AMD için neden sıvı soğutma tercih edilmemeli?

2 sene önce Ryzen 3600 kullanıyorken Cooler Master ML240L v2 almıştım. O zaman normal fiyatı 1000 liraydı. Vatan Bilgisayar'ın bir kampanyası olmuştu ve Finansbank da 400 lira üzeri alışverişlerde indirim vermişti; soğutma bana 500-550 lira gibi bir fiyata gelmişti. Şimdi kampanyalardan, indirimlerden vs yararlanmayıp ondan sonra da soğutmalar çok pahalı demeyelim. Şu an Ryzen 5600 kullanıyorum ve sabit 4000Mhz/1.35V ile gayet serin çalışıyor; radyatörün kendi fanları 1800 RPM olmasına rağmen ben kasa fanları da dahil 2000 RPM'lik fanlar ile değiştirdiğim için gayet serin çalışmakta. Sıvı soğutmanın hava soğutmaya göre en kaale alınır farkı hava sirkülasyonu sağlaması. Radyatörün konumuna göre içerideki sıcak havayı dışarı attırabiliyorsun.

Bir gün 5500 için kule soğutucu almayı düşünüyorum.

Ortalama soğutucular 2K'ya yakınsa sanırım vazgeçeceğim.

Kule tipi soğutucu ile anakart kuzey köprüsünü bozmuş biri olarak soğutucu lara el değmiyor um
Yaklaşık 1 sene önce
I7 4790k
MSI z87 gd43 gaming anakart
Colermaster t12 soğutucu böyle bir sistemi mahfettim. Kule tipi soğutucu vidalarını çok fazla sıktığım için anakart üzerindeki ram yollarını aşındırdım aşınma sonucu kısa devreye düşen anakart start verdiğimde 2 defa açılıp kapandı ve sonrasında hiçbir USB port ethernet portu çalışmadı daha sonra tekrar restart attım ve görüntü komple gitti ışıklar yanıyor ve 5sn içinde tekrar restart atıyordu z97 gaming 7 alarak yola devam ettim ve tabiki soğutucu Yu arkadaşıma taktırdım

Neden şans yerine sürekli şanş diyorsun?

Bir gün 5500 için kule soğutucu almayı düşünüyorum.

Ortalama soğutucular 2K'ya yakınsa sanırım vazgeçeceğim.
AG400 yeterlidir hocam.

Anlattığım her şeyin kaynağı var. Ayrıca iletken olmadığını zaten herkes biliyor ama bu onu zararsız yapmıyor. Ayrıca sıvı sızdırma sadece bir madde. Ona takılıp gitmiş herkes ve düşük ihtimalle olan bir şey. Asıl olay zaten fiyat/performans.

Sıcak borunun üzerinde havadaki nemden dolayı su damlacıgı oluşmaz. Ortam ısısından daha soğuk neslerin üzerinde oluşur. Yazın içinde soğuk bir içecek bulanan bardağın dışında oluştuğu gibi. Sıvı soğutma sıvısı hiç bir zaman ortam ısısından daha soğuk olmayacağı için bu imkansız. Hava soğutma övücem diye fiziğinde içinden geçmişsiniz.
İşlemciler de motorlar, reaktörler gibi aynı zamanda ısı makineleridir. Günümüz teknolojisinde bu tip aşırı ısınan sistemlerde sıvı soğutmadan daha iyi bir çözüm bulunamamıştır.
İşlemci hız aşırtma denemeleri de sıvı azotla yapılmaktadır.
Hava soğutma daha ucuza gelebilir. Ama daha performanslı olamaz.

Ben işlemci vs soğutmada çok büyük dezavantajı olan ürünleri bu devirde üreteceklerini açıkçası sanmıyorum. Sıvı soğutma bana göre her zaman iyidir (özellikle kaliteliyse) tabii insan zihni her zaman "mükemmeli" bulamadğı gibi soğutma sistemlerinde de her zaman eksileri olacaktır. Fakat pahalı zaten ucuz donanımlar için gereksiz. 3K ya işlemci al git 4K ya sıvı soğutucu al, olacak iş değil.

Vallahi kardeşime 2020 yılında AMD Ryzen'li sistem almıştık Vatan'dan, sıvı soğutma sisteminde hiçbir sorun yok 4 sene geçmiş olmasına rağmen.

Hocam şaka mısınız?
Ama işlemciler deli gibi ısınıyor özellikle 7000 serisi.
bende 7600x var ne kadar az sıcaklık o kadar uzun ömür demek, kule tipi sogutma kesinlikle yeterli gelmez.
Ha ben eco mod kullanırım diyorsanız o ayrı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…