AMD Sempron 140 çekirdek açma

zValiant

Kilopat
Yer
İzmir
Merhabalar. Bilgisayarımda AMD Sempron 140 2.70 GHz tek çekirdek olarak gözüken bir işlemci var. Ufak bir araştırma yaptığımda işlemcimin aslında çift çekirdek olduğunu ama diğer çekirdeğinin pasif olduğunu öğrendim. Elimdeki anakart ASRock N68C-S UCC, bu anakart üzerinden işlemciye çekirdek açma işlemi yapılabilir mi? Yapılıyorsa nasıl yapılır? Yapıldığı takdirde oyunlarda/programlarda performans artışı olur mu?

CPU-Z'den görüntüleri:
CPU (işlemci):

1611732826747.png

(Core Speed kısmı 2700 MHz ile 800 MHz arasında değişip duruyor.)
Mainboard (anakart):

1611732950278.png

Detaylı sistem bilgilerim:
İşletim sistemi: Windows 7 Professional 64 Bit SP1 (6.1, yapı 7601)
CPU: AMD Sempron(tm) 140 Processor 2, 70 GHz.
GPU: NVIDIA GeForce 7025 / NVIDIA nforce 630a (anakarta entegre, harici değil.)
RAM: Kingston 4.00 GB DDR2 800 MHz (kullanılabilir miktar: 3.75 GB)
Depolama: 250 GB SATA II HDD (model: Samsung HD252hj)
Anakart: ASRock N68C-S UCC.
Güç kaynağı: 300W.
Monitör: 1360 X 768 - 60Hz.
İnternet: 45 Mbps indirme / 7 Mbps yükleme hızı.

Recep Baltaş, işlemcinin bunu desteklemediğini belirtmiş.

Recep Baltaş, işlemcinin bunu desteklemediğini belirtmiş.

O arkadaşın anakartı desteklemiyor çünkü. Dikkat ederseniz benim anakartımın sonunda "UCC" ibaresi var, açılımı "Unlock CPU Core". Çekirdek açmayı denedim, sizlere olan sonucu yazayım;

Öncelikle bilgisayarımı Windows 7'den 8.1'e yükselttim (Bunun bu konuyla bir alakası yok ama belirtmek istedim n'olur n'olmaz.)
Ardından BIOS sürümümü en sonuncu sürüme güncelledim.
Sonra BIOS menüsünden "ASRock UCC" seçeneğini "Enabled" ayarına getirdim, bilgisayarım bir sıkıntı olmadan açıldı, CPU-Z'den baktım ve işlemci AMD Athlon II X2 görünüyordu, bunu gördükten 10 saniye sonra çat bir BSoD. Yani sonuç hüsran. BIOS'dan UCC ayarını kapadım şu an eski haliyle kullanıyorum bilgisayarımı, bir hasar yok gibi görünüyor.

Düzeltme: Arkadaşın anakartıda destekliyormuş, sanırım işlemci desteklemiyor.

Son düzenleme:
O arkadaşın anakartı desteklemiyor çünkü. Dikkat ederseniz benim anakartımın sonunda "UCC" ibaresi var, açılımı "Unlock CPU Core". Çekirdek açmayı denedim, sizlere olan sonucu yazayım;

Öncelikle bilgisayarımı Windows 7'den 8.1'e yükselttim (Bunun bu konuyla bir alakası yok ama belirtmek istedim n'olur n'olmaz.)
Ardından BIOS sürümümü en sonuncu sürüme güncelledim.
Sonra BIOS menüsünden "ASRock UCC" seçeneğini "Enabled" ayarına getirdim, bilgisayarım bir sıkıntı olmadan açıldı, CPU-Z'den baktım ve işlemci AMD Athlon II X2 görünüyordu, bunu gördükten 10 saniye sonra çat bir BSoD. Yani sonuç hüsran. BIOS'dan UCC ayarını kapadım şu an eski haliyle kullanıyorum bilgisayarımı, bir hasar yok gibi görünüyor.

Düzeltme: Arkadaşın anakartıda destekliyormuş, sanırım işlemci desteklemiyor.
İşlemcisi de ana kartı da destekliyor.
Merhabalar. Bilgisayarımda AMD Sempron 140 2.70 GHz tek çekirdek olarak gözüken bir işlemci var. Ufak bir araştırma yaptığımda işlemcimin aslında çift çekirdek olduğunu ama diğer çekirdeğinin pasif olduğunu öğrendim. Elimdeki anakart ASRock N68C-S UCC, bu anakart üzerinden işlemciye çekirdek açma işlemi yapılabilir mi? Yapılıyorsa nasıl yapılır? Yapıldığı takdirde oyunlarda/programlarda performans artışı olur mu?

CPU-Z'den görüntüleri:
CPU (işlemci):

Eki Görüntüle 854346

(Core Speed kısmı 2700 MHz ile 800 MHz arasında değişip duruyor.)
Mainboard (anakart):

Eki Görüntüle 854347

Detaylı sistem bilgilerim:
İşletim sistemi: Windows 7 Professional 64 Bit SP1 (6.1, yapı 7601)
CPU: AMD Sempron(tm) 140 Processor 2, 70 GHz.
GPU: NVIDIA GeForce 7025 / NVIDIA nforce 630a (anakarta entegre, harici değil.)
RAM: Kingston 4.00 GB DDR2 800 MHz (kullanılabilir miktar: 3.75 GB)
Depolama: 250 GB SATA II HDD (model: Samsung HD252hj)
Anakart: ASRock N68C-S UCC.
Güç kaynağı: 300W.
Monitör: 1360 X 768 - 60Hz.
İnternet: 45 Mbps indirme / 7 Mbps yükleme hızı.
Bak şimdi Biosa giriyorsun sonra advanced diye bir yer var oraya gel sonra aşağı in Asus CPU Unlocker var orayı seç orası disable olacak onu enabled yap F10 yapıp PCyi yeniden başlat hayırlı olsun :D.

İşlemcisi de ana kartı da destekliyor.

Bak şimdi Biosa giriyorsun sonra advanced diye bir yer var oraya gel sonra aşağı in Asus CPU Unlocker var orayı seç orası disable olacak onu enabled yap F10 yapıp PCyi yeniden başlat hayırlı olsun :D.
Ben de öyle yaptım zaten, bilgisayar açıldı CPU-Z'de Athlon II x2 yazıyordu, 2dk sonra hoop mavi ekran :D Ve anakartım Asus değil Asrock yüzden Asrock UCC yazıyor bende.

Bendede aynı işlemci ve asrock n68 s3 ucc anakart var ucc özelliğini açtığımda işlemci athlon 2 x2 olarak görünüyor ama windows 10 ile kullandığımda setup kurulumlarında yazılar iç içe görünüyor yada hiç görünmüyor ya ucc özelliğini kapatıp yapacakdın yada ucc kullanmayacaksın ucc özelliği en stabil windows 7 ve 8.1 de çalışmıştı bende.

Bendede aynı işlemci ve asrock n68 s3 ucc anakart var ucc özelliğini açtığımda işlemci athlon 2 x2 olarak görünüyor ama windows 10 ile kullandığımda setup kurulumlarında yazılar iç içe görünüyor yada hiç görünmüyor ya ucc özelliğini kapatıp yapacakdın yada ucc kullanmayacaksın ucc özelliği en stabil windows 7 ve 8.1 de çalışmıştı bende.
Windows 8.1 kullanıyorum zaten, ve çekirdek açma sadece Black Edition olan işlemcilerde oluyormuş. Bende de öyle göründü fakat 2 dakika sonra mavi ekran verip kapandı bilgisayar.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı