı. Peki neden resmi sayfada paylaşıldı ? Gönderi çok ilgi çekici ve çok manidar bir zamanda paylaşıldı. Umarım düşündüğüm gibidir, umarım AMD benim ve hepinizin aklına gelen şeyle karşımıza çıkar.

(İlk haberim olduğu için eksikler için şimdiden özür dilerim. İyi Sosyaller.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi AMD'ye gelecek olursak Free Sync desteğini HDMI kablo ile sağladı. Nvidia ise sadece Display port'u ile sağlayabilmiş durumda.
Free Sync için monitörde herhangi bir donanıma ihtiyaç duymaması ve AMD'nin bu teknolojiyi sadece Ekran kartı, Monitör ve HDMI ile Display 1.2a ile başarmış olması.
Firmware güncellemesi ile Güncel Monitörlere Free Sync desteği gelecek olması.
FreeSync konusunda HDMI kullanılması fiyat açısından daha düşük fiyatlı monitörlerin piyasada olacağı ve son kullanıcılar için alınabilir seviyeye geleceğinin habercisi, yalnız bu monitörlerin FreeSync destekli olması gerekiyor, bunu ek bilgi olarak veriyim. Eğer bir monitörün FreeSync desteği yoksa o monitöre Firmware güncellemesi ile FreeSync desteği gelmesinin mümkün olacağını zannetmiyorum.

Arkadaşım senin beyin yaşın da belli demekki okuma yazman yok. Orda performasnı belirtmedim. F/P yazıyor. R7 360 vs Gtx 750 ti konusunda haklı olabilirsin. Ama R9 fury X ile Gtx 980 ti arasında 900 Tl fark var !

R9 nano ve R9 380x tarafında rakip yok şu anda.
900 TL mi ? Anlaşılan sen fiyatları okurken gözünü de kullanmıyorsun. Ha ayrıca, fiyat ile galibiyet olmuyor belli ki OEM parçaları sen performansa göre değil, fiyata göre alıyorsun. Madem iddia ediyosun fiyat olarak daha iyi diye, genelleme yaparsın olur biter, ona eyvallah. Sen tutupta bi yerden uydurma liste hazırlarsan kendini güldürmekten başka birşey yapmazsın.

FreeSync veya G-Sync'i donanım olarak desteklemeyen monitörlerde yazılımla desteklemek şuan için imkansız gözüküyor ama AMD bazı marka ve modellerde destekleyeceğini açıkladı.

Not: Bu arada AMD-Nvidia kavgası yapmanın hiçbirimize bir faydası yok. Piyasanın en güçlü kartı R9 Fury X2 olacak. AMD-Nvidia rekabeti ne kadar güçlü olursa son kullanıcı için Fiyat-Performans o kadar iyi olur. Bu yüzden eksik olduğu konularda Nvidia destekçileri AMD'yi, AMD destekçileri Nvidia'yı tutmalı. Sonuçta çoğumuz asgari ücretle geçinen insanlarız. Onlarda babamızın şirketi değiller.

Değil Asus, Evga gibi markalarda yarı pasif soğutma sistemi kullanıyor, orta seviye çoğu ekran kartlarında bile karşılaşabilirsiniz bu özelliğe.
Ek olarak o dediğiniz 60 dereceden sonra fanların devreye girmesi olayı MSI'a özgü bir olay

Bu yazdıklarının tümünü neye dayanarak yazdığını merak ettim, forumlardaki fanboyların yorumlarına dayanarak mı, haber olsun taştan olsun diyen çakma teknoloji sitelerinden mi öğrendin?

Yazılım olarak R9 serisi nasıl geride onu çok merak ettim. Nvidia Kart kullananlar işe tarafsız bakmıyorlar; Crimson edition var, Game evolved var, Afterburner var, Catalyst var. Birde şu Nvidia hairwork Amd Kartlarda'da var bilmeyenler için söylemek istedim. Gtx serilerinde Birçok sorun olduğunu Stabil bir kart olmadığını Şahşen kullandığımız için biliyorum... Zaten Amd Kartlar hem bütçe olarak daha ucuz, hem daha sessiz( + Msi kartlarda 60 dereceden sonra fanlar devreye giriyor) , Hem daha az güç harçıyor, Render vb işlemlerde daha fazla ısıya dayanıklı... Gtx Serileri biraz daha fazla güç harçayıp işlemciyi ve anakartı daha fazla yoran bir yongaya sahip...

@derlemeler konu hakkında bilgin çok zayıf ve buna rağmen ısrarcısın. Biraz araştır güzel kardeşim. Tüm bilgi elinin altında bu kadar üşengeç olmayalım.
Konuyu nvidia amd taraftarlığına çevirmeyin. İki firmanın da iyi olması hepimizin ortak temennisi. İkisi de iyi olsun ki tek rekabet edebilecekleri nokta fiyatlandırma olsun ve fiyatları düşürsünler. Yoksa en çok zararı biz görürüz.

@derlemeler konu hakkında bilgin çok zayıf ve buna rağmen ısrarcısın. Biraz araştır güzel kardeşim. Tüm bilgi elinin altında bu kadar üşengeç olmayalım.
Konuyu nvidia amd taraftarlığına çevirmeyin. İki firmanın da iyi olması hepimizin ortak temennisi. İkisi de iyi olsun ki tek rekabet edebilecekleri nokta fiyatlandırma olsun ve fiyatları düşürsünler. Yoksa en çok zararı biz görürüz.

Yukarıda arkadaş güç kaynağı hakkında bilmediğim birşey sormuş bende bilmiyorum dedim zaten, bildiklerimde doğru ve denenmiş şeyler zaten teorik birşey konuşmuyorum bence siz yukardaki yazılarımı okumamışsınız önyarğı yapmışsınız biraz okursanız tam olarak anlarsınız. Bilgisayarla senelerdir haşır neşir biriyim Windowsların dır komutuyla açıldığı dönemlerden beri Mac Dahil alır, Kullanır, araştırır ve aktif kullanırım. Ayrietten ben Amd vs Nvidia muhabbeti açmaya çalışmıyorum, sonuçta kazanılan para benim cebimede girmiyor. Sadece bilmeyen arkadaşları bilgilendirmekten için yazıyoruz burda, yanlış olan varsada tartışılır düzeltilir bu yani...

Burası Nvidia fan boyu ile dolmuş. AMD kartlarında sorunları olabilir ama bu sorunlar NVİDİA kartlarında da var ve F/P olarak gene AMD önde. Çok güç tüketiyor diye bir konu var. AMD tarafında çok güç tüketen kartlar 1300 TL' den başlıyor. Ekran kartına o kadar para veren biri bir zahmet adam akıllı bir güç kaynağı alsın.
Fiyat/Performans
R7 360 (420TL) > GTX 750 Tİ (500 TL)
R7 370 (540TL) > GTX 950 (695 TL)
R9 380 (766 TL) > GTX 960 (805 TL)
R9 390 (1309 TL) > GTX 970 (1480 TL)
R9 390X(1605 TL) > GTX 980 (2100 TL)
R9 FURY X(2400 TL) > GTX 980 Tİ (3390 TL )
R9 295X2(4900 TL ) > GTX TİTAN X (5021 TL )
R9 295X2 > GTX Titan X ne kadar da adil bir karşılaştırma. Forum da açılan bir konu üzerine (En güçlü ekran kartı hangisidir gibisinden bir konu, aratırsanız bulacaksınızdır.) moderatör arkadaşlardan biri R9 295X2 en güçlü ekran kartıdır mesajına bir benchmark göstermişti.

R9 295X2 --> Çift GPU GTX Titan X --> Tek GPU

R9 295X2 vs. GTX Titan X x2 SLI yapıldığında oluşan performans farkına dikkat çekerim. 100 TL olması zaten Dolar kuru yüzünden, Nvidia'nın ürünleri buraya pahalı geliyor.
Benden size bir not: Nvidia Fanboyu değilim, öyle ki AMD ürünlerini takdir ederim (APU gibi) fakat Nvidia'nın GTX 970'de ki CW sorunu hariç GTX serileri ezip geçiyor. Makyajlanmış bir seri Rx 3xx serisi, unutmayın.

FreeSync konusunda HDMI kullanılması fiyat açısından daha düşük fiyatlı monitörlerin piyasada olacağı ve son kullanıcılar için alınabilir seviyeye geleceğinin habercisi, yalnız bu monitörlerin FreeSync destekli olması gerekiyor, bunu ek bilgi olarak veriyim. Eğer bir monitörün FreeSync desteği yoksa o monitöre Firmware güncellemesi ile FreeSync desteği gelmesinin mümkün olacağını zannetmiyorum.
AMD bizzat kendisi açıkladı. Güncel monitörlerin bir çoğuna Firmware güncellemesi gelerek Free SYNC desteği alacak.

Burası Nvidia fan boyu ile dolmuş. AMD kartlarında sorunları olabilir ama bu sorunlar NVİDİA kartlarında da var ve F/P olarak gene AMD önde. Çok güç tüketiyor diye bir konu var. AMD tarafında çok güç tüketen kartlar 1300 TL' den başlıyor. Ekran kartına o kadar para veren biri bir zahmet adam akıllı bir güç kaynağı alsın.
Fiyat/Performans
R7 360 (420TL) > GTX 750 Tİ (500 TL)
R7 370 (540TL) > GTX 950 (695 TL)
R9 380 (766 TL) > GTX 960 (805 TL)
R9 390 (1309 TL) > GTX 970 (1480 TL)
R9 390X(1605 TL) > GTX 980 (2100 TL)
R9 FURY X(2400 TL) > GTX 980 Tİ (3390 TL )
R9 295X2(4900 TL ) > GTX TİTAN X (5021 TL )

Bu "fanboy" muhabbeti forumu sarmış sarmalamış. Bu markalar size para mı dağıtıyor ben anlamadım. Güzel kardeşim iki markanın da iyi ve kötü yanları var. Lakin inkar edilemeyecek bir durum var ki o da AMD son 2 yıldır pek bir atılım yapamadığı ve eski gpuları makyajlayıp önümüze sürdüğüdür. Buna ilaveten yazılım desteği de nvidia kadar iyi olmadı malesef. Ben 4 yıl kadar laptopta amd ekran kartı kullandım neler çektim bir bilsen. Hatta windows 10 a geçemedim buyüzden laptopu satıp masaüstü topladım sen düşün artık gerisini. Umarım bundan sonra daha iyi hizmet sunar bize.
Bu karşılaştırdığın rakamlar pek gerçeği yansıtmıyor. Çünkü amd serisinin fiyatlarını muhtemelen sapphireden almışsın. Ama böyle olmaz karşılaştırma. Aynı markanın ürünlerine bakmak lazım.
Asus R7 360 500TL >-> Asus GTX 750Ti 502TL
Asus R7 370 640 TL >-> Asus GTX 950 742 TL >-> Asus R9 270X 742 TL
Asus R9 380 2GB 934TL >-> Asus GTX 960 2GB 884TL >-> Asus R9 285 2GB 955TL
Asus R9 380 4GB 980TL >-> Asus GTX 960 4GB 990TL >->Buraya R9 380X yakışırdı
Asus R9 390 8GB 1651TL >-> Asus GTX 970 4GB 1491TL
Asus R9 390X 8GB 2042TL >-> Asus GTX 980 4GB 2305TL >-> Asus R9 Fury 4GB 2695TL
Asus R9 Nano 4GB 3370TL >-> Asus GTX 980Ti 6GB 3264 TL
Vatanbilgisayar fiyatları olan bu listeye göre değerlendirmeni tavsiye ederim. Fiyatlar 1-2 istisna hariç muadil ürünler için çok yakın sayılır. Yani sırf fiyatlandırma üzerinden değerlendirmek yanlış olur.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı