AMD ve F/P efsanesi

  • Konuyu başlatan pusat57
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 38
  • Görüntüleme 6B

4670k mı 8350 mi?


  • Oy verenlerin toplamı
    70
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Intel işlemcilerde 1Milyar 400Milyon transistör var, AMD işlemcilerde ise 1Milyar 200Milyor. Intel işlemcilerinin tek çekirdeğinde 350Milyon, AMD içinde de 150Milyon transistör var. Şimdi neden tek çekirdekte Intel üstün anlayabildin mi?

Eğer bir oyun yada uygulama 8 çekirdekli AMD işlemcilerine göre hazırlanırsa merak etme 4 çekirdekli Intel işlemciler çok rahat o oyunu açabileceklerdir ama eğer oyunlar ve uygulamalar 4 çekirdekli Intel işlemciler için yapılırsa o zaman 8 çekirdekli AMD işlemcileri gereken performansı sağlayamıyacak.

Ve Intel işlemcilerdeki transistörlerin çoğu IGP gibi oyun amaçlı masaüstü bilgisayarlarda zerre kadar işe yaramayacak bir şey için kullanılmaktadır.

4 çekirdekli Intel 8 çekirdekli FXleri döver mi dövmez mi o yazılımın optimizasyonuna dayanan bir şeydir. Zaten 8 çekirdekli FXlerin çekirdekleri tam olarak çekirdek değil. FXler modüller ve ne thread ne fiziksel çekirdek diyebileceğimiz çekirdeklerden oluşur. Her bir modülde kayar nokta üniteleri vardır ve çekirdekler kendilerine ait tamsayı ünitelerine sahiptir. 2 çekirdek saniyedeki yapabileceği işlem sayısı komutun tipine göre değişen kayar nokta ünitelerini kullanırlar. Intel'in mimarisi ise daha klasiktir. İki işlemciyi döngü başına düşen kayar nokta göre değerlendirirsek 4 çekirdekli Inteller belki FXleri geçebilirler. Bu durumda FXler ancak çok yüksek saat hızlarıa hızaşırtıldıklarında İ5leri yakalayabilirler. Rakamlar ezberimde olmadığı için hatalı bilgi veriyor da olabilirim ancak ne olursa olsun FLOPS(saniyede yapılabilecek kayar nokta işlemi sayısı) iki farklı mimariyi karşılaştırken kullanabileceğimiz bir ölçüt değildir. 2 TFLOPSluk GCN, Kepler ya da Maxwell nasıl aynı performansı vermiyorsa(gigapixel, gigatexel ve bellek bant genişliği aynı kabul etsek bile), hatta aynı oyunda bile 2 farklı ayarda bi kart öbürlerini dövebliyorssa bunu işlemciler için de düşünmek zorundayız.

8 çekirdeği aktif ve verimli kullanabilecek oyunlar gelir mi, gelirse ne zaman gelir? Yeni nesil konsollar bu konuda FX sahiplerini umutlandırıyor, özellikle DirectX 12 konsoldan PCye port etmeyi aşırı kolaylaştırıyorsa(Diyeceksiniz ki PS3'te de 8 çekirdekli CPU vardı ne oldu? PS3'teki 8 çekirdek ne bildiğimiz anlamda çekirdek ne thread ne de bulldozer ve devamı mimarilerdeki modül/thread ilişkisine benziyor. Ayrıca programcıları çok zorlayan bir yapısı var, en azından programcıların şikayetleri o yönde) yakın zamanda FXlerinizden tam verim alabilirsiniz. Ama biri çıkar da sırf Intellerde iyi çalışacak şekillerde kod yazarsa o zaman FX sahipleri doğduklarına pişman olur. Oyunların başında çıkan o nvidia ve AMD logoları çok şey ifade ediyor. Ha bunun dışında kimse piyasadaki tüm donanımları %100 verimle kullanacak yazılım üretemez. Bazı çiplerdeki transistörlerin bir kısmı tembel tembel yatmak zorunda. PC oyunculuğunun en önemli sorunu da bu; asla herkeste sorunsuz ve hızlı çalışacak oyun yapılamaması.
 
Ekran kartı takacağım bir sistem için entegre grafik kartının hiçbir önemi yok bence. Sonuç olarak Amd.
 
1. Amd entegre ekran kartı taşımadığı için ucuz, bu da f/p'yi vurguluyor. Bir kişi sistemi alırken ilerde ekran kartını almayacaksa anında alacaksa neden entegre ekran kartına ihtiyaç duysun ki.

2. Amd çarpan kilidini açık tuttuğu için f/p. Bir kişi o.c. yapacaksa ve yaptığı o.c. 4.2 - 4.5'se bu onu rakiplerine yakınlaştırır, yani Amd bize geliştirilebilir parçalar yapıyor.

3. Amd FX 8350 125 watt harcamıyor, çoğu forumda baktım işlemci 125 watt'a kadar güç çekebiliyor yani işlemciye voltaj vermeden adamlar 4.2 Ghz yapabiliyor.
 
Şimdi 125 watt olunca daha çok ısınıyor. Amd tarafında ghz değerleri aşırı çöp durumda. En azından fx serisinde öyle. Şimdi badem çekirdeği ile kabak çekirdeği karşılaştırılmasın. Sentetik testlerde yani oyun testlerinde i3 4150 altında kaldığı bir çok test var. Amd halen kuzey ve güney köprüsü kullanıyor. İntel daha yeni teknolojilere destek veriyor. Dahili grafik ise ekran Kartı ile sorun yaşadığında bakkallardaki dandik kartlara para vermeni önlüyor. Şimdi oc yapmayan intel kullanıcısı Soğutucu almaya bilir ama amd bu durumda kalkışa hazır uçak ile baş başa kalıyor. Amd ekran Kartı tarafında tamam fiyat performans sahibi ama islemci konusunda hiç bir zamam intelden iyi olamadı ve yakın gelecektede olamaz. Ileride diyorsunuz ama ileride işlemci eskidiği için performans veremeyeceğini demiyorsunuz.
 
Konsollarda AMD çok çekirek kullandı. Bilinen üzere oyunlar konsollar için yapılıyor ve bilgisayara uyarlanıyor(!) Bence oyunlara çok çekirdek desteği geleceği için AMD İntel'i gömecek.
 
Neyle gömecek i3 seviyesinde olan apu ile mi? Fx serisi üretimi bitmiş eski bir işlemci ailesi.
 
AM4 hakkında çok umutluyum ben.
Gelse bile karşısında x99 geldi ve kolay kalayda devrilmez. Am4 gelse bile yeni bir teknoloji şart en azından iki köprü kullanmasın. Am3+ kuzey ve güney köprüsüne sahip buda çok büyük bir dezavantaj. Am3+ soket ve anakartları eskidi. Am4 gelir ve 8000 serisi i7 ile 6000 serisi i5 ile ve 4000 serisi i3 ile rekabet edecek durumda olur ve intel gibi az ısınan ve güç çeken bir yapıda olursa evet şansı olur. Amd zaten fark etmeye başladı ve fm2+ soketteki işlemcilerin ghz değerlerini şişirip sadece göz boyamayı bıraktı. Amd çok çekirdek koyup performans artırmak istiyor ama başaramıyor. İntel 8 çekirdekli işlemci yaptı ve şuan en hızlısı o işlemci. Yani intel gibi ilk önce tek çekirdekteki gücü artırmalı ki çok çekirdekli olduğu zaman evet işe yarıyor densin. Bu konulardaki tablolar amd tarafının üzücü gerçeğini ortaya koyuyor. İ3 mü 6300 mü Render Performansı Daha Yüksektir ?
FX 6300 veya i3 ? | Sayfa 2
 
Bende FX 8350 kullanıyorum. İ5 4670k ile aralarında 100 lira fark var. Bende o yüz liraya Hyper T4 aldım.
Şuan 4.6 Ghz'de stabil bir şekilde çalışıyor. Tek sorun İntel'in soketi daha sağlam. Fiziksel olarak.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı