AMD vs Intel: 2025 Verileri İşlemci Pazarını Nasıl Şekillendiriyor?

2025 yılı itibarıyla işlemci pazarında kartlar yeniden dağıtılıyor.
AMD, özellikle Ryzen serisiyle önemli bir yükseliş yaşarken, Intel kayda değer bir pazar kaybı ile karşı karşıya. CPU-Z verilerine göre, AMD pazar payını %16,6 oranında artırırken, Intel %10 oranında geriledi.

CPU-Z-Validation.png

Peki bu başarının arkasında ne var?
Zen mimarisiyle birlikte gelen yüksek performans, düşük enerji tüketimi ve uygun fiyatlı güçlü işlemciler, AMD’nin bu yükselişini destekliyor. Özellikle çok çekirdekli performans, AMD’yi kullanıcıların gözünde öne çıkarıyor.

8 çekirdekli işlemciler, artık sistemlerin yaklaşık %23,7’sini oluşturuyor. Bu durum, AM5 soketli sistemlerin hızla yaygınlaşmasına katkı sağladı. Sadece bir yıl içinde AM5 soketi kullanan sistemler %144 oranında artış gösterdi.

CPU-Z-Validation-2.png

Kullanıcılar ise pahalı anakartlar yerine B650 gibi uygun fiyatlı ama güçlü yonga setlerini tercih etmeye başladı. Bu anakartlar, yeni nesil Ryzen işlemcilerle tam uyum içinde çalışıyor.

CPU-Z-Validation-1.png

Sadece işlemci tarafında değil, ekran kartı pazarında da AMD dikkat çekici bir yükseliş gösteriyor. NVIDIA hâlâ liderliğini koruyor, ancak AMD %16,6’lık büyüme ile farkı kapatmaya devam ediyor.

Sonuç olarak, AMD hem işlemci hem de ekran kartı tarafında sunduğu fiyat-performans avantajı ve güçlü donanımıyla önemli bir ivme yakalamış durumda. Intel ve NVIDIA için rekabet şartları her zamankinden daha zorlu hale geliyor.

Kaynak: https://wccftech.com/amd-gained-16-...l-lost-10-as-per-early-2025-cpu-z-statistics/

Dosya Ekleri

• CPU-Z-Validation-11.png
    CPU-Z-Validation-11.png
    15,4 KB · Görüntüleme: 46
Son düzenleyen: Moderatör:
2025 yılı itibarıyla işlemci pazarında kartlar yeniden dağıtılıyor.
AMD, özellikle Ryzen serisiyle önemli bir yükseliş yaşarken, Intel kayda değer bir pazar kaybı ile karşı karşıya. CPU-Z verilerine göre, AMD pazar payını %16, 6 oranında artırırken, Intel %10 oranında geriledi.

Eki Görüntüle 2465419

peki bu başarının arkasında ne var?
Zen mimarisiyle birlikte gelen yüksek performans, düşük enerji tüketimi ve uygun fiyatlı güçlü işlemciler, AMD'nin bu yükselişini destekliyor. Özellikle çok çekirdekli performans, AMD'yi kullanıcıların gözünde öne çıkarıyor.

8 çekirdekli işlemciler, artık sistemlerin yaklaşık %23, 7'sini oluşturuyor. bu durum, AM5 soketli sistemlerin hızla yaygınlaşmasına katkı sağladı. sadece bir yıl içinde AM5 soketi kullanan sistemler %144 oranında artış gösterdi.

Eki Görüntüle 2465420
Kullanıcılar ise pahalı anakartlar yerine B650 gibi uygun fiyatlı ama güçlü yonga setlerini tercih etmeye başladı. Bu anakartlar, yeni nesil Ryzen işlemcilerle tam uyum içinde çalışıyor.

Eki Görüntüle 2465421
Sadece işlemci tarafında değil, ekran kartı pazarında da AMD dikkat çekici bir yükseliş gösteriyor. NVIDIA hâlâ liderliğini koruyor, ancak AMD %16, 6'lık büyüme ile farkı kapatmaya devam ediyor.

sonuç olarak, AMD hem işlemci hem de ekran kartı tarafında sunduğu fiyat-performans avantajı ve güçlü donanımıyla önemli bir ivme yakalamış durumda. Intel ve NVIDIA için rekabet şartları her zamankinden daha zorlu hale geliyor.

Kaynak: https://wccftech.com/amd-gained-16-...l-lost-10-as-per-early-2025-cpu-z-statistics/

AMD biraz daha bütçe dostu. İşlemci kısmında her segmente iyi. Ekran kartı kısmında ise orta - üst segmente hitap ediyor ve fazlasıyla da başarılı daha çok görürüz umarım.

AMD biraz daha bütçe dostu. İşlemci kısmında her segmente iyi. Ekran kartı kısmında ise orta - üst segmente hitap ediyor ve fazlasıyla da başarılı daha çok görürüz umarım.
Keşke bu yıl 9000 serisi ile High-End dediğimiz kısma da hitap edebilseydi.
RX 9070XT beklediğimizden çok daha iyi bir çıkış yapmıştı.

Keşke bu yıl 9000 serisi ile high-end dediğimiz kısma da hitap edebilseydi.
RX 9070XT beklediğimizden çok daha iyi bir çıkış yapmıştı.

Hocam AMD'nin bütçesini vaktini fazlasıyla harcıyordu adamlar orta - üst segmentte baktılar fazlasıyla iyi ilerliyorlar. Üst segmente yetemediler maalesef. En doğru kararı verdiklerini düşünüyorum şahsen. Kullanıcıların çok az kısmı tepe seviye ekran kartı kısmı alıyor. Birçoğu RX 9070 XT seviyesinde kart tercih ediyor. He bir kere de olsa RX 9080 XT falan görmek ister mıydım fena olmazdı ama en iyi onlar için bu.

Hocam AMD'nin bütçesini vaktini fazlasıyla harcıyordu adamlar orta - üst segmentte baktılar fazlasıyla iyi ilerliyorlar. Üst segmente yetemediler maalesef. En doğru kararı verdiklerini düşünüyorum şahsen. Kullanıcıların çok az kısmı tepe seviye ekran kartı kısmı alıyor. Birçoğu RX 9070 XT seviyesinde kart tercih ediyor. He bir kere de olsa RX 9080 XT falan görmek ister mıydım fena olmazdı ama en iyi onlar için bu.
NVIDIA'nın şu tekelliğinden kurtulalım, başka bir şey cidden istemiyorum. RTX5000 serisi bir kart almayı düşünüyordum ancak MSRP fiyatlarına oranla çok pahalılar. Evet, stok sorunu vesaire etken olabilir ancak genel problem, tekelleşmiş olmaları.

NVIDIA'nın şu tekelliğinden kurtulalım, başka bir şey cidden istemiyorum. RTX5000 serisi bir kart almayı düşünüyordum ancak MSRP fiyatlarına oranla çok pahalılar. Evet, stok sorunu vesaire etken olabilir ancak genel problem, tekelleşmiş olmaları.

Doğru diyorsunuz ama tepe segmentte tek rakibi AMD olabilirdi o da bıraktı. En yüksek seviye kartlar için yine NVIDIA'ya muhtaç kaldık diyebiliriz maalesef. Fiyatlar çok üzücü kullanıcılarını önemsemiyorlar. Adamlar hala 8 GB VRAM kullanmakta falan da diretiyor. Özellikle RTX 5060 falan iyi fiyattan çıkmazsa alınmaması gereken bir kart olacak diye düşünüyorum. Büyük konuşmak istemem ama olaylar böyle.

Sizin adınıza da üzüldüm. Bir kullanıcı çıkış fiyatından ürünü alamıyorsa üreticinin burada hatası büyüktür.

Doğru diyorsunuz ama tepe segmentte tek rakibi AMD olabilirdi o da bıraktı. En yüksek seviye kartlar için yine NVIDIA'ya muhtaç kaldık diyebiliriz maalesef. Fiyatlar çok üzücü kullanıcılarını önemsemiyorlar. Adamlar hala 8 GB VRAM kullanmakta falan da diretiyor. Özellikle RTX 5060 falan iyi fiyattan çıkmazsa alınmaması gereken bir kart olacak diye düşünüyorum. Büyük konuşmak istemem ama olaylar böyle.

Sizin adınıza da üzüldüm. Bir kullanıcı çıkış fiyatından ürünü alamıyorsa üreticinin burada hatası büyüktür.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim, sonuç olarak tüketici kazanmalı. :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı