AMD için neden sıvı soğutma tercih edilmemeli?

İyi Sosyaller. Bugün neden sıvı soğutma tercih edilmemesi gerektiğini konuşacağız. Bazı Intel işlemcilere sıvı soğutma normal kullanıcıya da gerekebilir. O yüzden Intel için öneride bulunmuyorum ama "Sıvı Sızması, Fiyat, Performans, Ömür, Kasa Desteği" kısmı bütün işlemciler için aynıdır, AMD'ye özel bir durum bulunmamaktadır tabii ki de.

1- Sıvı Sızması

Tabii ki düşük bir ihtimal ama çok tehlikeli. İçindeki sıvı iletken olmuyor ama bu onu pek zararsız kılmıyor. Bütün sisteminize zarar verebilir. Ağır kule tipi soğutucular, anakarta ve RAM'e zarar verebiliyorlar uzun vadede ama o kadar da tehlikeli değil.

2- Fiyat

En önemlisi bu sanırım. Fiyatları genellikle daha pahalı.

3- Performans

Çoğunun performansı, kaliteli kule tipleri ile aynı. Kısacası gereksizler. Ayrıca oyun performansına da hiçbir etkileri yok.

4- Ömür

Hava soğutmalar, bariz bir şekilde sıvı soğutmalara nazaran daha dayanıklı ve bakımları daha kolay.

5- Kasa Desteği

Aşağı yukarı her kule tipi ile neredeyse bütün kasalar uyumludur (Mini ITX hariç) ama sıvı soğutmanın destek olayı çok karmaşık. 360mm sıvı soğutma destekleyen kasaya 360mm sıvı soğutma sığmaması sorunu vs. gibi bir sürü problem bulunuyor.
Örnek: Kağıt Üstünde Sistem Toplamak...

Not

Render, yayın ve overclock yapıyorsanız dediklerim geçerli olmayabilir. Sıradan, oyun oynayan kullanıcıya göre yapılan bir makaledir. Fakat bazı işlemcilere çoğu durumda kule tipi yetebilir. Bunun için ayrı konu açıp beni etiketleyebilirsiniz.

Önerim

Ezberden LE500, LS520, LT720, H100, H150 atmaya gerek yok herkese. Ben de yapardım ama gerçekten ihtiyaç yok bunlara. Gereksiz bir risk. Tabii 13900KS kullanıyorsanız bu ayrı bir konu ama 7950x3D'ye bile bir kule tipi yetiyor.

3500, 3500X, 3600, 5500, 5600, 5600X, 5600G için yeterli soğutucular.

5700G, 5700X, 5800X, 5800X3D, 5900X, 5950X, 7700, 7700X, 7950x3D, 7900, 7900X, 7800x3D, 7900x3D için yeterli soğutucular.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

1700691015060.png

1700691048955.png

Son düzenleme:
Hava ve sıvı soğutmadaki asıl fark sıvı soğutmanın termal eşitliğe hava soğutmaya göre daha cok sonra çıkması.

Yani uzun süreli render modelleme vb gibi şeyler yapılıyorsa kesinlikle sıvı soğutma alınmalı.

2. olarak ise estetik farkı ve kasa içinde sıcak hava akışı olmaması.

Hava soğutucu kullanıldıgı zaman kasa içi hava sıcaklığı sıvı soğutmaya göre en az +10, 15 derece daha fazla oluyor bazen bu 20-25 derecelere kadar cıkabiliyor.

Hava soğutmada sıcak hava tahliyesi kasanın içine veriliyor ama sıvı soğutmada radyatörden direkt kasa dışına atılıyor.

Uzun süreli render modelleme işlemlerinde sıvı soğutmanın içindeki sıvı ısıyı iletirken yavaş yavaş ısınmaya başlar bir süre sonra ise doğal olarak soğutma performansından düşer.

Hava soğutmalar ise 1-2dk içinde son ısıya gelse dahi stabilitesini kaybetmediğinden işin sonunda sıvı soğutmalara nazaran daha iyi sonuçlarla çıkar. Ha 10 dakika sonra 70 olmuş ha 3dk sonra olmuş uzun süreli işlemlerde hiçbir fark yaratmaz.

Koca koca kasaları alırsanız havalandırmayı da düşünürsünüz maalesef ayrıca nerede +10-15 derece oluyor çok merak ettim. Hava soğutmanın tahliyesi genelde direkt olarak egzoz fanı üzerinden atıldığından da öyle kasanın içine ahım şahım sıcaklık vermez.

buyur bak. Sonuç olarak iki soğutma arasında 500 puanlık fark var.

Sistemlerinde SE 207 XT-XTX gibi modelleri kullanıyorlar onu da belirteyim.

Konunun içerisindeki birçok yorumun yanlış özellikle sızdırıp kısa devre yapabilir gibisinden. 2003'te yaşamıyoruz ( gerçi o zaman bile çok sağlamdı AiO'lar). AiO'ların içindeki sıvı iletken değil bu 1, sıvı soğutmalar hava soğutmalara göre çok daha sessiz bu 2, çoğunun performansı hava sogutuculardan daha iyi(kötü AiO'lar(Gamepower vb. ve iyi hava soğutuclar hariç NHD-15 vb. uzun süreli yüklerde sıvı soğtucu her zaman daha iyi tabii), ömür olarak ise pompanın ömrünü verebilirim ama şu ana kadar hiç bozulan sıvı soğutucu pompam olmadı.

Diğer avantajı hava soğutucu kadar toz tutmaması.

Sıvı soğutma ve hava soğutma kullanmılş biri olarak maalesef hava soğutma çok daha sessiz sıvı soğutmalara nazaran. Eski PF240 soğutmama nazaran kullandığım AK400 hava soğutma daha başarılı maalesef...

Daha sessiz ve daha serin. Ne gerek var 2-3 derece düşük alacağım diye sıvı soğutmada fazladan para çıkarmaya.

Konuda önerilen peerless assasin ve AG620 (AK620'den 2-3 derece daha düşük performansı oluyor.) NH-D15'in direkt olarka alternatifleridir hatta peerless assasin NH-D15'ten daha sessiz ve serin olarak karşımıza çıkıyor.

1698492085864.png

Uzun yüklerde nasıl sıvı soğutmanın daha iyi olduğunu anlayamıyorum açıkçası. İçindeki sıvı yavaş yavaş ısınıyor ve doğal olarak başlarda daha iyi olsa da düşüyor performanstan.

Ha şöyle bir durum da 5-6 sene öncesinde yaşamıyoruz arkadaşlar. İşlemci güçleri artmaya başladıkça sıcaklık değerleri de artmaya başladı bundan 5 sene önceki işlemcilerin 70-80 derece fazla gelirken şu anki işlemciler için gayet normal değerler.

Bana 75-80 derece çalışan bir 7600X ile 60 derece çalışan 7600X arasındaki farkı gösterin. Ben söyleyeyim olmayacak. Bir oyuna girdiğinde ikisi de aynı değerleri verir. 7600X, 7600, 7500F vb alıp AAA sıvı soğutma almam gerek yoksa soğumaz etmez boş AG400 alıp 850₺'ye de soğutursun gidip 360mm sıvı soğutma alıp 3800'e de soğutabilirsiniz. Aradaki fiyat farkını ödemek tamamen senin mantığındır.

Bana sorarsan 360mm bir sıvı soğutmaya vereceğim paraya AG620-peerless assasin alırım takar keyfime bakarım. Burada birçoğumuz oyun oynayacak 7950x3D kullanıp 3-5 derecenin peşine düşüp 1.5-2K fazladan vermeye de hiç gerek yok gözümde.

1698493831321.png

1698493966067.png

1698493936611.png

1698493998309.png

Kaynak isterseniz buyrun size kaynak.

Bir çoğumuz oyun oynayan adamlarız arada hiçbir performans farkı yaratmazken 10 derece için neden 2000-3000₺ fazla vermeliyiz bunu bana açıklayın.

Render alacağımız zamanlar olur derseniz 600-700 ver daha iyi bir hava soğutma al.

Görünüş derseniz ona maalesef bir şey diyemeyeceğim.

5700G, 5700X, 5800X, 5800x3D, 5900X, 5950X için yeterli soğutucu.
5700x AK400 ile dahi en baba oyunlarda sabit 65 derece veriyor. AG400 rahat rahat soğutur. :D

Son düzenleme:
Uzun süreli render modelleme işlemlerinde sıvı soğutmanın içindeki sıvı ısıyı iletirken yavaş yavaş ısınmaya başlar bir süre sonra ise doğal olarak soğutma performansından düşer.

Hava soğutmalar ise 1-2dk içinde son ısıya gelse dahi stabilitesini kaybetmediğinden işin sonunda sıvı soğutmalara nazaran daha iyi sonuçlarla çıkar. Ha 10 dakika sonra 70 olmuş ha 3dk sonra olmuş uzun süreli işlemlerde hiçbir fark yaratmaz.

Koca koca kasaları alırsanız havalandırmayı da düşünürsünüz maalesef ayrıca nerede +10-15 derece oluyor çok merak ettim. Hava soğutmanın tahliyesi genelde direkt olarak egzoz fanı üzerinden atıldığından da öyle kasanın içine ahım şahım sıcaklık vermez.

Sıvı soğutma ve hava soğutma kullanmılş biri olarak maalesef hava soğutma çok daha sessiz sıvı soğutmalara nazaran. Eski PF240 soğutmama nazaran kullandığım AK400 hava soğutma daha başarılı maalesef...

Daha sessiz ve daha serin. Ne gerek var 2-3 derece düşük alacağım diye sıvı soğutmada fazladan para çıkarmaya.

Konuda önerilen peerless assasin ve AG620 (AK620'den 2-3 derece daha düşük performansı oluyor.) NH-D15'in direkt olarka alternatifleridir hatta peerless assasin NH-D15'ten daha sessiz ve serin olarak karşımıza çıkıyor.

Eki Görüntüle 1993355

Uzun yüklerde nasıl sıvı soğutmanın daha iyi olduğunu anlayamıyorum açıkçası. İçindeki sıvı yavaş yavaş ısınıyor ve doğal olarak başlarda daha iyi olsa da düşüyor performanstan.

Ha şöyle bir durum da 5-6 sene öncesinde yaşamıyoruz arkadaşlar. İşlemci güçleri artmaya başladıkça sıcaklık değerleri de artmaya başladı bundan 5 sene önceki işlemcilerin 70-80 derece fazla gelirken şu anki işlemciler için gayet normal değerler.

Bana 75-80 derece çalışan bir 7600X ile 60 derece çalışan 7600X arasındaki farkı gösterin. Ben söyleyeyim olmayacak. Bir oyuna girdiğinde ikisi de aynı değerleri verir. 7600X, 7600, 7500F vb alıp AAA sıvı soğutma almam gerek yoksa soğumaz etmez boş AG400 alıp 850₺'ye de soğutursun gidip 360mm sıvı soğutma alıp 3800'e de soğutabilirsiniz. Aradaki fiyat farkını ödemek tamamen senin mantığındır.

Bana sorarsan 360mm bir sıvı soğutmaya vereceğim paraya AG620-peerless assasin alırım takar keyfime bakarım. Burada birçoğumuz oyun oynayacak 7950x3D kullanıp 3-5 derecenin peşine düşüp 1.5-2K fazladan vermeye de hiç gerek yok gözümde.

Bir çoğumuz oyun oynayan adamlarız arada hiçbir performans farkı yaratmazken 10 derece için neden 2000-3000₺ fazla vermeliyiz bunu bana açıklayın.

Render alacağımız zamanlar olur derseniz 600-700 ver daha iyi bir hava soğutma al.

5700x AK400 ile dahi en baba oyunlarda sabit 65 derece veriyor. AG400 rahat rahat soğutur. :D

Elinize sağlık hocam. Önerileriniz için teşekkürler. 💙 😍

İyi Sosyaller. Bugün neden sıvı soğutma tercih edilmemesi gerektiğini konuşacağız. Bu makale, sadece AMD'yi kapsıyor.

1- Sıvı Sızması

Tabii ki düşük bir ihtimal ama çok tehlikeli. Bütün sisteminize zarar verebilir. Ağır kule tipi soğutucular, anakarta ve RAM'e zarar verebiliyorlar uzun vadede ama o kadar da tehlikeli değil.

2- Fiyat

En önemlisi bu sanırım. Fiyatları daha pahalı.

3- Performans

Çoğunun performansı, kaliteli kule tipleri ile aynı. Kısacası gereksizler.

4- Ömür

Hava soğutucuları, bariz bir şekilde sıvı soğutmalara nazaran daha dayanıklı ve bakımları daha kolay.

Önerim

Ezberden LE500, LS520, LT720, H100 atmaya gerek yok herkese. Ben de yapardım ama gerçekten ihtiyaç yok bunlara. Gereksiz bir risk. Tabii 13900KS kullanıyorsanız bu ayrı bir konu ama 7950x3D'ye bile bir kule tipi yetiyor.

5700G, 5700X, 5800X, 5800x3D, 5900X, 5950X için yeterli soğutucu.

7700, 7700X, 7950x3D, 7900, 7900X, 7800x3D, 7900x3D için yeterli soğutucular. Noctua DH-15'te bu listeye girebilir ama şu an fiyatı fahiş. O yüzden yazmıyorum.

Hatam varsa, toksiklemeden düzeltmenizi rica ediyorum. Okuduğunuz için teşekkürler. @the Prodigy @Kokona Shiki @Caner Uncu @Prime777 @Ellie Williams

100w ve altı için belki haklı olabilirsin ama üstünde asla sana katılmıyorum hocam. Ayrıca sıvı soğutmalar kapalı devre ve sızma yapması neredeyse imkansız denecek kadar az ihtimal. Kule tipi alacak herhangi birine yine de FP sıvı soğutma tavsiye ederdim.

100w ve altı için belki haklı olabilirsin ama üstünde asla sana katılmıyorum hocam. Ayrıca sıvı soğutmalar kapalı devre ve sızma yapması neredeyse imkansız denecek kadar az ihtimal. Kule tipi alacak herhangi birine yine de FP sıvı soğutma tavsiye ederdim.
Bütün konu boyunca güç tüketimi ile sıcaklığın orantılı olmadığı söylendi. 13.nesil - 14.nesil i7 ve i9'lar hariç, neredeyse hiçbiri işlemciye gerekli değil.

Eki Görüntüle 1993355

herhalde herkesin kasası olmadan duvara asıp kullanıyor olmalılarki hava soğutmayı sıvı soğutmadan üstün göstermiş. Cünkü üstü acık arabada geziyor. Bunu birde kapalı kasa içinde ve güclü bir oyunu acıp ardından sıcaklığı karşılastırsın bakalım ne olcak. Ekran akrtından cıkan 80 dereceyi bi fanlara montele bakim sonra içerideki havayı dısarıya atmak için Fanlardan ziyade ekstra kazma kürek falan kullanman gerekecek.

AMD ile ne alakası var onu anlayamadım. Ayrıca sıvı sızması dediğimiz şey 1000 liralık dandirik bisey almazsan ve hasar vermeden düzgün takarsan milyarda bir olacak bir şey. Ömür kısmı doğru. Soğutma konusunda ise kısmen katılmıyorum. Ben 360mm arctic ile 5800x3d'de 85-86 görüyorum 7950x3d nasıl kule ile soğuyacak?

Herhalde herkesin kasası olmadan duvara asıp kullanıyor olmalılarki hava soğutmayı sıvı soğutmadan üstün göstermiş. Cünkü üstü acık arabada geziyor. Bunu bir de kapalı kasa içinde ve güclü bir oyunu acıp ardından sıcaklığı karşılastırsın bakalım ne olacak. Ekran akrtından cıkan 80 dereceyi bir fanlara montele bakim sonra içerideki havayı dısarıya atmak için fanlardan ziyade ekstra kazma kürek falan kullanman gerekecek.

Ne anlatmak istediğini emin ol anlayamadım.

Ben 360mm arctic ile 5800x3d'de 85-86 görüyorum 7950x3d nasıl kule ile soğuyacak?

1698493831321.png

1698493966067.png
1698493936611.png

1698493998309.png

Bakınca AK620 gayet güzel soğutuyor. Hatta ve hatta AG400 dahi soğutuyor bir şekilde. :D

7950x'i soğutan 7950x3d'yi de soğutur.

Ne anlatmak istediğini emin ol anlayamadım.

Bakınca AK620 gayet güzel soğutuyor. Hatta ve hatta AG400 dahi soğutuyor bir şekilde. :D

7950x'i soğutan 7950x3d'yi de soğutur.
3D Cache olunca sıcaklık farkı oluyor. Arada bir katman daha olduğu için daha sıcak oluyor.

3D cache olunca sıcaklık farkı oluyor. Arada bir katman daha olduğu için daha sıcak oluyor.

1698514839877.png

Bakarsak soğutabiliyor. (ag serisi gösteriliyor ak serisinden 1-2 derece daha serin çalışırlar.)

Aslında çok kasmaya da gerek yok göreceğiniz gibi. Yukarıda da attığım gibi performans farkı da olmuyor sıcaklığı 10 derece düşük olduğundan dolayı.

Ayrıca görebileceğiniz üzere 73 derecelerde oyun oynanabiliyor AK400 ile render kısmında da 85-86 dereceleri görüyor. Bence 360mm sıvı soğutma kullanmayı tekrar düşünmelisiniz. Dediğinize bakarsam 850₺'lik bir soğutucu ile 4500₺ gibi bir fiyata sahip soğutucu aynı performansı sunuyor.

AMD ile ne alakası var onu anlayamadım. Ayrıca sıvı sızması dediğimiz şey 1000 liralık dandirik bisey almazsan ve hasar vermeden düzgün takarsan milyarda bir olacak bir şey. Ömür kısmı doğru. Soğutma konusunda ise kısmen katılmıyorum. Ben 360mm arctic ile 5800x3d'de 85-86 görüyorum 7950x3d nasıl kule ile soğuyacak?
AMD ile alakasını 6.sayfada anlattım. Sıvı sızmasının düşük ihtimal olduğunu belirttim ve asıl olay o değil zaten.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı