AMD işlemciye zarar gelip gelmediği nasıl anlaşılır?

spacewizard

Femtopat
Katılım
16 Kasım 2023
Mesajlar
33
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Anakart olarak Gigabyte B550M DS3H rev1.5 aldım, işlemci olarak Ryzen 7 5700G satın aldım, SSD 16 GB RAM vs... En nihayetinde bir tane kasa aldım kasa aşırı dandik, çıktı müsriflik olur diye gidip N11'den nedense Xaser XR34 diye bir kasa aldım, hataydı.
Bu arada Xaser maser kasa almayın aga yemin ederim çok kalitesiz, metali kağıt gibi bir şey, içindeki metal parçalara parmağınızla hafiften bastırınca metal yamulup öyle kalıyor, kartonları bantlayıp kasa yapsan daha sağlam olur.
En nihayetinde kasayı eve getirdim, sadece 3 saatlik uyku ile duruyorum, babam bir yandan başımda bir şeylere kızıp kızıp duruyor, kızmayı çok seven bir babam var, kasaya sistemi dizmeye çalışırken bir yandan baktım kasa çok dandik, bu esnada sistemi Core 2 Quad döneminden kalma kasama dizme konusunda gidip gidip geldim, en sonunda dizdim bir baktım, işlemcinin fanını ters takmışım, yani RAM'ler zor giriyor öyle takınca hani tersi düzü yok bunun ama neyse, o uykusuzluk ve ruh haliyle fanı söküp farklı yönde takmaya karar verdim, hani iyi bir şey olmayacak ya illa, termal macun işlemciye yapışmış, fan çıkmıyor, fana asılıyorsun çıkmıyor fan, en son anakartı tekrar söküp fana iyi bir asıldım, bir yandan da babam bir şeylere kızıp kızıp duruyor başımda sinirlerimde yükseldi, fan çıktı ama susturuculu tabanca sıkılmış gibi gibi bir ses geldi, dedim bu işlemci gitti aga, neyse taktım monteledim anakart zor oturdu kasa kötü olduğu için sağı solu pek tutmuyor gibi bir şey. Açıldı bilgisayar, işletim sistemini yükledim... Bunları anlatmamın özel bir sebebi yok öyle anlatmak istedim aslında ama bir yandan da benim kafama takılan şey bu AMD işlemcilerin huyu suyu belli olmuyor, bazı pinleri olmadan çalışıyor bu AMD işlemciler bazı eksik fonksiyonlarla, bildiğim kadarıyla pinlerin temas edip etmediğini test eden bir yazılım falan olmadığı için onu anlayamazsın muhtemelende bir şey olmuş mudur diye de merak etmiyor değilim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Eğer sistemin yük altında da stabil çalışıyorsa işlemcine zarar vermemişsindir.
Valla prime95 ile test ediyordum stok fan takılı baktım sıcaklık 3 dakikada 80 dereceyi geçti aldı başını gidiyor, kapattım, işlemcünün gücünü biraz azaltıp tekrar 5 dakika çalıştırdım sorun yok, cinebench'i yarım saat çalıştırdım onda da bir sıkıntı çıkmadı ama aynı işlemci ve diğer donanımlara sahip kişilerde counter strike 2 100 fps ile çalışıyor, (ramler gskill 2x8gb 3600mhz iki side a1 b1 e takılı) ben 60-70 fps arasında alıyorum, XMP'yi açamadım açınca bilgisayar başlayamıyor geri kendi kendine fabkira ayarlarına dönüp öyle açılıyor. (bios sürümü F1 hiç güncellemedim)

vram'a 16gb verince de fps artmıyor cs2 de, öyle bir değişiklik farketmedim uma frame buffer alanı otomatik moddayken de aynı.

Anakartta kocaman "First A2 B2" yazıyormuş, ramleri yanlış slotlara takmışız, sinyal gap'indan dolayı açılmıyormuş, A2 B2 ye taktım, XMP ayarı başarılı oldu, ekran kartı olmadan alıp kullanmayı düşünen varsa cs2 aşağı yukarı şu şekil oynanıyor
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
bende böyleydi.

Ayriyeten şu bilgiyi de ekleyeyim, Stok fan yetmiyor arkadaşlar, yani oyun oynarken 80 dereceye geliyor gerisini oyunu kapattığım için bilmiyorum. 85 derece çalışsa bir zararı olur mu olmaz mı onu da bilmiyorum ama altını çizerek söyleyeyim yabancı forumlarda sağda solda yeter diyenlere pek te inanmayın.

Bir de söylediğim gibi vrama 16 gb verdim, cs2 ve bir kaç oyunda hiçbir şey değişmedi, öyle fps falan hiç artmadı, XMP aktifken de bir şeyin değişeceğini sanmam.

Bu foruma üye olupta bunu bilmeyen yoktur ama yinede söyliyim, Windows Güç Ayarları bölümünden "en yüksek işlemci durumu"nu azaltınca stok fan ile sıcaklık fazla artmaz.

Son olarak anakart hoşuma gitti güzel çalışıyor, sağda solda birileri bu anakartı gömmüş ama iyi yani sıkıntı yok, tabi rev 1.5 sürümünde neden rgb led soketlerini iptal etmişler onu hiç anlamadım. Ekonomik kriz dönemine denk gelmesi ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Amd ryzen'ın dahili grafik işlemcisi de intelin dahili grafik işlemcisi iris xe den daha iyi, ekran kartı takınca da bayağı iyi oluyor zaten.

.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı