AMD için neden sıvı soğutma tercih edilmemeli?

İyi Sosyaller. Bugün neden sıvı soğutma tercih edilmemesi gerektiğini konuşacağız. Bazı Intel işlemcilere sıvı soğutma normal kullanıcıya da gerekebilir. O yüzden Intel için öneride bulunmuyorum ama "Sıvı Sızması, Fiyat, Performans, Ömür, Kasa Desteği" kısmı bütün işlemciler için aynıdır, AMD'ye özel bir durum bulunmamaktadır tabii ki de.

1- Sıvı Sızması

Tabii ki düşük bir ihtimal ama çok tehlikeli. İçindeki sıvı iletken olmuyor ama bu onu pek zararsız kılmıyor. Bütün sisteminize zarar verebilir. Ağır kule tipi soğutucular, anakarta ve RAM'e zarar verebiliyorlar uzun vadede ama o kadar da tehlikeli değil.

2- Fiyat

En önemlisi bu sanırım. Fiyatları genellikle daha pahalı.

3- Performans

Çoğunun performansı, kaliteli kule tipleri ile aynı. Kısacası gereksizler. Ayrıca oyun performansına da hiçbir etkileri yok.

4- Ömür

Hava soğutmalar, bariz bir şekilde sıvı soğutmalara nazaran daha dayanıklı ve bakımları daha kolay.

5- Kasa Desteği

Aşağı yukarı her kule tipi ile neredeyse bütün kasalar uyumludur (Mini ITX hariç) ama sıvı soğutmanın destek olayı çok karmaşık. 360mm sıvı soğutma destekleyen kasaya 360mm sıvı soğutma sığmaması sorunu vs. gibi bir sürü problem bulunuyor.
Örnek: Kağıt Üstünde Sistem Toplamak...

Not

Render, yayın ve overclock yapıyorsanız dediklerim geçerli olmayabilir. Sıradan, oyun oynayan kullanıcıya göre yapılan bir makaledir. Fakat bazı işlemcilere çoğu durumda kule tipi yetebilir. Bunun için ayrı konu açıp beni etiketleyebilirsiniz.

Önerim

Ezberden LE500, LS520, LT720, H100, H150 atmaya gerek yok herkese. Ben de yapardım ama gerçekten ihtiyaç yok bunlara. Gereksiz bir risk. Tabii 13900KS kullanıyorsanız bu ayrı bir konu ama 7950x3D'ye bile bir kule tipi yetiyor.

3500, 3500X, 3600, 5500, 5600, 5600X, 5600G için yeterli soğutucular.

5700G, 5700X, 5800X, 5800X3D, 5900X, 5950X, 7700, 7700X, 7950x3D, 7900, 7900X, 7800x3D, 7900x3D için yeterli soğutucular.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

1700691015060.png

1700691048955.png

Son düzenleme:
Anlaman gereken şu bir işlemci çok daha az güç çekip çok daha fazla ısınabilir. O yüzden Intel'dir AMD'dir farkı olmaz.

Bilmem nadir de olsa hava soğutucunun braketi yerinden çıkıp MOSFET'lere değip kısa devre yaptırabilir veya fanı yuvasından çıkıp anakarttaki diğer parçaları bozabilir. Reddit'te ara bulursun :)
Bu doğru olabilir fakat aynı işlemci atıyorum R5 5600 78watt çektiğinde aynı , 100watt çektiğinde aynı ısıyı üretiyor derseniz!

Konu bence makale değil şahsi görüş olmuş. Sıvı soğutma hava soğutmaya göre çok daha iyi performans göstermektedir. Birde 3x12cm radyatör ise hiç bir hava soğutma aynı performansa ulaşamaz. Ayrıca sıvı soğutma çok daha sessiz çalışır çünkü soğutma performansı daha iyi olduğu için fanlar yüksek devire çok nadir durumlarda çıkar. Ayrıca sıvı soğutma kasa içindeki sıcak havanın dışarıya atılmasını sağlar egzoz fan işinide yüklenir. Hava soğutma kasa içindeki havayı kullanır gpu nun ısıttığı havayı kullanır soğutmaya çalışır kasa içi ısı arttıkça soğutma performansı düşer. Hava soğutma kule tipleri genellikle ağır olduğu için anakartı yer çekimi etkisi ile bükülmesi zorlar. Ayrıca sıvı soğutma için kullanılan sıvı iletken değildir. Coin madencilerinin sistem soğutması için kullandığı cihazları sıvının içerisine daldırdığı sıvı ile aynıdır.

Ama o şans kule tipinde yok neredeyse. Kule tipi soğutucudan sistemi tamamen giden biri yoktur sanırım. Görünüm olarak tabii ki de sıvı soğutma daha iyi ama ben mantıksal olarak baktım. Tercih meselesi tabii ki.

Intel ile ilgili bilgim yok ve Intel daha karışık. :D

Bir konu hakkında bir şeyi bilmediğini söyleyip insanları yanlış yönlendirmeme gayretinizi canıgönülden tebrik ederim hocam ayrıca fiyat ve performans olarak DeepCool LE500 gayet performanslı ve alınabilir bir model ve 1. madde de biraz şans işi ama bunlar sorun sayılmaz makalede dediğiniz her şey doğru sayılır hocam. Gayet güzel bir makale.

Bir konu hakkında bir şeyi bilmediğini söyleyip insanları yanlış yönlendirmeme gayretinizi canıgönülden tebrik ederim hocam ayrıca fiyat ve performans olarak DeepCool LE500 gayet performanslı ve alınabilir bir model ve 1. madde de biraz şans işi ama bunlar sorun sayılmaz makalede dediğiniz her şey doğru sayılır hocam. Gayet güzel bir makale.
Fiyatına göre bayağı iyi bir sıvı soğutma LE500 ama ben LE500'e değil, ezberden direkt LE500, LS520 atanlara yönelik yaptım makaleyi. Teşekkür ederim. İyi sosyaller.

Her iki tip soğutma sistemine bakıldığı zaman açıkça görülen bir durum var. Her iki sistem de hava ile soğutulur. Yani sıvı soğutma içerisinde dönen sıvıyı neyle soğutuyor sistem. Gene kocaman fanlarla ki dönen sıvı soğuk olması için. Yoksa asla soğutma işlevi olmaz sıvı soğutmanın. Ayrıca bu sıvı soğutma çok yaygın olmadan hep kullanılan kule tipi ve benzeri kaliteli soğutuculardı. Ayrıca bu soğutucular daha ilkel ve ısınan hem de overclock yapılan işlemcilerde kullanılıyordu. Yani kısacası bana göre ve mantıksal olarak da sıvı soğutmanın tercih edilecek hiçbir albenisi yok. Derseniz ki içinde sıvı dönmesi borular vs. RGB LED'ler falan beni çok tatmin ediyor. Her zaman risk almayı seven biriyim derseniz ve aynı performansı verse de gene de bu sıvı soğutmayı kullanmayı istiyorum derseniz buna söylenecek bir şey yok. Daha detaylı ve karşılaştırmalı bağımsız testler ve yorumları YouTube ve birçok kaynaktan rahatlıkla bulabilirsiniz. Eklemeyi unuttum sıvı sistemde sıcaklık sıvı ile taşınarak transfer ediliyor. Yani bunu otomobildeki radyatör örneği ile daha iyi anlayabilirsiniz. Yani işlemciye takılan alüminyum soğutucu radyatör olarak düşünün önündeki fanı da işlemci fanı olarak düşünebilirsiniz. Bu durumda hava soğutmalı işlemcide sıvı eksik görünüyor. Otomobildeki sıvı soğutmada şöyle bir fark var. Tüm motor bloğunun soğutulması gerekiyor. O yüzden soğutan hava ama noktasal olarak soğutmayı ısı transferini yapan içindeki sıvı yani antifrizli sıvı. Bu şekilde sıvı transferi ile soğutma yapılmasının işlemci için mantığı yok çünkü tek nokta soğutuyor. Ve bu tek nokta da hava soğutma ile tamamen izole bir şekilde bağlantılı ve temas halinde. Umarım açıklayıcı olmuştur.
Hava ile su arasındaki termal iletkenlik farkını hesaba katmıyorsunuz.

Sıvı soğutmada, vrm bölgesi soğumuyor. Anakart eğer işlemci çok güç çekiyor ise, bu bölge tehlikede.

Sıvı soğutma, uzun süre yük altında kaldığında, çaydanlığın altını yaktığınızda suyun ısındığı gibi, yavaş yavaş ısınıyor.

Sıvı soğutmada, sistem kapatıldıktan sonra, boruların soğuma safhasında, havada eğer nem var ise, damlacıklar oluşup, tamda ekran kartının üzerine damlamaya başlıyor, buyrun kısa devre.

Hava soğutmada, bazı modellerde, hiç alt kısma hava akışı etki etmiyor, vrm bölgesi gene tehlikede.

Hava soğutmada soğutucunun büyüklüğüne bağlı olarak, kasa kapağının kapanmasına mani olma ihtimali var.

Hava soğutmada, ağırlık ve işlemci sabitleme mekanizması sebebi ile, anakart cpu tarafına bir baskı oluşabiliyor, işlemcinin arkada kalan kısmı yumurta gibi arkaya doğru deforme olabiliyor, anakartta veri yolu kopmsına sebep olabilir.

Bunlar her iki sistemin artıları ve eksileri.

Aşırı saçma bir yaklasim ben R7 5800X kullanıyorum hava sirkulasyonum iyi olmadigi halde en yukde 72 derece normalde 40 45derece ve 4.45 sabit hizda cinebenc 15000 puanla calistiriyorum bundan onceki sogutucum Snowman kule tipiydi oyunlarda 80'den asagi inmeyen simdi 55i gecmiyor. Ha su an kullandigim sogutucum 1690TL indirimle 1250e aldim var mı öyle babayigit kule tipini 1500e verecek isteyen olursa da gozum kapali oneririm markasi yeyian 2400 model Amazon comdan aldim son gucte sesini bile duymuyorsunuz.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı