AMD işlemcilerin aşırı ısınma sorunları

Makaleler
1
Arkadaşlar şimdi buradaki hatanız sanırım şu( bu günlerde özellikle yazla beraber işlemcileriniz çok ısınıyor sanırım bayağı bir konu açılmış) benim işe yaradığını gördüğüm 2 seçenek var:
1. eğer alabiliyorsanız güçlü bir kule tipi soğutma alın veya bütçeniz yetiyorsa sıvı soğutma.
Ancak bu konuda dikkat etmeniz gereken şeyler var örneğin kasanızın radyatöre uygun bir alana sahip olması gerekmekte, kule tipi alacaklar için ise bazen o fanlar kasanın hava akışını kötü yönde etkileyip kullanıcıları daha da pişman edebilir bu gibi konulara dikkat etmenizi öneririm; kasanızın içine sığmalı ver hava akışını engellememeli.
2. (AMD işlemciler için önerim) öncelikle şunu bilmelisiniz ki siz kapatmadığınız sürece CPB sürekli açıktır yani işlemci gerek duyduğu yerlerde daha fazla güç çekerek otomatik olarak GHz'ini arttırabilir bu da aşırı ısınmalara sebep olur.(Genelde güçlü soğutucu kullananlar bunu hissetmez ancak stok kullanan arkadaşlar için anlatıyorum zaten) bunu kendimde test etmiş olarak şunu söyleyeyim stok soğutucu ile Ryzen 3 3300X kullanıyorum ve CPB açınca işlemci sıcaklığı sürekli 65-85 arası oynarken -ki genelde 70 üstü olmakta- CPB'yi kapattığımda 55 dereceye sabitlendi resmen işlemci, bende bunu test etmek istedim ve özellikle işlemci ağırlıklı oyunlarda işlemcinin en fazla 57- 58 derece olduğunu gördüm bu arada şu an yaz olduğunu da unutmamak gerek kışın bu sıcaklık değerleri iyice azalacaktır. Yani genelde 55-50 derece arası değişiyor işlemcim, buradan da anladığımız üzere CPB aslında otomatik olarak yapılan bir çeşit overclock gibi; düzgün soğutmayla çok işe yarayabilir çünkü manuel değil.
(Yani siz işlemciyi 4.5GHz'e ayarlarsanız mesela sürekli zorlanacaktır işlemci ancak CPB sayesinde gerektiği yerde gereken miktarda arttığı kapasite için işlemciniz fazla yorulmadan ve ısınmadan işini yapacaktır)yine de şunu belirteyim 3.8GHz bana şu an cidden yetiyor o yüzden gerek duyduğum bir şey de değil.

Söylediklerimi yaparsanız memnun kalacağınız düşünüyorum :D.

Tamamda boost kapatacaksam ne anladım ben bu işlemciden? Yani üstte arkadaş 40 derece sıcaklıkları atmış iyi hoş güzelde core boost kapatıp kule soğutucu takınca bir zahmet soğuk çalışsın o halde soğuk çalışamıyorsa zaten problem var.

Hocam şimdi düşündüm haklı gibisiniz ancak konuyu sadece başlığa göre yorumlarlarsa yazıklar olsun :D ben de AMD kulanıyorum. Ve CPB'nin ısındırması bir gerçek Intel'de de var zaten (Turbo Boost)

1. CPB kapatmak işlemciyi öldürmez aşırı ısınma öldürür hatta sistemi bile öldürebilir eğer işlemciniz 10 gün sonra yanarsa bunu söyleyebileceğinizi düşünmüyorum. 2. sizin işlemciniz de olmaması bunun olduğu gerçeğini ne yazık ki değiştirmez. :D. Hatta bana göre Turbo Boost (ismi buydu sanırım:D) daha kötü bir düzenek. Çünkü max GHz e direk sabitliyor sanırım. Yanlışım varsa düzeltin.
Saçmalık. İşlemci boost yapıp performanslı çalışmayacaksa neden satın alalım?

CPB açıkken işlemcinin fazla ısınmasının sebebi normalde olması gerektiğinden daha fazla voltaj ile CPU'nun çalışması.

Termal değerler uygun olduğunda anında CPU'yu boost frekansına yükseltmek için hep bir tık fazla voltaj geliyor CPU'ya. Yani o an 1.1V ile çalışabilecekken bir marj bırakıp 1.2V alıyor. Zaten herhangi bir monitoring programı ile incelerseniz anlık değiştiğini ve genelde yüksek olduğunu görürsünüz.

Ben de R5 3600 işlemcimde iyi bir soğutucu kullanıyorum, CPB'yi kapatıp direk 4,2Ghz@1,3v overclock şeklinde kullanıyorum. %100 yük altında max 70 derece oluyor işlemcim ve gürültü değerleri 38-40dbA civarlarında. Yani oldukça sessiz diyebilirim.

Bakın herkese yazıyorum bir daha kişisel mesaja dönmeyeceğim ben zaten ilk önerimde adam akıllı bir soğutucu almanızı önerdim eğer şu konuyu gözleriniz ve beyniniz yardımıyla düzgünce okursanız zaten benim CPB'ye karşı olmadığımı anlarsınız yeter ya herkes aynı şeyi yazıyor eğer birinin bütçesi düzgün bir soğutucuya yetmiyorsa ben onun işlemcisinin yanmasına göz yumamam siz istediğiniz yapın umurumda değil ama bir gün yanarsa lütfen burada konu açmayın çünkü buna stok fanla OC yapmaya çalışarak siz sebep olmuş olacaksınız benimkiler öneri özellikle bütçesi yetemeyenlere.

Hocam sizi 1. seçeneği okumaya davet ediyorum lütfen konuyu tam okumadan yorum yapmayın.

Manuel overclock daha mantıklı. Core boost kapatmak direk havlu atmakla eşdeğer. Stok soğutucu bile olsa iyi hava akımı ve düşük voltajlı 4.1 - 4.2 gibi bir all core overclock daha mantıklı bir çözüm.

Tabi bu benim fikrim. İsteyen kapatır. Ben sadece bunun bir çözüm olmadığını hatırlatıyorum. Bu dediğiniz "arabam basınca çok yakıyor" diyen birine "o zaman basma yavaş sür" demek gibi. Yani aslında bir çözüm değil, sadece havlu atmak, kaderini kabullemek. Tabi çok kötü aşırı ısınma vakalarında kötü kasalarda vb. başka seçenek yok.

Manuel overclock daha mantıklı. Core Boost kapatmak direk havlu atmakla eşdeğer. Stok soğutucu bile olsa iyi hava akımı ve düşük voltajlı 4.1 - 4.2 gibi bir all Core overclock daha mantıklı bir çözüm.

Tabi bu benim fikrim. İsteyen kapatır. Ben sadece bunun bir çözüm olmadığını hatırlatıyorum. Bu dediğiniz "arabam basınca çok yakıyor" diyen birine "o zaman basma yavaş sür" demek gibi. Yani aslında bir çözüm değil, sadece havlu atmak, kaderini kabullemek. Tabi çok kötü aşırı ısınma vakalarında kötü kasalarda vb. başka seçenek yok.

Manuel overclocku ağır iş yapılmadıkça asla ama asla mantıklı bulmam sizin dediğiniz de ne biliyor musunuz saatte 60 ile gitmeniz gereken ve fazlasının kazaya sebep olacağı bir yolda 100 ile gitmek AMD mimarları zeki değil onların beyni olmadığı için siizn önerinizi dinlemek daha mantıklı adamlar mal gerektiği yerde artan bir teknoloji yapmışlar ama ben internette gezerken 4.2 GHz kullanırsam daha mantıklı aynen hocam böyle devam lütfen. Ciddi olursak adamlar zaten bu manuel overclock saçmalığını (günlük kullanıcılar için tabii ki) kaldırıp yerine böyle güzel bir sistemi getirmek için yapmışlar ve siz manueli diretmeye devam edin hocam. Ayrıca en son ne zaman CPU'nuzun 100% kullanıldığını gördünüz acaba? Görürseniz SS alın bizde görelim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı